ts-voorschotenVOORSCHOTEN – Het is nog te vroeg om de polonaise in te zetten, maar de zondag 1 is hard op weg zich te verzekeren van lijfsbehoud als tweedeklasser. Tijdens twee bijzonder vruchtbare Paasdagen werden niet alleen eitjes maar ook de (brood)nodige punten gevonden. Het kan soms raar lopen in het voetbal. Het ene moment zit je in een dip, het volgende lijkt niemand je te kunnen stoppen. Eerst zit alles tegen en ineens heeft Vrouwe Fortuna weer het beste met je voor. Vorm, het is een lastig te duiden begrip.

 

De zondag 1 kan er over meepraten. Was het na twee opeenvolgende nederlagen tegen directe concurrenten in de strijd tegen degradatie nog crisis, inmiddels ziet de wereld er voor Mo Bougrine en zijn mannen heel anders uit. Of het aan de basis van de wederopstanding heeft gestaan, valt niet hard te maken: feit is dat de ploeg na het crisisberaad van twee weken geleden als herboren voor de dag komt. Eerst moest GONA – op dat moment koploper – er al aan geloven. En dit weekend ondervonden achtereenvolgens Meerburg en Nieuwkoop, de virtuele leider in 2C, de gevolgen van de plotselinge dadendrang van de groengelen.

 

Zaterdag stond de streekderby met de club uit Zoeterwoude-Rijndijk op het programma. Weliswaar een duel zonder grote sentimenten, maar wel een heel belangrijke met het oog op de ranglijst. Bij winst zou de ploeg van Nico van der Salm erop en erover gaan en werd de situatie voor onze mannen echt zorgelijk. Hoewel het vertrouwen na de wedstrijd tegen GONA groot was, had Mo toch zijn hoofdbrekens. Voorschoten kon namelijk niet beschikken over twee sterkhouders achterin, Vincent van Veen (geblesseerd) en Robert Toret (geschorst). En ook Bennie Hogewoning, die na een blessure juist weer op de weg terug leek maar een terugslag heeft gekregen, was niet inzetbaar.

 

Mo dacht de oplossing voor die puzzel gevonden te hebben door Roy Elligens op de rechtsbackpositie te posteren, Kevin Hendriks een linie te laten zakken en voor Gerben Groenendijk en Hamid Sarmastzada een plekje op het middenveld in te ruimen. Al vroeg in de wedstrijd werd de sympathieke Voorhouter geconfronteerd met nog meer personele problemen. Kevin Hendriks viel, na een arm in zijn gezicht te hebben gekregen, uit met een gebroken neus en Roy Elligens ondervond toch te veel hinder van een tik op zijn wreef die hij donderdag op de training had gekregen.

 

Niettemin had de thuisploeg – met Rick van der Maas en Nikivor van Rijn – voor rust het betere van het spel, speelde het verzorgd voetbal, creëerde het een duidelijk veldoverwicht en waren ook de kansen voor Voorschoten. Mike Nikic was een paar keer dichtbij, maar zocht het doel telken malen te hoog. En ook Dario Tunjic had de openingstreffer op zijn schoen, maar volleyde vrij bij de tweede paal naast. Meerburg, zonder gangmaker Jelle Korbee, stelde er in het eerste bedrijf niets of nauwelijks iets tegenover.

 

Dat veranderde na rust aanvankelijk niet. De eerste twintig minuten viel er voor beide goals weinig te beleven. Het duel leek af te stevenen, maar gaandeweg kregen de gasten de overhand. Eigenlijk vanaf het moment dat Mo zijn 4-4-2-systeem omzette naar een formatie met drie spitsen. Voorschoten verloor de grip, maar bleef met dank aan een uitblinkende Marcel Quax overeind. De doelman onderscheidde zich met twee fantastische reddingen. Eerst ronselde hij een indraaiende voorzet die bij de tweede paal leek binnen te vallen met een katachtige reflex uit zijn goal. En een kwartier voor tijd kwam hij als winnaar uit een één-tegen-één-duel met de gevaarlijke Youri van der Voort. Meerburg rook bloed en Van der Salm bracht in de slotfase toch nog de lichtgeblesseerde Korbee als breekijzer binnen de lijnen. Voorschoten had toen de grip op de wedstrijd alweer terug, nadat Mo – met dank aan zijn klankbord achter de dug-out – besloot terug te keren naar de oude, vertrouwde bezetting. Korbee stond koud in het veld of het was raak. Echter niet aan de zijde waar de oud-speler van de zaterdag 1 het graag gezien had. Na een prima aanval over rechts kreeg Hamid de bal op de rand van het strafschopgebied in de voeten. Hij speelde zich knap vrij, maar zijn schot dat volgde leek evenwel houdbaar. Meerburg-goalie Mark Pels stond echter niet helemaal goed opgesteld, verkeek zich volledig op diens inzet en dook tevergeefs naar de bal die rustig in het uiterste hoekje hobbelde (was het een polletje?): 1-0!!!

 

In een hectische slotfase kreeg Mike nog (direct) rood na een te harde charge op de enkels van Van der Voort, maar de benauwde voorsprong kwam niet meer in gevaar. De drie zeer welkome punten werden in de kantine, waar het – onder muzikale begeleiding van zangeres Silvia – erg druk en gezellig was – vervolgens tot in de late uurtjes bejubeld.

