ts-ghcIn augustus van het net afgesloten jaar werd er flink gesomberd op de Vliet. Wie moesten er gaan scoren voor GHC tijdens de langdurige afwezigheid van Richard Guffens en zijn stand-in Marciano Vermeer? De doelstelling werd bijgesteld en lijfsbehoud zou het maximaal haalbare zijn. Een weekje voor de hervatting van de competitie wordt er bij de Leidse club gelachen. Van oor tot oor. De ploeg van Dennis Olman en Kees van Tongeren is vierde en leidt zelfs de dans in de strijd om de tweede periodetitel.

 

Het voor dit seizoen wegvallen van doelpuntenmaker en aanspeelpunt Guffens werd door Olman zelden aangestipt. De Hagenees had daar wel een reden voor. ,,Ik wil me er niet achter verschuilen en ik vind het ook niet netjes naar de spelersgroep toe. Iedereen kan bedenken dat het een groot gemis is dat Richard niet kan spelen, maar een eersteklasser mag niet afhankelijk zijn van 1 speler. Natuurlijk hebben Kees en ik onze kopzorgen gekend, want we moesten afwachten hoe we het zonder hem en Marciano zouden oppikken. Gaandeweg hebben we ons antwoord daar op gekregen. GHC is gaan verbazen en op regelmatige basis hebben we dat gedaan met goed voetbal. Het is prachtig waar we nu staan.”

 

De komende weken worden al beslissend voor GHC, vooral als het gaat om het behouden van de eerste plaats in de stand om de tweede periode. Het zou een huzarenstukje zijn van de Leidenaren, maar zover is het nog lang niet, beseft ook Olman zich. ,,We spelen eerst uit bij SHO en BVCB en dat zijn forse graadmeters. Daarna volgen Delta Sport en ’s-Gravenzande, twee titelkandidaten. Als we goed door deze serie rollen, kan het erg leuk worden. Dat neemt niet weg dat er daarna ook nog een lange weg te gaan is. Vorig seizoen ging het kaarsje na een wedstrijd of twintig uit en ik ben benieuwd of we nu al zover zijn dat we een langere adem kunnen hebben.”

 

dennis olmanVorig seizoen ging GHC nog op trainingskamp naar Turkije, maar nu oefent GHC gewoon in de eigen omgeving. ,,De herstart komt nu veel sneller en we moeten zien hoe we dat hebben verteerd. We zaten in een lekker ritme en het zou mooi zijn wanneer we die draad weer kunnen oppakken. De gretigheid op de training was al weer groot en er stonden ruim dertig man. Op de twee genoemde langdurige blessures na hebben we een nagenoeg fitte groep.”

 

Wel staan er diverse spelers op scherp vanwege een kaartenlast, maar tot nu toe hoefde het trainersduo niet veel te schuiven. ,,Enkel Tim Gonlag is geschorst geweest na een rode kaart en vlak voor de winterstop liep Max (Bueno de Mesquita, red.) een schorsing op. Voor het overige is een volgende kaart bij wat jongens die het duel moeten spelen funest, maar daar ontkom je nu eenmaal niet aan in de competitie. Michael (de Roode, red.) staat geloof ik al acht duels op vier. Hij heeft zijn zaakjes de laatste maanden uitstekend onder controle.”

 

Over pieken en dalen hoeft Olman niet lang na te denken. ,,Tegen FC Rijnvogels en Voorschoten’97 uit hebben we twee prima wedstrijden gespeeld. Bij Voorschoten hadden we het aanvankelijk wel moeilijk, maar zeker in Katwijk controleerden we het overgrote deel van de wedstrijd. Daar staat tegenover dat het een week later nergens op leek. Dat was bij Benschop, bepaald geen wonderploeg. Daar haalden we een erbarmelijk niveau en verspeel je bijna punten die we dus tegen Rijnvogels juist extra in de wacht hadden gesleept. Gelukkig wonnen we alsnog, maar op dat moment was ik wel even teleurgesteld want ik dacht dat we verder waren en dat we niet zo zwaar door de ondergrens meer zouden zakken.”

 

Olman is van mening dat de huidige eerste klasse wel beduidend minder sterk is dan de editie van het seizoen 11/12. ,,Toen moesten ploegen als Breukelen en Spijkenisse nog het vege lijf redden in de nastoot en was enkel Leonidas een maatje te klein. Nu zijn er echt vier ploegen bij die grote problemen kennen met het gevraagde niveau. DSO vloog er vorig seizoen uiteindelijk uit en dat is geen misselijke ploeg. Spijkenisse draait nu makkelijk mee bovenin en daar had ik hen eigenlijk vorig seizoen al verwacht. In elk geval is GHC als groep en ook individueel gezien sterker geworden, waardoor we nu bepaalde potten relatief makkelijker binnenslepen. De sfeer en de onderlinge kameraadschap zijn echt geweldig. Dat karakteriseert GHC en mede daardoor staan we nu veel hoger dan vorig seizoen.”

 

Vorige maand werd duidelijk dat GHC volop vertrouwen heeft in de huidige leiding en dus zullen Olman en Van Tongeren ook volgend seizoen de groep aansturen. ,,Daar is door de spelersgroep erg positief op gereageerd en dat is fijn werken. Ik denk ook dat het verloop weer niet groot zal zijn. Met enkele gerichte versterkingen moeten we na dit seizoen een volgende stap gaan zetten. Aanvankelijk hebben Kees en ik ons de blaren op de tong moeten lullen, maar het resultaat mag er nu zijn. Nu moeten we zien door te pakken. Wat we zoeken? Bijvoorbeeld nog een linkspoot die ook centraal achterin kan spelen. Maar zo een eenvoudig is dat nog allemaal niet. En bovenal moet een speler passen in de groep en bij GHC. Anders stopt het verhaal al snel.”