header NAbeschouwing(Zaterdag, 1B)- RCL lijkt het scoren verleerd te zijn. In de eerste twee weekenden van maart kwamen de Leiderdorpers nog acht keer tot scoren en tweemaal tot winst, maar sindsdien zit de klad erin. In de laatste vier wedstrijden staat de teller op één doelpunt. Afgelopen zaterdag bleef het BVCB-doel schoon en de bezoekers scoorden drie keer op de Bloemerd. De nederlaag zorgt ervoor dat de Racing Club nog serieus in de problemen kan komen in de onderste regionen van 1B.

 

RCL zorgde kort na het begin voor het eerste gevaar. Een indraaiende vrije trap van William van Vliet kon net niet worden verlengd door linksback Rudy Kluts. De thuisploeg zette even de toon, maar al snel nam BVCB het heft in handen. Dit wel ingegeven door gestuntel bij de roodwitten. Doelman Nick van der Wiel ging drie keer in de fout bij de voortzetting van het spel en die onrust was ook waarneembaar bij de achterste lijn van de gastheren. Bij de tweede fout van de doelman leek Jounes Hannati de 0-1 te kunnen binnenwerken, maar de jonge doelman herstelde zich knap met een fraaie redding.

 

Daarna brak er een fase aan waarin de teams elkaar geen ruimte lieten en het schouwspel kreeg veel weg van een flipperkast. Het wachten was op een fatsoenlijke combinatie en die kwam er even over de helft van het eerste bedrijf. Youssef de Kock zocht een één-tweetje met spits Michael de Rooy en RCL stond erbij en keek er naar. De Kock haalde uit van even buiten de zestien en het schot was Van der Wiel te machtig: 0-1.

 

Een antwoord van RCL liet niet lang op zich wachten. Renaldo Nagtegeller vond middels een hoekschop de vrijstaande William van Vliet, maar zijn gewaagde doelpoging verdween ruim over het doel van de ploeg van Edwin Vurens. Even later zocht Nagtegeller zelf het avontuur, maar zijn inzet was een eenvoudige prooi voor sluitpost Mark Gaerthe. Toch bleef RCL jagen op de gelijkmaker. Thom Wijnalda ging daarbij een keer over een uitgestoken been, maar de leidsman zag daar met gegronde redenen geen strafschop in.

 

De beste kans volgde kort daarop voor het team van Frank Bloemheuvel. Frank Hillebrandt leverde een voorzet af op maat, maar Nick Wijsman kopte meer naast dan tegen de bal waardoor de bal langs de verkeerde kant van de paal ging voor de Leiderdorpers. Even later was het nog eens RCL dat aan de deur rammelde van BVCB. Nick Scheurwater trok voor vanaf rechts en Wijnalda kreeg de bal niet goed op het hoofd. De bal ging wel in de richting van Wijsman, die echter van de sokken werd gelopen. Heel RCL schreeuwde om een strafschop, met Bloemheuvel voorop.

 

,,Dit is toch een overtreding”, riep hij duidelijk hoorbaar over het veld. De scheidsrechter van dienst deed of hij van niets hoorde, waarop Bloemheuvel dezelfde woorden nog drie keer in de mond nam. Nu had scheidsrechter Post de boodschap kennelijk wel meegekregen en hij stuurde de Alphenaar met rood achter de afrastering. ,,Hij had me ook geel kunnen geven. Ik heb niets anders gezegd en ik bleef ook nog eens in mijn vak. Ik heb er vrede mee als hij geel had gegeven of een waarschuwing, maar dan krijg je dit. Ik heb de laatste maanden meer het idee dat ik in het voormalige DDR rondloop dan in Nederland”, brieste Bloemheuvel verongelijkt. Camerabeelden bewezen overigens later dat Wijsman inderdaad op de hakken was gelopen door ex-Feyenoorder Leonardo dos Santos Silva, inmiddels 36 jaar. Voor de rust kreeg RCL het niet meer voor elkaar om gevaarlijk te worden en zodoende was het dus halverwege 0-1.

