derby days streek(Zaterdag, 1B)- Uiteraard waren de meningen uiteenlopend na het regiotreffen tussen RCL en GHC. Bij de Leiderdorpers was de stemming opperbest, terwijl in het Leidse kamp de wonden werden gelikt. De onderlinge strijd leverde een 4-0 (!) overwinning op voor de nummer negen. Uiterst pijnlijk voor de nummer 4. Beide trainers hadden zo hun gedachten over de wedstrijd en RCL-spits Thom Wijnalda nam maar al te graag het woord.

 

RCL-GHC 2 maart 2013 resultaatRCL stond na drieëntwintig minuten voetbal met 3-0 voor. In de slotminuut kwam daar nog een doelpunt bij voor de roodwitten (Renaldo Nagtegeller, red.), maar toen was het pleit al geruime tijd beslecht. In de derde minuut opende Nick Permamand de score nadat hij de diepte in was gestuurd door Frank Hillebrandt. De buitenspeler rondde fraai uit. Een kwartier later zette Nagtegeller zijn handtekening onder de tweede goal en Wijnalda liet zich ook van zijn beste kans zien door de bal van grote afstand over Jeroen Peschier te sturen. GHC stond erbij en keek ernaar.

 

Trainer Dennis Olman was des duivels. ,,Wanneer een tegenstander aantoonbaar beter is, heb ik geen moeite met een nederlaag. Maar dit leek nergens op. In de rust ben ik dan ook flink uit mijn pan gegaan, want ik laat me niet te kakken zetten door een aantal spelers die ver onder de maat speelde. We hadden duidelijk aangegeven dat RCL speelt vanuit de omschakeling, maar die boodschap was kennelijk niet duidelijk geweest. Hardleers gedrag, want in de voorbije weken is dat al vaker aan de orde geweest. We zijn afgetroefd op collectiviteit en wilskracht, facetten die juist zo bij GHC behoren. Dit pik ik niet.”

 

Frank Bloemheuvel had vanzelfsprekend meer reden om een roltong en feestneus te pakken, maar de Leiderdorpse oefenmeester bleef nuchter. ,,We moeten ons niet rijk rekenen. Deze zege brengt ons redelijk op koers, maar we zijn er nog lang niet. Over een deel van de wedstrijd kan ik tevreden zijn, maar we deden lang niet alles goed. Dat moeten we zeker niet vergeten. In de fase van de drie doelpunten hebben we in elk geval veel strijdlust en agressie getoond en daarmee hebben we GHC verrast. Iedere kans was ook een doelpunt en dan zit het dus ook niet tegen. Maar goed, als je superscherp begint heb je al wel een voorsprong ten opzichte van de tegenstander. Toch stel ik dat dit vooral met GHC te maken had. Ze waren onherkenbaar.”

 

Het verloop van het begin van het duel had ook Wijnalda’s wenkbrauwen doen fronsen. ,,Wij waren vanaf de eerste minuut scherper en tot ieders verbazing stond het al snel 3-0. Bij GHC lukte er vrij weinig en ze stelden weinig tegenover onze gretigheid. Ik denk aan een off-day van GHC. Maar dat is mij best, wij kunnen de punten op weg naar boven goed gebruiken. Het lijkt me wel eerlijk om vast te stellen dat het beste er na die vijfentwintig minuten wel af was. Het is niet voor niets dat de trainer in de rust toch een donderspeech klaar had, ondanks de lekkere voorsprong. Ik denk ook dat hij gelijk had, want halverwege mag je nooit al in euforische stemming zijn. Voor ons was het zaak om het dicht te houden na de rust en verder hoefden we niet meer zoveel. Op zich prima dat we de nul ook hebben kunnen vasthouden.”

 

Permanand en Maaskant resultaatOlman was nog niet klaar met zijn analyse, noch met zijn manschappen. ,,Er gaan dingen gebeuren. Ik ga dit niet langer accepteren. Wie niet mee wil of kan, moet op de blaren gaan zitten. Vorige week hadden we nog een opleving, maar nu was het weer treurig en dat is me nu net even te vaak gebeurd na de winterstop. De tijd van pappen en nathouden is voorbij, de maat is vol. Het schijnt te moeilijk te zijn om de hand in eigen boezem te steken of om eens in de spiegel te kijken. Met zes tegen elf spelers heb ik nog nooit een ploeg zien winnen. Dat is het verhaal.”

 

RCL speelde zonder de zieke William van Vliet, maar ondanks het gemis van de vormgever boekte de thuisploeg dus een royale overwinning. Het doelpunt van Wijnalda, een lob, mocht er zijn. ,,Ik zag de keeper te ver voor zijn doel staan en moest het dus wel zo doen. Uiteindelijk makkelijker dan helemaal richting het doel afstevenen, want ik ben niet de snelste.”

 

Wijnalda klom met zijn team op de ranglijst, maar is nog niet vrij van kopzorgen richting de laatste vier plaatsen. ,,Nee, want zo groot is het gat nog niet en in deze klasse komen er ongetwijfeld ook de komende maanden rare uitslagen voor. Laatst won DSVP bijvoorbeeld van ’s-Gravenzande. Dat verwachtte ook niemand. En wij zullen volgende week bij de nummer laatst (Benschop, red.) een moeilijke pot gaan spelen. Voor GHC gaat het opladen automatisch, maar voor de komende tegenstander is ook opperste concentratie nodig anders gaat het fout. Dus wij juichen zeker nog niet te vroeg.”

 

Net als bij alle andere eersteklassers wordt er ook al druk gewerkt achter de schermen met het oog op het volgende seizoen. Wijnalda spreekt pas deze week met zijn nieuwe trainer Ben Kottenhagen. Hij laat het rustig op zich afkomen. ,,Ik weet het nog niet. Een aantal gegevens staan vast. Ik heb het hier naar mijn zin, maar wil ook horen hoe het met de ambities gesteld is. Die heb ik zelf wel namelijk. Als er andere clubs interessant zijn dan zal ik zeker gaan praten. Dat kan nooit kwaad, als ik er minimaal wel op voorhand een goed gevoel bij heb. Wat ik in elk geval niet wil is dat ik met RCL volgend seizoen om plaats dertien of veertien moet spelen. Daar heb ik geen trek in. Zoals gezegd, ik wacht het af. Eerst de nodige potjes winnen en ons vroegtijdig veilig spelen en daarnaast zou het mooi zijn als ik een doelpuntje of vijftien kan maken. Dan ben ik tevreden. Nu staat de teller op elf en het gaat lekker de laatste maanden met scoren.”

 

Opstelling RCL : Van der Wiel, Harteveld, Van Luxemburg, Hillebrandt, Van der Marel, Nagtegeller, Wijsman, Kluts, Permanand, Wijnalda, Scheurwater.

Opstelling GHC: Peschier, Van Voorthuizen, Bueno de Mesquita, Gonlag, Maaskant, De Roode, Madani, Lagas, El Idrissi, Schouls, Rietkerk.

 

Foto’s beschikbaar gesteld door Jack Wolters Sportfotografie. Op foto 1 een luchtduel op de Bloemerd en op foto 2 gaat Nick Permanand het duel aan met Danny Maaskant.