ts-ghcEnkele maanden geleden werd bekend gemaakt dat Richard Guffens volgend seizoen zal uitkomen voor topklasser Noordwijk. De spits van GHC speelde dit seizoen geen minuut voor zijn club i.v.m. zijn revalidatie na een zware knieblessure. Het maken van doelpunten ging de Leidse eersteklasser bij afwezigheid van de doelpuntenmaker vaak niet eenvoudig af, maar er gloort weer hoop in dat opzicht. Recent tekende Jeffrey Rutten bij de ploeg van Dennis Olman en Kees van Tongeren. Rutten is een ‘oude rot in het vak’, die menige club al aan doelpunten hielp.

 

Rutten begon als voetballertje bij VIOS en ging daarna naar het toenmalige R.V.C.. Vervolgens viel hij op bij scouts en mocht hij zijn geluk gaan beproeven bij de ADO-jeugd. Hij speelde een jaar met de geelgroenen in de eerste-divisie. Vervolgens kwam Quick Boys op zijn pad, speelde hij vijf jaar voor Scheveningen en droeg hij ook het shirt van Tonegido en Haaglandia. Tussentijds kwam Berchem Sport in België om de hoek kijken, maar juist toen kwam er een streep door zijn ambities vanwege een zware kruisbandblessure. Hij was op dat moment 24 jaar. ,,In je loopbaan moet je ook wat geluk hebben. Op dat moment zat het even tegen, maar alles bij elkaar opgeteld mag ik niet klagen over de clubs waarvoor ik heb mogen spelen.”

 

Jeffrey Rutten resultaatBij het Haagse VUC kwam hij later terecht. Ook was hij er een jaartje tussenuit, totdat Edwin Grünholz aan het bewind kwam bij GDA. Daar speelt hij de voorbije drie jaar en nu nog steeds met veel plezier. Toch zal hij het Haagse circuit verlaten en in Leiden neerstrijken. De vanzelfsprekende vraag is hoe hij is uitgekomen bij de Groene Hart Combinatie uit de eerste klasse B op zaterdag.

 

,,Een neefje van mij speelt daar en een oom sponsort bij GHC. Een maand of twee terug ben ik gebeld door de club en in een gesprek werd mij al snel duidelijk hoe het zit met de ambities van deze vereniging. Ik heb ze ook zien spelen en ik voorzie voor mezelf een rol in hun speelwijze. Ze spelen met pressie vooruit en daar kan ik straks van gaan profiteren. Daarnaast kreeg ik al snel het idee dat er aardige mensen rondlopen. Het is een volksclub en dat bevalt mij wel.”

 

Rutten speelt nog steeds met veel plezier bij de tweedeklasser op zondag, die onder meer uitkomt tegen Voorschoten’97 en Meerburg. Toch zit er ook een praktische kant aan zijn keuze. ,,Mijn broertje balt bij FC Utrecht en hij is op weg naar Jong Utrecht en wellicht het eerste. Hij speelt zijn wedstrijden nu op vrijdagavond, zaterdagavond of zondagmiddag. Ik wil hem graag zien spelen en daarom is het voor mij handig om zelf op zaterdagmiddag te gaan spelen. Dan past het allemaal in elkaar. Verder is de afstand tussen Den Haag en Leiden te verwaarlozen dus ik ben zin in dit avontuur.”

 

Rutten is niet meer de jongste (recent werd hij 36, red.), maar dat zegt de doelpuntenmaker weinig tot niets. ,,Ik ben fysiek nog fit zat. Het herstel na een wedstrijd duurt wat langer, maar voor het overige speel ik nu nog alles en het gaat nog prima. Niet lang gelden was er interesse van een topklasser. Die hadden mij meerdere keren zien spelen. Vroegen ze me hoe oud ik eigenlijk ben. Ik antwoordde op dat moment met vijfendertig jaar. Ze geloofden me niet. Ze dachten dat ik een jaar of 27 was. Dat verhaal is uiteindelijk niet doorgegaan omdat ze toch een jongere spits zochten. Daar heb ik wel om moeten lachen. Ik denk dat ik nog waardevol kan zijn. De teller staat nu op 16 goals, hoewel ik net zo lief de man ben voor de assist en het aanspeelpunt voor mijn ploeg.”

 

Olman is heel erg blij met de komst van de routinier en ook hij is niet bezig met de leeftijd van zijn nieuwe speler. Rutten daarover. ,,Ik weet wat ik kan. In het voetbal werkt het heel simpel. Als we starten met vijf overwinningen en ik scoor dan ben ik getapt. Als we verliezen en ik scoor niet dan zal er kritiek komen. Ik kan me daar niet druk om maken. Ik denk zelfs dat ik veel constanter speel als in de jaren hiervoor. Door mijn routine kan ik heel veel compenseren en ik zie echt zelf wel in wanneer het tijd wordt om te stoppen.”

 

Qua gezelligheid zit het al goed bij GHC, maar in het telefoongesprek wordt ook duidelijk dat Rutten luchtig in het leven staat en humor staat hoog genoteerd bij de invulling van zijn dag. ,,Voetbal is één, maar gezelligheid en humor moeten daarnaast ook hand in hand gaan. Ik heb een heel goed gevoel bij de combinatie van deze Hagenees en de volksclub uit Leiden.”

 

Rutten won onder meer de Haagsche Courant Cup met Scheveningen en pakte met ADO twee periodetitels. Naast het voetbal ruimt de spits met een rijzig gestalte tijd in voor fitness en pokeren. GHC kwam dit seizoen tot nu toe 32 keer tot scoren. Nabil Amarzagouio is topscorer met zes doelpunten.