ts-valken68Voor Valken’68 zit deze voetbaljaargang erop. Tijd voor een terugblik in vogelvlucht. Dat het afgelopen seizoen niet bracht wat trainer Andries Wenst er van had gehoopt, steekt hij niet onder stoelen of banken. ,,Ik had op voorhand op een periode gehoopt. We zijn uitstekend gestart maar veel personele problemen hebben er toe geleid dat we het uiteindelijk nog moeilijk kregen. Toch ben ik geen moment bang geweest om degradatievoetbal te moeten spelen want daar zijn wij toch te goed voor.

 

,,Gelukkig behaalden wij bijtijds de punten tegen Forum Sport en TAVV waardoor het team bijtijds veilig was”, is de beknopte visie op de afgelopen voetbaljaargang. ,,Maar wij waren er blijkbaar nog niet klaar voor om een periode te behalen”, bekent Wendt openhartig. ,,Het was een groot deel van het seizoen oppassen geblazen.” Eerlijkheid kan de oefenmeester niet worden ontzegd.

 

Wisselend

Personele problemen dus. ,,Ik heb bijna geen enkele wedstrijd het team in dezelfde opstelling kunnen laten spelen”, betreurt Andries. Dat neemt niet weg dat hij toch af en toe met enige gemakzucht in het team werd geconfronteerd. Dat kan hij van zijn spits Bastiaan de Mooij niet zeggen. ,,Bastiaan is goud waard voor ons. Niet altijd even technisch, maar wel  een speler met een geweldige inzet. Hij scoort regelmatig en gaat gelukkig volgend jaar ook nog door”, klinkt het content. Voor Bastiaan geldt zoiets van ‘Old soldiers never die’. Ondanks de wisselende opstelling en dito resultaten kende dit seizoen voor Wendt ook de nodige lichtpuntjes. Geen progressie in het hele team maar jongens als Sven Boonstoppel, Jeroen Haasnoot en Erwin de Ridder heeft de trainer duidelijk vorderingen zien maken. Over wisselend gesproken: neem de twee nederlagen tegen het laag geklasseerde Kagia en haaks daarop de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd bij Forum Sport. ,,Toen lieten wij zien dat we eigenlijk bij de beste vier zouden horen.” Maar het werd uiteindelijk een gedeelde negende plaats, samen met SVC ’08.

 

Randzaken

Andries Wendt resultaatSoms kunnen randzaken het gebeuren rondom het voetbalspelletje beïnvloeden. Dat is de lering die Andries Wendt uit dit seizoen heeft kunnen trekken. ,,Als er gebeurtenissen in de familie zijn – en dat is een paar keer voor gekomen – gaan spelers soms relativeren en komt voetballen even op de tweede plaats. ,,Dat is een doodsteek voor de prestaties”,  is het oordeel van de oefenmeester die daar uiteindelijk wel begrip voor heeft. Maar het heeft hem wel geleerd dat je als trainer niet alles in de hand hebt. Wendt kreeg er echter wel mee te maken en het heeft ongetwijfeld invloed gehad op de prestaties en het uiteindelijke resultaat.

 

Met veel plezier

Wendt blikt vooruit naar het nieuwe seizoen. ,,Ik ga weer met veel plezier aan de slag”, al zal ik toch nieuwe gezichten in de groep moeten inpassen. Enkele spelers nemen afscheid  want werk en studie  prevaleren boven het voetballen. Zij kiezen terecht voor een maatschappelijke carrière.” Maar er komen goeie nieuwe jongens bij. Arjan Haasnoot en Dico Schaap van Katwijk, Thomas Paauw, Mark Kabelaar, Jeffrey Zandbergen en Ricardo Vijlbrief verruilen het geel-zwart van Rijnsburgse Boys voor het geel –rood van het Duyfrak. Andries Wendt is er blij mee en hoopt met zijn nieuwe groep in ieder geval beter te presteren dan afgelopen seizoen. Hopelijk blijft de ambitieuze trainer dan veel ‘randzaken’ bespaard.

 

Statistieken:

Totaal:  26-33-39-47 (9e)

Thuis: 13-17-22-20 (10e)

Uit:  13-16-17-27 (9e)

Periode 1: 8-12-13-14 (7e)

Periode 2: 9-11-12-13 (8e)

Periode 3: 9-10-14-20 (11e)

De nul gehouden: 2x thuis, 2x uit

Niet gescoord: 3x thuis, 5x uit

Grootste zege: 5-1, SEV thuis

Grootste nederlaag: 7-1, DSO uit

Seizoen 2011/2012: 26-40-52-41 (8e)

 

Foto: met dank aan Nieuws van Hier