 

RCL startte met goede bedoelingen aan de tweede helft, maar al snel ging het fout. De ingevallen Frank van der Marel speelde tekort terug op zijn doelman en De Rooy profiteerde dankbaar, hoewel hij daar wel drie instanties voor nodig had. De 0-2 betekende dat RCL nog meer risico’s moest gaan nemen en dat ging gepaard zonder overleg en tamelijk ideeëloos. Daarbij kwam wel wat pech om de hoek kijken want een minuut na de treffer van de bezoekers vond Nick Permanand Wijnalda net buiten het vijfmetergebied. De inzet van de spits, die volgend seizoen zijn geluk zoekt bij Noordwijk, kwam tegen de binnenkant van de paal maar rolde niet over de doellijn. Een aansluitingstreffer had RCL goed kunnen gebruiken, maar kwam er niet. Ook niet omdat even later Nagtegeller een vrije trap over het doel getild zag worden door Gaerthe.

 

Halverwege de tweede helft werd het zelfs 0-3. Van der Wiel ging daarbij andermaal niet vrijuit. Soufian Tanouti’s afstandsschot was houdbaar, maar verdween achter de dit keer ongelukkig keepende Van der Wiel, die volgend seizoen onder de lat zal staan bij Ter Leede. In de slotfase kreeg Mitchel Jansen als invaller nog twee prima gelegenheden, maar zoals in de twee voorgaande wedstrijden bleef een roodwit doelpunt uit.

 

Trainer Edwin Vurens, eerder onder meer trainer bij ARC en ex-prof, begreep niet zo goed waarom RCL aanvankelijk wilde opbouwen. ,,Op zo’n veld moet je dat niet willen. Wij hoopten al dat hun keeper zou volhouden wat hij in het eerste kwartier deed. Hij nam zoveel risico’s, dat kan niet op dit soort velden. Het is niet zo dat wij normaliter de bal blind naar voren peren, maar dat was vandaag verstandiger. Toch denk ik dat wij meer voetballende intenties hadden en ook meer rust aan de bal. Dit is een verdiende overwinning, omdat we voetbaltechnisch vandaag in elk geval beter waren. Ik neem aan dat RCL niet de beste wedstrijd van het seizoen speelde. Die kaart voor mijn collega? Hij heeft in mijn ogen geen gekke dingen geroepen. Erg overtrokken die rode kaart. En ook de gele kaart voor de assistent-trainer vond ik onnodig.”

 

Bloemheuvel over zijn ploeg: ,,Deze nederlaag heeft ook een voordeel. Veel slechter dan wat wij met name in de tweede helft lieten zien kan het niet meer gaan. Na de 0-2 hebben we enkel nog tegen onszelf gespeeld. Het gaat doorwerken in de koppies dat we al weken zo moeilijk scoren. Er wacht ons nog een mooie uitdaging om onszelf veilig te spelen, maar niets is onmogelijk. Volgende week gaan we naar Delta Sport. Misschien kunnen we het tij daar keren. In een week tijd kan er veel veranderen. Dat heeft dit seizoen al zo vaak bewezen. In elk geval lijkt het er op dat de noeste arbeid die de groep verricht op de training zich tegen ons keert. Misschien moeten we deze week maar meer tijd vrijmaken om te klaverjassen.”

 

Opstelling RCL: Van der Wiel, Windhorst, Hillebrandt, Van Luxemburg, Kluts, Nagtegeller, Van Vliet, Wijsman, Permanand, Wijnalda, Scheurwater.

Opstelling BVCB: Gaerthe, Lieveld, Hartmans, Van der Haas, Mahieu, Ouled Said, de Kock, Dos Santos Silva, De Rooy, Hannati, Scheimann.

Arbiter: Post. Toeschouwers: 150.