derby days streek(Eerste klasse B)- FC Rijnvogels heeft na de eerste speelronde in 2013 de koppositie moeten afstaan. Zover had het voor de ploeg van Hein van Heek niet hoeven komen gezien de riante kansen voor de pauze, maar RCL profiteerde na rust van het feit dat zij onbewust in leven waren gehouden (1-1).

 

De tweestrijd had zonder twijfel wel wat weg van de confrontatie in maart van het vorige seizoen. De Katwijkers, toen al wel uitgeschakeld voor de titel, hadden RCL destijds vroegtijdig mokerslagen kunnen toedienen. Dat gebeurde niet, waarna RCL voor rust toesloeg en de wedstrijd won. Weliswaar opende de thuisploeg nu eveneens furieus met een snelle treffer tot gevolg, maar daarna werd er al niet meer met scherp geschoten.

 

R 9 DIJK BAS resultaatNa nog geen vijftig tellen op de klok verdween een inzet van Yuri van Es op miraculeuze wijze niet in het Leiderdorpse doel, maar na vijf minuten was het wel raak. Bas Mourits vond Thomas Dijk en de voormalige speler van Quick Boys tekende voor zijn eerste seizoensdoelpunt op de Kooltuin (op de foto wordt de vleugelspeler in de armen gesloten van spits Bas Mourits, foto Piet van Kampen, FCR).

 

RCL werd voor het eerst serieus gevaarlijk na een moment van kortsluiting tussen Joey Zandbergen en doelman Peter Messemaker, maar Nick Wijsmans inzet smoorde. Daarna was het echter de lijstaanvoerder die volop kansen kreeg om de marge uit te breiden. Mitchel Beijersbergen had eerder de paal al getoucheerd, maar de clubtopscorer was ook daarna herhaaldelijk betrokken bij het stichten van gevaar. Ploeggenoten Pieter van den Breggen, Mourits en Van Es verzuimden evenwel om RCL pijn te doen. Daarbij werden de Leiderdorpers geholpen door de lat en stand-in doelman Nick van der Wiel, die de vakantie vierende Matthijs de Vreede verving.

 

Na afloop gaf Frank Bloemheuvel aan dat het in de rust had gedonderd, want hij had ook gezien dat zijn ploeg te veel kansen had weggegeven naar zijn zin. De boodschap dat het anders moest in het tweede gedeelte was niet aan dovemansoren gericht en daar kreeg Rijnvogels de rekening voor gepresenteerd.

 

RCL werd brutaler en het niveau van de Katwijkers zakte ver weg. Ontaard veel gevaar leverde de energie van de in het blauw gestoken bezoekers niet op, maar de 1-0 bleef fragiel. Ruim tien minuten voor tijd werd de improductiviteit van Rijnvogels van voor de pauze echter alsnog afgestraft. Nick Scheurwater bracht Thom Wijnalda in stelling, die met wat fortuin de niet overtuigend ogende Messemaker kon kloppen. Van Heek was niet onder de indruk van de defensieve daadkracht in deze situatie.

 

,,Die bal komt voor omdat onze verdediger niet kort genoeg dekt. Vervolgens mag hun spits in de zestien aannemen, draaien en schieten. Daar missen we dus scherpte achterin en geef je een goal weg. Maar het lijkt mij duidelijk dat we de klus al voor rust hadden moeten klaren.”

 

Rijnvogels bleef zo voor de derde keer verstoken van een overwinning in anderhalf jaar tijd tegen de Racing Club en liet voor het moment los als koploper. RCL, waar nog twee kandidaten over zijn om de plek van Bloemheuvel in te nemen,  wil zich zo snel mogelijk veilig gaan spelen en koesterde het toch nog verkregen punt.

 

FC Rijnvogels- RCL 1-1 (1-0). 5. Dijk 1-0, 78. Wijnalda 1-1. Scheidsrechter: Van der Graaf. Toeschouwers: 250.

FC Rijnvogels: Messemaker, Varkevisser, Zandbergen, Schaafsma, Van Wijk (81.Stam), Van den Breggen, Van der Horst, Van Es, Beijersbergen (83. Krayenoord), Mourits, Dijk.

RCL: Van der Wiel, Harteveld, Van Luxemburg, Hillebrandt (42, Nagtegeller), Windhorst, Kluts, Permanand, Van Westrienen (46. Van der Marel, 68. Van Vliet), Wijnalda, Wijsman, Scheurwater.

 

Bron: Leidsch Dagblad/ HK