ts-rcl(Zaterdag, 1B)- De tiende plaats betekent aan het einde van het seizoen dat RCL vakantie mag gaan vieren. Enkel de nummers elf en twaalf en zeker de nummers dertien en veertien kennen na 26 duels ware problemen. De huidige tiende plek is dus voldoende straks, maar het is Frank Bloemheuvel en de zijnen er alles aan gelegen om zo snel mogelijk lucht te krijgen en niet op een dun draad te lopen. Vorig seizoen kwam er na vijfentwintig jaar een einde aan een reeks van deelnames in de tweede, derde en zelfs vierde klasse. Als RCL zich kan handhaven, zal Bloemheuvel met de borst vooruit de Bloemerd de rug toe keren.

 

De Alphenaar raakte aan het begin van het seizoen geen moment in paniek, maar de start was allerminst geruststellend. Na vijf wedstrijden was de oogst 1 punt, maar geleidelijk aan kreeg de Racing Club wat meer kleur op de wangen. ,,Het begin was zeker niet best. Niet qua puntenaantal, maar er zaten ook hele zwakke uitvoeringen tussen. DSVP thuis was niet om over naar huis te schrijven en tegen deze tegenstander pakten we het enige puntje uit vijf wedstrijden. Ook Nootdorp uit was weinig verheffend met een forse nederlaag tot gevolg (5-2, red.). Toen zijn we de poppetjes wat anders gaan neerzetten en zijn we door de gewenningsperiode heen geraakt.”

 

RCL had weliswaar geen metamorfose meegemaakt in de zomerstop, maar toch was er wel het een en ander veranderd. ,,Zeker in de achterste linie. Jelmer Vijlbrief was vertrokken naar VVSB, Michel Bloemheuvel stopte en Tim van Luxemburg was nog niet fit. Enkel Matthijs de Vreede en Rudy Kluts stonden zodoende nog achterin. ,,We hadden er wel verdedigers bij, maar het kost dan toch tijd om op elkaar ingespeeld te raken. We kregen teveel goals tegen en dat moesten we veranderen. Wat dat betreft was het eerste seizoen toch minder lastig. We speelden in de 1 tegen 1 en waren de tegenstander aan het afjagen. Nu lukte dat niet in het begin, maar door rustig te blijven en dus wat te veranderen, gingen we na die fase wedstrijden winnen. In het eerste jaar hadden tegenstanders misschien niet zo’n hoge pet op van RCL, omdat we uit de tweede klasse kwamen. Dit jaar worden we duidelijk serieus genomen.”

 

De eerste overwinning werd diep in oktober geboekt tegen Benschop, waarna ook Vitesse Delft en SHO hun meerdere moeten erkennen in de Leiderdorpse club. ,,Toch ging het daarna weer moeizamer RCL-GHC feb 2011 9met sprokkelen en ik zou zeker niet hebben getekend voor de huidige twaalf punten. Dat is een gemiddelde van 1 en ik denk dat we in staat moeten zijn om gemiddeld 1,5 punt te halen. Dus er ligt zeker behoorlijk wat werk op ons te wachten.”

 

Scoren ging RCL ook lange tijd moeilijk af. Dat kwam trouwens ook weer aan het licht tegen VVSB, waartegen deze week werd geoefend. De topklasser won met 0-1, maar RCL had ook best een goaltje mogen maken. ,,Wanneer we tegen VVSB de kansen hadden benut dan was een zege mogelijk geweest, los van het feit of dat in lijn zou zijn met de krachtsverhouding op het veld. De kansen kregen we in elk geval en dat is in de competitie ook telkens weer aan de orde geweest. Er wordt al snel naar een spits gekeken, maar in ons geval doet Thom Wijnalda het zeker niet slecht. Hij scoorde zeven keer en speelde ook twee duels niet dus zijn gemiddelde is niet verkeerd. Anderen mogen ook best scoren en dat is te weinig gebeurd. Ik heb echter veel vertrouwen in de herstart, want dan komen die kansen ook en zijn we nagenoeg weer compleet. William (van Vliet, red.) heeft de training ook weer hervat. Hij is lange tijd afwezig geweest vanwege een buikspierblessure en het spreekt voor zich dat we hem er graag bij hebben. Nick Permanand doet wel weer volledig mee en ik heb grote bewondering voor hem. Zijn blessure is bedreigend geweest voor zijn voetballoopbaan, maar hij heeft zich terug geknokt. We moesten hem de voorbije tijd vaak afremmen, want hij wilde al veel eerder aan de bak. Die jongen bulkt van de energie.”

 

Het gevaar moet dus uiteindelijk afgewend kunnen worden, waarbij RCL wel aan een klus begint met FC Rijnvogels als eerste tegenstander. De koploper dus. ,,Dat is alleen maar leuk. We spelen graag tegen ze. Zijn leuke potjes. Ons doel is evident. Handhaven. Dan hebben we het goed gedaan. Meer heb ik ook niet in mijn hoofd gehad. En het zou nog mooier zijn wanneer dat ook gepaard gaat met goed voetbal. Zoals we dat bijvoorbeeld hebben laten zien tegen ’s-Gravenzande, vlak voor de winterstop. In de laatste twee maanden waren de resultaten weliswaar niet altijd positief, maar ik heb de groep ook prima zien functioneren in de beker tegen Barendrecht en tegen Ter Leede in een oefenduel. Dat geeft mij en het team absoluut houvast voor de tweede helft van het seizoen.”

 

In december werd bekend dat RCL en Bloemheuvel straks uit elkaar gaan. De oefenmeester loopt over van ambitie en de club kan daar niet altijd in mee. ,,Dat is een gegeven, maar daarnaast is het wel eens goed dat er weer iemand anders voor de groep komt te staan. Er lopen jongens bij die vanuit de jeugd zijn doorgekomen en die hebben in de senioren alleen mij meegemaakt als trainer. En vijf jaar is best een lange tijd. De groep heeft ook begrijpelijk gereageerd en als een paal boven water staat dat alle partijen er een goed slot aan willen breien en zo hoort het ook.”

 

Bloemheuvel kan zich niets voorstellen bij een plek op de bank straks op zaterdag-en zondagmiddag. ,,Nou nee. Ik vind dit een geweldig vak en ik wil mijn horizon verbreden. Er speelt nu nog niets, maar ik heb mijn oren en ogen open. Mijn ambities liggen bij een ambitieuze club. Eerste klasse, hoofdklasse of topklasse. Ik kan altijd nog uitkomen bij een club op een lager niveau, maar dat is voor nu (nog) geen optie. Maar zoals gezegd; de focus ligt eerst bij RCL. Ik wil het hier goed achterlaten.”