 

Of zijn spelers zich daarbij in hebben gehouden, leidt geen twijfel (nee!!!). Neemt niet weg dat er maandag – Tweede Paasdag – een getergd Voorschoten aan de aftrap verscheen voor het thuisduel met virtuele koploper Nieuwkoop. Geïnspireerd door het succes van de D1, die even daarvoor het sterk bezette thuistoernooi had gewonnen (hulde!!), beten de groengelen zich vanaf minuut één vast in de titelfavoriet. Zonder Kevin, Vincent, Mike en Bennie, maar met de van een schorsing teruggekeerde Robert en de fit genoeg bevonden Roy werd er als collectief geknokt voor iedere meter. Voorschoten speelde weer compact, veroverde op eigen helft veel ballen en kwam er in de omschakeling vaak prima voetballend uit. In de tweede fase ontbrak het echter te vaak aan de echte scherpte, waardoor veel uitbraken vroegtijdig stierven. Desondanks kreeg Dario een riante mogelijkheid, maar zijn schot uit de draai ging een half metertje naast. Nieuwkoop beet van zich af met een venijnig schot van spelmaker Thom Nouwens, waar Marcel een prima antwoord op had. Katachtig, net als het schattige poesje dat even later weerloos in zijn strafschopgebied en door Robert vakkundig en diervriendelijk (!!) werd afgevoerd. Tot genoegen van de fotograaf van VI-Images, namens het AD/Groene Hart aanwezig, die er driftig op los klikte.

 

Goals wist hij voor rust nog niet vast te leggen, al tikte Marcel een inzet uit een corner nog wel stijlvol van de lijn en kopte Jeffrey van Lith in kansrijke positie riant over. De grootste kans van het eerste bedrijf was echter voor onze eigen Niels van den Berg, die de bal voor een leeg doel van dichtbij echter hoog over joeg.

 

In de rust moest Rick van der Maas zich noodgedwongen laten vervangen door Nikivor van Rijn, die tegen Meerburg al een prima invalbeurt kende. Hierdoor kwam Gerben als controleur op het middenveld te spelen en nam Nikivor diens positie centraal achterin, naast Ivo Nolet, in. Het deed Voorschoten bepaald geen slecht. Nieuwkoop mocht nog altijd het spel maken, maar had daar in toenemende mate moeite mee en Voorschoten kwam er steeds dreigender uit. Dat resulteerde al snel in de 1-0. Het was Dario die, op aangeven van Hamid, met een droge knal Adegeest in extase bracht.

 

Nieuwkoop, dat zaterdag al verrassend verloor van HVV, zocht wanhopig de aanval, maar was aanvallend machteloos tegen de ijzersterke Voorschotense defensie. De 2-0 hing eerder in de lucht en kwam er ook. Na een heerlijke aanval over links trok Eelke van Dijken de bal vanaf de achterlijn terug op de mee opgekomen Gerben. Die vond met een gevoelige schuiver het uiterste gaatje van de verre hoek. Nog was de koek niet op, want in de slotfase luisterde Mitchel Netjes een prima invalbeurt op met een fabuleuze, haast Bergkamp-achtige goal. ‘Mitta’ wipte de bal over zijn tegenstander en nam ‘m vervolgens ineens op de pantoffel van zijn linkerchocoladebeen. Die uithaal sloeg als een granaat in achter de verbouwereerde Rogier Takken: 3-0. Het gedroomde slotakkoord van een fantastische wedstrijd.

 

Met negen uit drie is Voorschoten opgerukt naar de achtste plaats, met de subtop zelfs weer in zicht. Maar de focus gaat eerst uit naar het zich zo snel mogelijk definitief veilig spelen. Dat moet, als we deze vorm vast weten te houden, geen enkel probleem zijn. Zondag is VUC gastheer voor ons zondagse vlaggenschip. Met die ploeg, met daarin een aantal oude bekenden, hebben de groengelen nog een appeltje te schillen, want thuis werd – na een 0-2 achterstand en 3-2 voorsprong – schlemielig met 3-4 verloren. De Pinguïns zijn alvast gewaarschuwd!

 

Voorschoten ’97 – Meerburg 1-0 (0-0). 86. Sarmastzada 1-0.

Scheidsrechter: Oosterveer. Toeschouwers: 300.

Voorschoten ’97: Quax; Elligens (24. Van Rijn), Nolet, Groenendijk, Van den Heuvel (83. Adriaanse); Sarmastzada, Hendriks (22. Van der Maas), Tunjic, Van Dijken; Nikic, Van den Berg.

Voorschoten ’97 – Nieuwkoop 3-0 (0-0). 54. Tunjic 1-0, 77. Groenendijk 2-0, 86. Netjes 3-0.

Scheidsrechter: Van Hees. Toeschouwers: 300.

Voorschoten ’97: Quax; Toret, Nolet, Groenendijk, Van den Heuvel; Elligens, Van der Maas (46. Van Rijn), Van Dijken, Sarmastzada (80. Netjes); Tunjic, Van Dijken; Tunjic, Van den Berg.