ts-voorschotenIn navolging van de zondagtak is nu ook de zaterdagtak van Voorschoten ’97 aan de beurt voor een terugblik op het afgelopen seizoen. Na degradatie uit de Hoofdklasse en vertrek van belangrijke steunpilaren moesten de groengelen opnieuw beginnen in de eerste klasse. ,,Het was een wisselvallig seizoen’’, aldus Ronald van Delft, assistent van hoofdtrainer Marcel de Hoogt. ,,Maar dat wisten we van tevoren, we begonnen met vijftien nieuwe jongens in de groep.’’

 

Dat was allemaal het gevolg van de financiële tegenvallers bij Voorschoten ’97. ,,We moesten het toch met mindere namen doen’’, vervolgt Van Delft. ,,Het was allemaal nieuw voor iedereen. Vooral de eerste seizoenshelft merkten we dat. We wonnen de ene wedstrijd en de wedstrijd daaropvolgend verloren we weer. Na de winterstop gingen we wat constanter presteren, mede doordat we steeds meer aan elkaar begonnen te wennen. Het liep een stuk beter.’’

 

VS zo VS za 38RvDelftAl aan het begin van het seizoen bleek dat Voorschoten ’97 geen kandidaat voor de titel zou zijn. Op een derde periode werd nog even gehoopt op Adegeest, maar het zat er niet in. ,,Dat is jammer, maar ik moet de spelers wel een compliment geven voor hun inzet het afgelopen seizoen’’, zegt een dankbare Van Delft. ,,Ze zijn hard blijven trainen en luisterden goed.’’

 

Van Delft had zelf overigens wel wat meer verwacht van bepaalde jongens die de kar zouden moeten trekken. ,,We hoopten dat zij meerwaarde zouden hebben. Helaas bleek na 4 à 5 wedstrijden dat zij niet dat beetje extra konden brengen. Ze kregen kansen om zich te bewijzen, maar uiteindelijk was het ‘m gewoon niet. Dus vanaf toen was het één grote puzzel. We hebben verschillende dingen geprobeerd. Na verloop van tijd konden we iets meer structuur aanbrengen. Hopelijk kunnen we dat naar volgend seizoen meenemen.”

 

 

Wat menigeen, en ook Van Delft, opviel, waren de tegenvallende prestaties van Voorschoten ’97 op vreemde bodem. ,,Misschien hebben we uit maar twee of drie keer gewonnen. Dat viel behoorlijk tegen. Thuis zijn we over het algemeen toch sterker, omdat bij ons het veld groter is dan bij andere clubs. Dat werkt in ons voordeel. Maar dat is niet nieuw hoor. Sinds dat ik hier ben gekomen in 2000 hebben we het uit altijd lastiger.”

 

Dat zag Van Delft ook in de uitwedstrijd bij DSVP (1-0 verlies) op 15 september vorig jaar. ,,Dat was wel de slechtste wedstrijd van het seizoen. We speelden belabberd en tot vlak voor tijd was de stand 0-0. Tot overmaat van ramp kregen we nog in de 89e minuut de 1-0 om onze oren. Dat was niet te geloven, zeker niet tegen zo’n ploeg die toch tot een van de mindere van de eerste klasse behoort. Gelukkig heb ik nog genoeg goede wedstrijden gezien van onze kant. Tegen FC Rijnvogels thuis bijvoorbeeld, eind maart (2-0 winst, red.). Dat was wel één van onze betere wedstrijden. Daarbij komt ook nog kijken dat het eigenlijk de genadeklap was voor de Rijnvogels, waardoor ze de titelstrijd definitief moesten opgeven.”

 

Uiteindelijk hebben de spelers genoeg geleerd tijdens het seizoen, maar zeker ook de trainers. ,,Marcel en ik gaan volgend seizoen vanaf het begin bijbrengen dat voetbal een echte teamsport is, zowel binnen als buiten het veld. Daar ging het afgelopen jaar nog wel eens mis. Dat hebben we misschien niet genoeg benadrukt. We hadden toch een aantal eenlingen in het team, die bijvoorbeeld donderdag na de training gelijk al weg waren en niet even bleven ‘hangen’. Dat vind ik jammer, want zo zit ik niet in elkaar.”

 

Met waarschijnlijk vijf nieuwelingen en drie jeugdspelers wordt de selectie komend seizoen iets breder. Daar tegenover staat dat Maurice Fransen (34), Matthijs Keemink (31) en Remco Dubbeling (26) vertrekken bij het eerste. Een brok van ervaring verdwijnt uit het elftal. ,,Ja, met name Maurice was een belangrijke schakel binnen de groep met al zijn ervaring. Maar de andere twee zijn minstens zo belangrijk geweest voor de club. Voor die drie hebben we dan ook een afscheidswedstrijd georganiseerd (1 juni, jl. , red.). Het was een geweldige dag met goed weer en gezelligheid. Ook was er veel publiciteit van buitenaf.”

 

Voor Van Delft is er nu even rust. Over anderhalve maand mag hij weer samen met De Hoogt beginnen aan het nieuwe seizoen. ,,Zo’n seizoen gaat wel snel voorbij’’, weet Van Delft. ,,Maar het is nu wel lekker, even rust. Gelukkig is de selectie voor volgend seizoen al definitief rond.”

 

Verder zijn er namelijk ook geen financiële mogelijkheden voor versterkingen. ,,In principe niet, er zijn nog wel geruchten, maar dat betekent dat spelers vrijblijvend moeten voetballen bij Voorschoten ’97. En dat zie ik niet zo snel gebeuren. Het gaat vaak om spelers die nog even wat centjes willen meepakken.”

 

Statistieken:

Totaal: 26-38-44-35 (6e)

Thuis: 13-26-28-14 (4e)

Uit: 13-12-16-21 (10e)

Periode 1: 8-11-15-12 (6e)

Periode 2: 9-13-17-15 (7e)

Periode 3: 9-14-14-12 (8e)

De nul gehouden: 4x thuis, 3x uit

Niet gescoord: 1x thuis, 3x uit

Grootste zege: 1-5 tegen Benschop, uit (13-10-’12)

Grootste nederlaag: 3-0 tegen FC Rijnvogels, uit (08-09-’12)

Seizoen 2011/2012: 24-33-49-41 (11e in Hoofdklasse A)