ts-rclAfgelopen zaterdag maakte de Technische Commissie van RCL bekend dat er een geschikte opvolger is gevonden voor de aan het eind van het seizoen afzwaaiende Frank Bloemheuvel. Zo was op deze site al te lezen dat Ben Kottenhagen de nieuwe trainer wordt van de eersteklasser. De Leiderdorper assisteerde Hein van Heek eerder bij toen nog hoofdklasser Noordwijk en was vorig seizoen met Meerburg succesvol: promotie naar de tweede klasse. Kottenhagen werd meteen even aan de tand gevoeld met het oog op zijn nieuwe aanstaande uitdaging.

 

Wanneer is het eerste contact gelegd met RCL?

 

,,Dat was niet lang nadat de huidige trainer had aangegeven dat hij afzwaait na dit seizoen. De club benaderde mij en uiteraard waren er meer gegadigden voor de vacante functie. Ik moet zeggen dat ik het eerste contact in december al interessant vond. Een eersteklasser, een mooie club die ook best hoog aangeslagen staat in deze regio en ook nog eens op steenworpafstand van mijn huis. Dat laatste is niet bepalend geweest, maar het maakt het verhaal wel makkelijk. Vorige week maandag volgde het tweede gesprek en de dag erna was de kogel al door de kerk. De groep is afgelopen zaterdagmiddag op de hoogte gesteld.”

 

Je gaf al aan dat je als het ware meteen recht op bent gaan zitten toen RCL belde. Naast de punten die je al noemde, wat heeft jou nog meer aangesproken in de komende klus ‘bij de buren’?

 

Ben Kottenhagen resultaat kopie,,Ik had er geen moeite mee om een jaartje een ‘sabbatical’ te vieren, hoewel ik ook zomaar een andere club onder mijn hoede had kunnen hebben na Meerburg. Enkel is er niets concreets geworden en dus kon ik mij volledig richten op het gezinsleven. Uiteraard heb ik niet voor niets mijn diploma’s op zak en met TC 1 kun je natuurlijk wel veel kanten op. Regionaal voetbal vind ik erg leuk en vanzelfsprekend ben ik wel enigszins op de hoogte van de club RCL. Recent heb ik ze aan het werk gezien bij FC Rijnvogels en vooral in de tweede helft heb ik kunnen zien dat zij te laag staan. Het gelijke spel tegen de koploper zal de groep vertrouwen hebben gegeven naar de rest van het seizoen toe. De club had met behulp van de spelersgroep een profiel opgesteld en daaraan voldoe ik kennelijk. Er was direct een klik bij de gevoerde gesprekken. Daarnaast leeft het zaterdagvoetbal meer dan het gebeuren op zondag, enkel in de dorpen leeft het voetbal op zondag nog nadrukkelijk gezien de toeschouwersaantallen.”

 

 

Het duurt natuurlijk nog wel een poos voordat je aan het werk gaat in de Bloemerd, maar je kunt je dus prima voorbereiden op het trainerschap.

 

,,Precies. Ik ken al wel wat mensen bij RCL, maar ik zal de komende tijd zeker benutten om mij verder te verdiepen en ik wil er de mensen leren kennen. Ook zal ik met jeugdtrainers gaan praten, zodat ik meer inzicht krijg in de club. Wat dat betreft ben ik überhaupt een mens die redelijk goed gestructureerd te werk ga.  Nee, vanzelfsprekend bemoei ik me verder niet met het eerste. De huidige trainer ga ik natuurlijk niet voor de voeten lopen, maar het lijkt mij logisch dat ik ook met spelers zal praten. Bij Meerburg ben ik opgegroeid en dan ken je dus iedereen. Dat is hier anders, maar ik zal zeker niet carte blanche binnenlopen.”

 

RCL is nog niet vrij van degradatiezorgen. Het kan dus ook tweede klasse worden.

 

,,Wanneer ze zo blijven spelen als tegen FC Rijnvogels, zie ik het zeker wel goedkomen. Het oogt als een hecht team. De groep komt enthousiast over en ze zijn ondertussen ook weer compleet. Dit RCL moet zich omhoog kunnen werken de komende maanden.”

 

Uitgaande van dat positieve scenario is het ook bekend dat er geen schatkist klaar staat bij RCL. Ben je je daar van bewust?

 

,,De gesprekken hebben mij duidelijk gemaakt dat er budgettair gezien niet veel mogelijk is. Dat was geen verrassing voor mij. Ik geloof ook niet dat spelers naar RCL komen voor het geld. Het is van belang om de groep zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Daar valt absoluut goed mee te werken. Daarnaast heb ik ook zo mijn contacten dus wellicht kan ik die aanwenden. Ik vind het vooral erg interessant om creatief bezig te zijn. Er wacht mij een bijzonder leuke klus. Ik heb er ontzettend veel zin in.”