ts-uvsUVS wacht de ultieme uitdaging om in het jubileumjaar, in 2014 bestaat de club 100 jaar, de stap te zetten naar de hoofdklasse. Een niveau waarop de club lange tijd uitkwam. Er werd ook wel eens gedegradeerd uit de toen nog hoogste amateurklasse, maar vaak kwam de club de klap weer te boven. Ondertussen duurt het aanmerkelijk langer om terug te komen, mede omdat dit seizoen werd gekenmerkt door vallen en opstaan. Met Paul van der Zwaan keek onze redactie nog even terug op het seizoen. De laatste terugblik van alle clubs aangesloten bij deze website (blader gerust nog eens terug naar jouw cluppie).

 

Van der Zwaan keerde terug op het nest in de kikkerpolder en zette hoog in. Zo nu en dan bereikte UVS ook een prima niveau, maar in teveel wedstrijden was het huilen met de pet op. De blauwwitten kwamen daardoor tekort om de nacompetitie te bereiken. Volgend seizoen is het dus wenselijk om de laatste stappen te maken naar de gekoesterde droom om de hoofdklasse weer in te stappen. De Leiderdorpse oefenmeester hield gemengde gevoelens over aan het seizoen. ,,Soms kwamen we uit op een acht en zat ik te genieten. In dezelfde wedstrijd vielen we echter ook wel eens terug naar een drie en dat verval brak ons diverse keren op. Dat is een pijnlijke constatering. Kijk maar tegen welke ploegen we verloren hebben. Die punten kwamen we uiteindelijk tekort. Doodzonde.”

 

UVS holde af en toe, maar kwam ook regelmatig stil te staan. Er werd onder meer verloren van degradanten RKDEO en Excelsior’20, zelfs ook nog op eigen veld. ,,Dat waren inderdaad potjes waarin we door het ijs zakten. Anderzijds hebben we ook goed voetbal laten zien her en der. Dat was ook een doelstelling en daarin zijn we gedeeltelijk geslaagd. Een andere doelstelling was om een periode te pakken. Die kans hebben we ook wel gehad, maar we mogen het onszelf aanrekenen dat we die missie niet hebben volbracht. Ik kijk ook zelf in de spiegel. Vooral voor de winterstop had ik misschien eerder moeten ingrijpen. Het ging te gemakzuchtig en ik kreeg soms niet de vinger aan de pols. Nadat ik eenmaal met de groep sprak ging het veel beter. De neuzen gingen dezelfde kant op. Dat had, achteraf bezien, eerder moeten gebeuren. Dat verwijt ik mezelf. De eindconclusie luidt dat de mentale gesteldheid achter bleef bij de technische en tactische vaardigheden.”

 

UVS is graag de voetballende ploeg die de touwtjes in handen neemt, maar dat lukte lang niet altijd. ,,Dat klopt. We hadden vaak moeite om het spel te maken en daar moeten we het grotendeels van hebben. Veel ploegen gingen de loopgraven in en daar sprongen we regelmatig moeizaam mee om. Dat moet volgend seizoen zeker beter. Toch denk ik wel dat we onderaan de streep stappen hebben gemaakt. Dat geeft ook vertrouwen naar 2013/2014 toe.”

 

Van der Zwaan denkt dat UVS niet in het voordeel is geweest met het eigen veld. ,,Ons hoofdveld is niet geweldig, nee. Of eigenlijk gesteld een ramp. Ik zou dolgraag een kunstgrasveld erbij hebben bij UVS. Op een dergelijk veld komen wij prima tot ons recht. Op kunstgrasveld verloren we ook nauwelijks. Het huidige hoofdveld liet goed voetbal vanaf een zeker moment nauwelijks toe.” Opmerkelijk in de zin van opbrengst van punten is dat UVS uit beduidend meer punten sprokkelde dan op het eigen complex (zie de statistieken).

 

UVS neemt afscheid van diverse spelers die het zaterdagelftal gaan versterken. ,,Aan de ene kant is dat jammer. Zeker Joeri Onderwater had ik er graag bijgehouden. Anderzijds, nu blijven ze behouden voor de club. Dat is altijd nog beter dan dat ze de club de rug toekeren. Er zijn ook spelers uit het tweede die hun heil gaan zoeken op zaterdag. Dat is een goede zaak. Daardoor kunnen er A-junioren doorschuiven naar het tweede en wellicht kunnen zij op termijn de aansluiting vinden bij UVS 1.”

 

,,Het is me al met al mee, maar ook tegengevallen. Ik was natuurlijk al werkzaam geweest voor de club, maar dat is alweer enige tijd terug. Het was toch weer wennen en dat had tijd nodig. Zowel de spelers als ikzelf moeten lering trekken uit dit seizoen. Het mag niet meer gebeuren dat we van een acht naar een drie gaan of andersom. Met dat verhaal in het achterhoofd gaan we het opnieuw proberen. Het zou natuurlijk prachtig zijn om een prijs te pakken in een feestjaar.”

 

Statistieken:

Totaal: 26-43-43-34 (4e)

Thuis: 13-17-19-18 (10e)

Uit: 13-26-24-16 (2e)

Periode 1: 8-15-13-10 (5e)

Periode 2: 9-9-10-10 (12e)

Periode 3: 9-19-20-14 (3e)

De nul gehouden: 3x thuis, 3x uit

Niet gescoord: 2x thuis, 2x uit

Grootste zege: 5-1 De Meern, thuis

Grootste nederlaag: 1-4 Kocatepe, thuis

Seizoen 2011/2012: 26-42-56-44 (4e)