vrijdag, april 19, 2024
HomeRCLInterviews RCLMathijs de Vreede (RCL): ,,Dit gaan we niet meer weggeven’’

Mathijs de Vreede (RCL): ,,Dit gaan we niet meer weggeven’’

-

artikel image RCL 2(Zaterdag, 1B) – Voor RCL-keeper Mathijs de Vreede zijn het de laatste wedstrijden op het hoogste niveau.  De 32-jarige De Vreede stond in januari voor het laatst onder de lat en mocht afgelopen zaterdag weer eens aantreden als vervanger van Nick van der Wiel in het duel tegen Deltasport (4-1 verlies). ,,Ik heb lekker gekeept ondanks het verlies’’, aldus De Vreede. Toch stopt hij na dit seizoen bij het eerste.  ,,Het is genoeg geweest zo.”

Het is geen schande om momenteel te verliezen van Deltasport. Dat gold ook voor RCL op bezoek in Vlaardingen. Met dezelfde cijfers en met hetzelfde scoreverloop als in november 2012 gingen de Leiderdorpers opnieuw ten onder tegen de lijstaanvoerder. Binnen drie minuten zorgde Thom Wijnalda voor de openingstreffer, maar nog voor rust boog de thuisploeg de stand om naar 2-1. ,,Het was een soortgelijke wedstrijd als in de eerste seizoenshelft’’, erkent De Vreede. ,,We begonnen goed en scherp met een goal en destijds ook. Het enige verschil is dat we de voorsprong nu niet konden vasthouden tot aan de rust, toen wel. We hebben het nog best lang volgehouden tot aan de 35e minuut.”

De Vreede resultaat,,Maar het was wachten totdat zij is een keer gingen scoren. Zij zetten ons direct vanaf het begin vast, waardoor wij de lange bal moesten spelen. En wij speelden ook wat teruggetrokken, zodat we uit de counter zouden kunnen toeslaan, maar de 1-1 viel. En helaas vrij snel daarna ook de 2-1 in de blessuretijd van de eerste helft. Dat was een pijnlijk moment, want de blessuretijd was extra lang door meerdere blessurebehandelingen. Maar goed, er was toen nog niets aan de hand.”

Pech was er ook nog voor rust voor Renaldo Nagtegeller en Nick Permanand, die naar de kant moesten met blessures. Vooral bij Permanand zag het er niet best uit. De Vreede: ,,Hij had weer last van zijn knie. Het zag er serieus uit. Dus dat is even afwachten. Bij Renaldo zag het er gelukkig wel beter uit.’’

In het tweede bedrijf ging de thuisploeg verder waar het gebleven was: met doelpunten maken. Zo kreeg De Vreede uit een penalty de 3-1 te verwerken en vijf minuten voor de tijd ook nog de 4-1. Vooral op de penalty had de goalie wat aan te merken. ,,Ik vond het niet terecht. Die aanvaller kapte Frank van der Marel uit en Frank zet een blok. En de scheidsrechter legde de bal op de stip. Je kan hem geven, maar ik was het er niet mee eens.”

,,Al met al was het een terechte overwinning voor Deltasport. Wij hebben het op onze manier geprobeerd en daar hadden ze zeker moeite mee. Ze hadden dan weliswaar veel meer balbezit, maar ze hadden moeite om er doorheen te komen. In ieder geval lag er voor hun minder ruimte dan in de wedstrijd bij ons thuis.”

Door de nederlaag ontdoet RCL zichzelf nog steeds niet van de onderste plaatsen. De nacompetitie om lijfsbehoud behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Nummer elf DSVP verloor echter ook, met 4-0 bij SHO. Zo blijft het gat vier punten met nog drie speelronden te gaan. De Vreede: ,,Dit gaan we niet meer weggeven. Het is een behoorlijk gat. Voor ons is de wedstrijd komende zaterdag tegen Geinoord Nieuwegein erg belangrijk. Als we die winnen, zijn we zo goed als zeker van lijfsbehoud. DSVP wint namelijk ook niet zomaar. Dus met een beetje geluk laten ze nog veel punten liggen.’’

De jeugdige keeper Van der Wiel moest dus voor het eerst sinds januari zijn plaats afstaan aan De Vreede, nadat hijzelf een paar keer behoorlijk in de fout ging in het duel met BVCB (0-3 verlies). De Vreede: ,,Het was inderdaad niet zijn beste wedstrijd. Voor mij was het wel lekker en ik vind het fijn dat de trainer zo eerlijk is. Hij vindt dat als je een kans krijgt, je die ook moet pakken. En in dat geval zet de trainer je onder de lat. Bij mij was dat in januari ook zo. Tot januari keepte ik alles, maar daarna heeft Nick zijn kans gepakt. Ik had niet verwacht mijn plaats kwijt te raken. De trainer was wel open en eerlijk en daarom is het terecht dat hij Nick als eerste keeper aanwees.

Van der Wiel vertrekt aan het einde van het seizoen naar de kersverse topklasser Ter Leede. Desondanks kiest De Vreede om te stoppen bij het eerste. ,,Dit is nu mijn tiende jaar in het eerste van RCL. Het is momenteel een jonge groep. Er zit een behoorlijke kloof tussen de jonge spelers en de oudere spelers. En dan speelt ook nog mee dat Johan (Koot, red.) ook stopt. Zo blijven er weinig spelers van mijn leeftijd over, want ook Michel (Bloemheuvel, red.) stopte vorig seizoen al. Eigenlijk is alleen William (van Vliet, red.) nog over.”

,,Daarbij komt ook nog dat ik binnenkort vader word. Dus alles bij elkaar is het voor mij een goede beslissing. Ik blijf wel bij RCL, niet meer als keeper, maar als speler in een lager elftal. Als ik blijf keepen, dan zou het niet goed gaan. Daarvoor ben ik als keeper veel te fanatiek. Daarnaast hebben die jongens allemaal niet een heel hoog niveau. Dus ik kan meedoen in de malaise.’’

Tegenover het vertrek van Van der Wiel, De Vreede en Wijnalda (naar VV Noordwijk) staat de komst van spits Ozan Demirbas (Lugdunum) en waarschijnlijk nog een aantal keepers. De Vreede: ,,Ze zijn met nieuwe keepers bezig. Dus dat komt vast wel goed. Maar mooi dat Demirbas naar RCL komt. Daar doet de club goed aan om hem te halen. Ik heb hem één keer zien spelen en toen maakte hij een goede indruk. Hij is erg beweeglijk en ook nog eens balvast. Dus een goede vervanger. Die gaat het wel redden in de Bloemerd.”

Opstelling RCL: De Vreede, Windhorst, Hillebrandt, Van Vliet, Van der Marel, Nagtegeller, Wijsman, Van der Pot, Permanand, Wijnalda, Jansen.