interview167x60(Zaterdag,4A)- De zaterdagtak van DoCoS werd afgelopen zaterdag kampioen. De ploeg van Joop Lankhaar had zelf een rustdag en kon zo live aanwezig zijn bij de ontmoeting tussen LSVV’70 en Blauw Zwart. De Wassenaarders moesten verliezen om DoCoS tot kampioen te kronen en de punten bleven achter bij LSVV, dat na een opmars de nacompetitie nauwelijks nog kan ontgaan.

 

DoCoS kwam op doelsaldo op de vierde speeldag aan de leiding en die positie werd niet meer afgestaan. Negentien wedstrijden werden gewonnen. Blauw Zwart (1-1) en Woubrugge (2-2) dwongen het piepjonge DoCoS een keer punten af en enkel LSVV was een keer te sterk (1-2). Voor het overige heerste DoCoS en vriend en vijand spreekt over een terechte kampioen. Trainer Lankhaar keek zondag al even terug op het seizoen en blikte tevens vooruit.

 

Van harte namens de gehele redactie van Leidenamateurvoetbal.nl! Wat een seizoen…!

 

,,Dank. Ja mooi he? Ik was blij dat het zaterdag al lukte. De spelers hadden misschien liever zelf gespeeld, maar ik zeg binnen is binnen. Je weet het maar nooit. Volgende week moeten we naar Blauw Zwart. Stel dat ze van LSVV zouden hebben gewonnen en ook van ons. Dan had het nog mis kunnen gaan omdat mijn ploeg misschien had bezweken onder de druk.”

 

Toch mag je stellen dat DoCoS en alleen DoCoS de titel verdiende. Of denk jij daar anders over?

 

Joop Lankhaar tekent bij DoCoS resultaat,,We zijn constant gebleven, dat is waar. Ik denk dat vooral onze sterke start heeft gemaakt dat het geloof erin is gekomen. We klopten Leidsche Boys en Woubrugge in de beginfase en daardoor kwamen we al vroeg bovendrijven. Toch hebben wij telkens ploegen in onze nek gehad. Eerst was dat VVSB en later Blauw Zwart en Woubrugge. Net als DoCoS hebben die ploegen ook lange series neergezet met overwinningen en het is niet voor niets dat we toch nu pas kampioen zijn, twee wedstrijden voor het einde van de competitie. Terwijl we toch maar zeven punten hebben ingeleverd.”

 

Inzet foto: Ex-preses Ton van Zijp en Joop Lankhaar komen er samen uit. Een handtekening wordt gezet en Lankhaar mag aan de slag met een stel gretige ‘jonge honden’. Al snel is er succes geboekt!

 

Het zegt veel over de verhoudingen in 4A. De afdeling was echt ingedeeld in twee groepen. De sterke ploegen en de kleintjes.

 

,,Daar heb je gelijk in. Toch hebben de kleintjes juist hier en daar voor stuntjes kunnen zorgen. Dat heeft uiteindelijk verschillen opgeleverd. DoCoS was gelukkig altijd bij de les en alle wedstrijden tegen laaggeplaatste ploegen hebben we gewonnen.”

 

Wanneer kwam bij jou het idee dat het zou kunnen uitdraaien op een kampioenschap?

 

,,Eigenlijk pas na een wedstrijd of vijftien. Ik heb het woord kampioenschap ook bewust vermeden, want dat zou alleen maar extra druk neerleggen bij de groep. Op een enkeling na zijn het allemaal jonge knapen en die moet je niet gek maken. De koppositie had dan zomaar in gevaar kunnen komen. Na Woubrugge uit kon het niet meer fout gaan, denk ik. Ofschoon we daar een 0-2 voorsprong weggaven. Het werd nog 2-2, maar dat was voor ons eigenlijk een overwinning. En daarnaast, Woubrugge is ook lange tijd een serieuze volger geweest. Zij hebben ook een prima ploeg.”

 

Eigenlijk ligt DoCoS zaterdag voor op schema. Er was drie jaar uitgetrokken om bovenin mee te spelen.

 

,,Vorig seizoen was het wennen en dat ging met vallen en opstaan. Door er wat versterkingen bij te krijgen is het steeds beter gegaan en wanneer je dan de eerste wedstrijden allemaal wint, doet dat veel met het zelfvertrouwen. Ik kan niet anders dan een groot compliment geven aan de ploeg. Maar zeker ook aan Arjan van Empel en Bert Peet. Zij hebben dit opgezet en hebben uitstekend werk verricht. Dat het dan nu al lukt, is aan alle kanten geweldig.”

 

Jullie waren j.l. zaterdag aandachtig toeschouwer in de Kikkerpolder. Hoe zit dat?

 

,,We speelden zelf niet en konden dus met zijn allen gaan kijken om LSVV te ondersteunen. Nadat Blauw Zwart 2-1 maakte, kregen ze nog een grote kans. Als die erin was gevlogen had het ook nog 2-3 kunnen worden. Gelukkig hield LSVV stand. En eerlijk gezegd: voor mij had de beslissing ook al eerder mogen vallen. Na afloop zijn we terug gegaan naar DoCoS, maar daar was het eigenlijk stil in de kantine. Vervolgens hebben we de avond doorgebracht bij Maurice (Lagendijk, red.). Hij gaat binnenkort op wereldreis voor een paar maanden. Het was absoluut gezellig, maar het echte feestje moet nog komen.”

 

Wanneer gaat dat gebeuren en weet je al iets af van de festiviteiten?

 

,,Na de laatste wedstrijd op 11 mei gaan we het echt vieren. Over hoe of wat, weet ik nog weinig. Wel hoorde ik iets over een boottocht. Maar goed, die gasten vieren elke week een feestje dus die komen niets tekort, haha.”

 

DoCoS verloor onderweg wat spelers. Jorrit Gravekamp stopte vanwege studie en Melvin Dieke en Yannick van der Meel raakten fors geblesseerd. Alles en iedereen komt vast weer aan boord volgend seizoen, maar is dat voldoende voor de derde klasse?

 

,,Versterking is wel gewenst. We hebben nu een vrij krappe groep en door het missen van die spelers die je opnoemt, werd de spoeling wel dun. Ik ken de derde klasse niet, maar duidelijk is dat het zwaarder wordt. Dit seizoen hadden we vaak genoeg aan 45 minuten goed voetbal, maar volgend jaar wordt er meer gevraagd. Wie er bij komen? Daar weet ik nog niets van. Enkel is bekend dat Cenny Scheffer de zondag verruilt en hem kunnen we er goed bij hebben. Maar verder ga ik zelf niet leuren. Spelers die op gesprek willen komen zijn welkom, maar ik ben niet het type dat spelers zelf zal benaderen. Vaak denken ze dan dat ze zonder meer in de basis zullen spelen. Dat werkt bij mij niet zo.”

 

Iedereen blijft wel?

 

,,Daar maak ik me geen zorgen over. Misschien was het anders geweest wanneer we het niet hadden gered. Dus ik heb nu het vertrouwen dat deze groep blijft. Het is een mooi stel om mee te werken. De derde klasse wordt een leuke uitdaging. Maar eerst gaan we nog even nagenieten en straks een echt feest neerzetten. Dat heeft de groep verdiend.”