ts-voorschoten(Zaterdag, 1B)- Marcel de Hoogt is bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van de zaterdagtak van Voorschoten’97. Hij wordt dit seizoen geassisteerd door andere echte ‘geelgroenen’. Jochem van der Loos en Ronald van Delft maken de trainersstaf compleet op Adegeest. Met Van Delft, eerder zelf spelend voor Katwijk en de enige voetbalclub nog in Voorschoten, blikte onze redactie terug op de eerste seizoenshelft en keken we ook maar meteen vooruit.

 

Afgelopen zaterdag kwam Van Delft gekraakt terug van een uurtje boksen. Vanwege de winterse omstandigheden improviseren clubs en Voorschoten’97 koos ervoor om met de spelersgroep de bokshandschoenen eens te hanteren. ,,Heel zwaar en vermoeiend, maar we hebben een hoop lol gehad en het was nuttig.”

 

Van Delft gaf direct ook een motivatie aan voor de keuze. ,,Twee jaar terug speelden we acht of negen oefenwedstrijden tijdens de winterperiode en dat leverde uiteindelijk op dat de spelers overbelast waren. Oefenpotjes zijn nuttig, maar je moet het dus ook niet overdrijven. Komende week hebben we er wel twee in de planning staan tegen op dinsdag RKAVV en op zaterdag een combinatieteam van Quick Boys, maar het valt te bezien of dat doorgaat.”

 

Van Delft is niet voor het eerst assistent dit seizoen. Nadat hij op zijn 37ste moest stoppen als actief voetballer bleef hij bij de club en kwam hij als assistent op de bank terecht. ,,Hein van Heek vroeg mij destijds om hem te ondersteunen en dat leek me erg leuk. In het eerste jaar heb ik me voor 100 procent kunnen inzetten, maar daarna heb ik twee jaar als hersteltrainer gewerkt en nam Joop Tegelaar het stokje over. Dat had trouwens puur te maken met het feit dat er twee knaapjes ter wereld kwamen en dus was het thuis even flink aanpoten.”

 

Ronald van Delft assistent-trainer V97 zaterdagDit jaar zou hij aan de slag gaan met Steef Roodakkers, een goede vriend van Van Delft. Dat verhaal, zo is ondertussen wel bekend, liep anders. ,,Vervolgens werd De Hoogt bereid gevonden om invulling te geven aan het trainerschap van 1, waarbij De Hoogt wel de eis had neergelegd dat Jochem en ik hem zouden assisteren. We zijn nu al een tijdje onderweg met zijn drieën en we vullen elkaar uitstekend aan. In principe zijn Jochem en ik er om en om bij, maar omdat hij met winkelwerkzaamheden zit, ben ik er tot nu toe vaker bij geweest. We kennen elkaar al lang en dat is een groot voordeel.”

Van Delft heeft dus meegemaakt dat Voorschoten in zwaar weer terecht kwam, waardoor een groot deel van de spelersgroep vertrok en er vanaf augustus gewerkt moest worden met een vrijwel compleet vernieuwde selectie. ,,De budgetten werden gehalveerd en voor veel spelers was dat een reden om te vertrekken. Diverse spelers zouden nog blijven, maar toen kwam er ook een streep door de naam van Roodakkers te staan en daarop besloten ook daarvan de meesten weg te gaan. Remco Dubbeling bleef nog wel, maar hij heeft nu een drukke baan als arts en dus kunnen we ook over hem niet beschikken. Maurice Fransen en Matthijs Keemink resteren en voor het overige moest er gebouwd worden aan een nieuw team.”

 

Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat Voorschoten nogal met horten en stoten door de eerste seizoenshelft rolde. Dit na een wel veelbelovende oefenperiode. ,,Er is zeker niet constant gepresteerd en dat is te begrijpen. Het bleek dat sommige spelers die wel goed waren gestart problemen kregen toen de competitie eenmaal was gestart. Het was lang zoeken naar de juiste samenstelling en speelwijze. Er staat een erg jonge groep waarin veel voetbal zit. Op mentaal vlak valt er echter heel veel te winnen en daar zijn we met zijn allen druk mee bezig. Voetballend gezien kunnen we echt wel mee, maar we presteren niet continue in een wedstrijd. Daardoor hebben we zeker punten verspeeld. Ik zal er wat wedstrijden uitlichten. Bij Rijnvogels hadden we een helft lang controle en zijn we het na de pauze volledig kwijt. Tegen RCL winnen we ruim, maar kregen zij bij 1-1 vier of vijf opgelegde kansen. Tegen ‘s –Gravenzande, toch ook een sterke tegenstander, zat er weer meer in. Daar kregen we een kans op 1-1 die niet te missen was, maar het gebeurde wel. Delta Sport heb ik nog niet zien spelen en ik vind dat FC Rijnvogels eigenlijk wel kampioen moet worden, maar voor het overige kunnen wij tegen alle andere ploegen een goed resultaat boeken, hoewel ook GHC mentaal verder is. In die wedstrijd lagen er ook mogelijkheden, maar waren zij net even slimmer en meer volwassen.”

 

Gedurende het seizoen verloor Voorschoten’97 ook nog enkele spelers die in principe een meerwaarde hadden moeten zijn. ,,Sezer Aksoy kwam van ARC als linksback. Helaas bleek hij niet fit en hij kon het ook niet meer opbrengen om zich nog eens op te laden. Met Remy Constancia hebben we het geprobeerd, maar die schoot zichzelf enkele keren in zijn voet. Hij beloofde beterschap, maar dat kwam er niet. Helaas, want hij kan natuurlijk wel voetballen. Maar op een zeker moment is het krediet wel op.”

 

Toch zette de ploeg die een metamorfose onderging ook een aantal hoopgevende resultaten neer en een plek in de top vijf is nog steeds haalbaar. Daarnaast gaf De Hoogt op deze site al aan dat zijn ploeg mee wil dingen naar de derde periodetitel. ,,Waarom niet, stelde hij een wedervraag.”

 

Ook Van Delft ziet wel mogelijkheden. ,,We blijven hameren op een aantal zaken. De youngsters pakken het steeds beter op en ze zien steeds meer in wat wij van ze vragen. Fysiek moeten ze nog sterker worden en ze moeten elkaar ook coachen. Daar worden ze ook weer beter van. We hebben in de meest recente wedstrijd tegen ’s-Gravenzande kunnen zien dat er weer een opgaande lijn waarneembaar was en dat nemen we mee naar de tweede seizoenshelft.”

 

Verderop kijkend ziet Van Delft het nog meer zitten. ,,De gesprekken met de spelers zijn gestart en naar ik begreep zijn er al dertien die hun ‘ja-woord’ hebben gegeven. Er is rust in de club gekomen en organisatorisch is er heel veel weer op orde gekomen. Niet alleen het eerste telt nog. De club moet in zijn geheel aantrekkingskracht blijven uitoefenen op de regio en dus wordt er ook volop aandacht besteed aan de jeugd. Een prima ontwikkeling. De donkere wolken zijn steeds meer gaan verdwijnen en dat voel je door de hele club heen. Ik heb het uitstekend naar mijn zin en coach ook < 23. Daarnaast heb ik vrijheden gekregen als assistent en geef ik ook trainingen bij 1. Er is weer heel veel potentie en dat moet zijn vruchten gaan afwerpen. Het is enkel de vraag of dat al het komende halfjaar mogelijk is of dat er nog wat meer tijd voor moet worden uitgetrokken.”