ts-uvs(Zondag, 1B)- UVS is er in geslaagd om de vorm van vorige week vast te houden. Na de klinkende overwinning op De Meern (5-1) volgde nu een ruimschoots verdiende overwinning op Nieuwerkerk. Nog niet heel lang geleden moesten de blauwwitten oppassen niet ver weg te zakken op de ranglijst, maar nu steeg de ploeg van Paul van der Zwaan door naar de vierde plaats. ,,Belangrijker nog, we hebben mentale winst geboekt”, sprak de oefenmeester. Om daarna meteen de rem in te trappen: ,,Vooralsnog zijn het garanties tot aan de deur.”

 

Van der Zwaan was van mening dat UVS gewonnen had van een ‘niet misselijke ploeg’. ,,Er waren ook mogelijke kantelmomenten maar we hebben ons staande kunnen houden. Hier winnen was ook cruciaal, want je kunt niet achter de feiten aan blijven lopen. Dat hebben we al zo vaak moeten doen. Telkens werd een prima wedstrijd gevolgd door een ‘draak’ en nu hebben we dat wellicht omgebogen. Er is nu opluchting, maar dit is hopelijk niet het eindpunt. We staan er nu redelijk bij, maar we gaan nu natuurlijk niet zomaar even van FC Boshuizen winnen. Ik ben voorzichtig, maar wel positief gestemd door deze twee lekkere en verdiende driepunters.”

 

Van der Poel resultaat resultaatSpits Mats van der Poel (op archieffoto tegen De Meern, foto van Jack Wolters) voelde zich eenmaal thuis en nagenietend van de belangrijke uitzege ook meer dan jofel. ,,Helemaal top zo. We hebben eindelijk laten zien twee keer achter elkaar te kunnen winnen met goed voetbal. Dat had de ploeg nodig. Alle praatsessies zijn niet voor niets geweest. Dat we kwaliteit hebben, was al bekend. Maar nu gaat het in combinatie met strijd. Het is een beetje des Katwijks waar ik vandaan kom. Ik probeer wat dat betreft ook wel de boel aan te slingeren.”

 

Ondanks dat UVS al snel liet zien de betere te zijn, kwam de Leidse brigade nog wel achter. ,,Een ongelukkige tegengoal. We zijn echter niet van ons plan afgeweken en hebben de rug kunnen rechten. We wilden vol voor de winst spelen en daar kwam geen verandering in na de achterstand. Er was geen paniek en er is met passie gespeeld. Dat is dit seizoen wel eens anders geweest helaas. Na die 1-0 kregen we al kansen en een minuut of tien voor rust scoorde Jochie Sebrechts de 1-1. Daardoor gingen we ook met vertrouwen de rust in.”

 

In de tweede helft werd het verschil groter en groter en was het enkel maar de vraag hoe groot de overwinning zou worden voor de ontketende bezoekers. Van der Poel: ,,Zij hebben nog 1 kans gehad op de 2-2, maar voor het overige waren de kansen voor ons.”

 

Van der Zwaan: ,,Die kans werd op wereldse wijze gepakt door Niels (van den Burg, red.). Ik denk dat het een bepalend moment was. Als het 2-2 wordt moet je toch weer zien hoe je daar mee om gaat. Je bent dan wel beter, maar het had ook om kunnen slaan.”

 

Zover kwam het niet en de 1-2 van Van der Poel zelf werd uiteindelijk nog gevolgd door een treffer van invaller Elroy Lammers, die koud in het veld was gekomen. Van der Poel was ook wel weer eens toe aan een doelpunt als spits zijnde. Begin november had de puntspeler er acht in liggen, maar daarna was het over met zijn productie. ,,Dat klopt. Ik ben ook even geblesseerd geweest na een botsing met de keeper van Magreb destijds. Mijn heup werkte even niet mee, maar nu ben ik weer fit. Ik speelde een tijdje niet top, maar die dip heb ik achter mij gelaten.”

 

De 1-3 van Lammers betekende volgens Van der Poel dat de UVS-aanhangers achterover konden gaan leunen. ,,De spirit was weg bij hen en wij gaven de controle niet meer uit handen. Een prima overwinning op een fysiek sterke tegenstander.”

 

Zo stond Van der Poel zelf tegenover Bruce Godvliet, waarmee hij nog een jaartje balde bij Katwiijk. ,,Ook een sterke knul. Net als het tweetal voorin. Godwin Falix (ex-Capelle, red.) en Robert Pot. Die Falix scoorde ook trouwens. Maar zij misten wel wat basisspelers en daardoor speelden ze veel statischer dan in de eerste wedstrijd. Dat werd nu een kolfje naar onze hand. Bruce zei na afloop dat we elkaar volgend jaar weer gaan zien. Hij blijft bij Nieuwerkerk en ik speel volgend jaar bij UVS (recent kwamen de club en de doelpuntenmaker eruit, red.). Ik heb hem gezegd dat we dat eerst nog maar even moeten afwachten.”

 

Van der Poel doelde daarmee op de wens van UVS om nu vol voor de tweede plaats te spelen. Mogelijkerwijs levert dat straks promotie op. ,,Een tijdje heb ik minder naar de stand gekeken, mede ook door de zwakke resultaten tegen ploegen die strijden om erin te blijven. Eigenlijk is het gek dat we ondanks de wisselvalligheid nu vierde staan. Vanaf nu kan het enkel maar beter gaan en wie weet wat er dan in zit. We gokken op de derde periode en als dat lukt dan is plaats twee wellicht ook wel haalbaar. Volgende week wacht er weer een hele moeilijke wedstrijd. FC Boshuizen wil ook hoog eindigen immers. Het zou een nieuwe stap kunnen zijn omhoog. Van mijn part winnen we de wedstrijd in de laatste minuut. Ik teken daarvoor, want deze overwinningen smaken naar meer. En de Leidse derby geeft sowieso altijd spektakel.”

 

UVS zal het volgende week moeten stellen zonder Joeri Onderwater. Hij is geschorst. ,,Dat moeten we opvangen. We hebben diverse opties. Ik ga daar eens rustig over nadenken. Ik geniet nu nog even na van de sfeer in de kleedkamer. Aan alles was te merken dat deze overwinning ontzettend belangrijk was voor het geloof en het besef”, aldus de coach uit Leiderdorp.

 

Opstelling UVS: Van den Burg, Berdai, Onderwater, Neuteboom, Verlaan, Van der Weijden, Mink (Menken), Sebrechts, Parami, Van der Poel (Lammers), Akhamrane (Leugering).