voorbeschouwing167x60Lange tijd mocht Valken ’68 fantaseren over een periodetitel. Nu is echter de tijd aangebroken om lijfsbehoud veilig te stellen in klasse 2C. Na vijf achtereenvolgende nederlagen heeft de brigade van  Andries Wendt  een vrije val gemaakt op de ranglijst. Het degradatiespook is nog nooit zo dichtbij geweest. ,,We spelen de voorbije weken aardig maar als we in de buurt van het strafschopgebied komen, weten we het niet meer”, aldus Wendt.

 

Op sportpark ’t Duyfrak hangt de vlag bijna halfstok. Na de winterstop is dermate veel zand in de motor gekomen waardoor de Valkenburgse machine al weken hapert. Een nieuwe, onwennige situatie voor de rood-gelen omdat Valken ’68 de voorbije seizoenen altijd speelde voor de prijzen. Zo slaagde de dorpsclub er vorig seizoen bijna in te promoveren naar de eerste klasse. In de alles beslissende wedstrijd tegen FC Breukelen ging het echter mis. De rouwperiode zou niet lang duren want Valken ’68 kon terugkijken op een fantastisch debuut in de tweede klasse. Een jaar later is de Breukelense vereniging trouwens al geruime tijd lijstaanvoerder in klasse 1A; promotie naar de hoofdklasse is binnen handbereik. Valken ’68 probeert daarentegen de negatieve prestatiecurve te doorbreken om degradatie te kunnen afwenden. Wie de Valkenburgers heeft zien spelen zal het opvallen dat men grote moeite heeft met scoren. Het aantal doelpunten in de laatste serie wedstrijden is op één hand te tellen. Een en ander heeft een remmend effect op het zelfvertrouwen van de spelersgroep. Met nog cruciale wedstrijden voor de boeg tegen Kagia en Naaldwijk lijkt de vereniging af te steven op een enerverend seizoensslot.

 

Ook tegen het modale DUNO ging het afgelopen weekend weer mis (2-0). ,,Het was akelig stil in de kleedkamer. Er heerste veel onvrede omdat het gevoel leefde te weinig te hebben gekregen. We zitten nu in een lastige situatie waar we vooraf geen rekening mee hadden gehouden. Er wordt hard gewerkt, maar toch staan we steeds met lege handen. We hebben alles nog in eigen hand maar het moet nu wel gaan gebeuren”, analyseert Wendt. Bij de Noordwijkse oefenmeester nog geen signalen van paniek maar wel het besef dat de laatste vier duels punten gepakt moeten gaan worden. Wendt geeft toe de laatste weken met een ietwat onprettig gevoel op de bank te hebben gezeten. Toch ziet hij geen aanleiding het over een andere boeg te gooien. ,,Je moet je realiseren dat we bijna nooit in een vaste samenstelling hebben kunnen spelen. We gaan het dan ook niet omgooien. Nee, ik heb ook niet overwogen om aanvaller Artan Recica weer bij de selectie te halen. Die geniet van het leven en dat is hem aan te zien”, aldus Wendt met gevoel voor ironie.

 

In het najaar van 2012 was Valken ’68 in Ter Aar de thuisclub de baas (1-2). Een gegeven dat geen garantie is voor nieuw succes. ,,Ik baal er zelf ook enorm van. Als je het mij vraagt dan hebben wij een selectie die top vijf moet kunnen spelen. Ik loop ook geregeld te piekeren hoe we er weer met z’n allen bovenop kunnen komen”, geeft Wendt toe. Vooruitkijkend naar komende zaterdag: ,,We missen komend weekend basisspelers als Robin Noort, Jeroen Haasnoot en Roel Heemskerk. We moeten gaan puzzelen om de beste basisopstelling te kunnen formeren. De opdracht is voor iedereen duidelijk: winnen. We gaan proberen snel druk te zetten en ze op eigen helft vast te zetten. Vandaar uit kansen creëren en doelpunten maken”.

 

Het duel tussen Valken ’68 en TAVV begint om 14:30 uur. Via FM 106.8 (ether), 88.1 (kabel) of de link http://sport.rtvkatwijk.nl (klik links op de homepage op Live Radio) kunt u een live radioverslag horen van deze wedstrijd. Volgende week maandag volgt op deze website een ruime terugblik op deze streekderby.