ts-ghc(Zaterdag,1B)- GHC blijft het onverminderd goed doen in de eerste klasse en klom naar de gedeelde tweede plaats door een 3-2 zege op BVCB, mede doordat Zwaluwen’30 verrassend kopje onder ging bij Forum Sport. Namens de Leidse ploeg nam assistent-trainer Kees van Tongeren het woord en ook de verliezende coach, Edwin Vurens, liet zijn licht schijnen over de tweestrijd aan de Vliet.

 

GHC kwam al vroeg aan de leiding door een doelpunt van de sterk spelende Martijn van Leeuwen. Nog geen tien minuten later was het echter al gelijk na een benutte strafschop, na een in de ogen van de scheidsrechter overtreding van Michael van Voorthuijzen. Na rust vuurde Michael de Roode een pegel af die zijn weerga niet kende, waarna Marvin Sloos de wedstrijd leek te beslissen. In blessuretijd werd het nog wel 3-2, maar verder kwam het laag geklasseerde BVCB niet meer.

 

Daags na de wedstrijd was Van Tongeren bezig aan zijn analyse van de wedstrijd voor de spelersgroep. De Leidenaar had echter ook tijd voor onze redactie met zijn bevindingen. ,,We kenden een ijzersterke start met die 1-0. Ik dacht toen dat zij zouden komen, maar dat gebeurde niet echt. De penalty leek mij een zware bestraffing, maar daarna heeft de groep het goed opgepakt. Ons positiespel zag er bij vlagen goed uit. In de fase na die 1-1 hadden we onszelf enkel moeten belonen met twee of drie extra treffers meer. Nu gingen we toch niet helemaal lekker de kleedkamer in met die gelijke stand.”

 

In de tweede helft ging GHC op jacht naar een hernieuwde voorsprong en tien minuten na rust kwam die er ook. ,,Een fantastische goal. Een aanval over links, waarbij Marvin het overzicht behield en Michael die bal met zijn buitenkant van de wreef in de kruising schiet. Een plaatje. Vanaf dat moment ging BVCB hoger druk zetten, maar tot onze verbazing haalde Edwin Vurens zijn boomlange spits eruit. Dat vonden wij wel lekker, ja.”

 

Vurens daarover: ,,Soms moet je spelers in bescherming nemen. Onze spits raakte geen knikker dit keer en ik stond op het punt hem te wisselen bij 1-1, toen die goal viel. Mijn linksbuiten had ik voor het eerst dit kalenderjaar op de bank gezet. Het zijn jonge gasten die heel waardevol kunnen zijn, maar ook zij maken mindere perioden door. Ik snap dat hun trainersduo het niet snapte, maar als iemand niet in een wedstrijd zit probeer ik wat anders.”

 

GHC 2013 GHC 2013 Kees va21Van Tongeren (foto) vond dat GHC vanaf dat moment de controle had, zeker na de 3-1. ,,Tim Gonlag en Danny Maaskant stonden prima en zij zijn als centraal tandem niet meer in de problemen gekomen. De 3-2 was onnodig. We leden balverlies en drie spelers gaan daarna de discussie aan en dan scoren ze dus nog.  Dan moet je toch nog even opletten dat de gelijkmaker niet binnenvalt. Al met al kwam deze zege ons toe, maar we hebben het onszelf te lastig gemaakt.”

 

Zo blijft GHC in de achtervolging bij FC Rijnvogels, een tegenstander die binnenkort op het menu staat. ,,We zijn bij GHC nog wel ziek van die wedstrijd tegen WV-HEDW. Die hadden we moeten en kunnen winnen. In dat geval zouden we nu nog korter op de Vogels hebben gestaan. Dat neemt niet weg dat we ambities hebben om in de top vier te spelen en gezien de terechte overwinningen her en der staan we daar nu bij en daar is niets van gestolen. GHC heeft dit seizoen keuzes en over het algemeen wordt dat goed opgepakt. Zo kwam Marciano Gangadin nu van de bank af en speelden jongens als Elmer Weekhout, Tim Rietkerk en Michel Schouls in het tweede. Het zegt iets over de opties bij deze club op dit moment.”

 

Opties die lijstaanvoerder FC Rijnvogels nog veel meer heeft, weet ook Van Tongeren. ,,Ze steken niet voor niets niet onder stoelen of banken dat ze kampioen willen worden. Een andere prijs telt niet daar. Dat mag ik wel, een beetje branie. We gaan er in elk geval met veel vertrouwen heen en we boekten er de voorbije jaren ook geen slechte resultaten.”

Vurens, niet lang geleden nog trainer van ARC en immer ambitieus om binnen afzienbare tijd weer een regionale topklasser onder zijn hoede te krijgen, sprak met lof over GHC. ,,Ze hebben een solide achterhoede, zonder uitgesproken toppers. Belangrijk is dat ze doen waar ze goed in zijn en laten waar ze minder in zijn. Daarnaast is De Roode een geweldige teamspeler die vloekt en tiert wanneer de situatie daarom vraagt. Voorin hebben ze ook prima materiaal. Van Leeuwen speelde nu heel sterk en vormt met Rutten een prima duo. Ze kunnen  bikkelen, terwijl bij BVCB toch meer ideale schoonzoontjes rondlopen. We spelen echt niet slecht en zelfs steeds beter, maar we maken nog steeds naïeve fouten en we scoren te weinig.”

 

Opstelling GHC: Loozen, Halvemaan, Maaskant, Gonlag, Van Voorthuijzen, De Haas (Gangadin), De Roode, Sloos, Lammers, Rutten (De Mesquita), Van Leeuwen (Sarmastzada).