ts-kagiaNa acht jaar bij Quick Boys gezeten te hebben, vertrok Jerry Ubink naar dorpsclub en tweedeklasser Kagia om eindelijk als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Het was voor de voormalige trainer van het tweede van de blauwwitten een hele omschakeling, zeker ook omdat Kagia via de nacompetitie plots in de tweede klasse terechtkwam. Kagia staat nu bijna onderaan en Ubink is duidelijk over zijn strijdwijze: ,,Hard werken en beter worden, de sfeer komt later.”

 

Hoe bevalt het eerste halfjaar als hoofdtrainer?

 

,,Het is wennen. De club en de sfeer zijn heel goed en ik voel me hier thuis, maar bij Quick Boys was alles toch anders. Inmiddels ben ik naar de club toegegroeid en is de club ook naar mij toegegroeid. Quick Boys ademt voetbal, hier hebben ze een compleet andere clubcultuur. Kijk, bij mij komt prestatie eerst en daar had ik in het begin discussies over met de spelersgroep. We hebben bij Kagia een nieuw beleid ingezet en dat is steeds meer prestatiegericht. Nu hebben we hier bijvoorbeeld een voetbaltechnische commissie. Elke voetballer wil natuurlijk winnen, maar de vraag is hoe hard ze daarvoor willen werken. We zullen eerst hard moeten werken en beter worden, de sfeer komt later.”

 

Zaterdag staan jullie stil en speelt Gouda tegen HVC ’10, een week later moeten jullie naar koploper DSO. Het kan zomaar zijn dat Kagia over twee weken laatste staat.

 

,,Het kan ook zijn dat we over twee weken in de middenmoot staan. Het hele verhaal is begonnen met handhaven en van wat ik gezien heb, doen we zeker niet onder voor andere teams. Het is logisch dat je, als je laatste of bijna laatste staat, gezien wordt als het lelijke eendje van de afdeling, maar dat is niet geheel terecht. De winstpartijen tegen SEV en ook Valken ’68 zijn echt geen incidenten. Bovendien zijn de verschillen in het rechterrijtje zeker niet onoverbrugbaar.”

 

Kun je je vinden in de lage klassering van jouw ploeg?

 

Kagia pasfoto J Ublink 012 3,,Andere trainers zullen zichzelf waarschijnlijk hoger inschatten dan hun positie op de ranglijst. Wij kenden gewoon een slechte eerste periode, maar in de tweede periode gaat het een stuk beter. In de eerste periode pakten we slechts twee punten uit acht wedstrijden, terwijl we in de tweede periode na vijf wedstrijden nu al zeven punten hebben. Het is zaak om deze groei in puntenaantal door te zetten. Het ultieme doel is en blijft handhaven, daar zijn verder geen omzettingen voor nodig. Alle omzettingen hebben we in de eerste periode al gedaan, bijvoorbeeld de speelwijze, maar ook het neerzetten van de juiste poppetjes op de juiste plaats. De spelersgroep weet inmiddels wat er verwacht kan worden en de spelers krijgen ook steeds meer vertrouwen. Niet alleen in het spel, maar ook in het resultaat.”

 

 

Je zei het net al, ik neem aan dat de doelstelling gewoon handhaving blijft.

 

,,Dat blijft inderdaad zo, ja. De club heeft als doelstelling gesteld om in de tweede klasse te blijven en uiteindelijk om daarin ook iets te gaan betekenen. Kagia promoveerde via de nacompetitie vrij plotseling naar de tweede klasse. Als je naar de tweede periode kijkt, zie je dat wij aan het groeien zijn. En dat terwijl het rechterrijtje heel erg dicht op elkaar staat. Het verschil met de middenmoot is maar vier punten. Weet je wat het mooie is? Ik ben erg realistisch over wat we kunnen en ook over wat we niet kunnen, maar de mensen hier zijn er echter honderd procent van overtuigd dat Kagia degradatie en zelfs nacompetitie zal ontlopen. Kagia schijnt namelijk altijd een goede tweede seizoenshelft te hebben. Er is in elk geval genoeg vertrouwen. Ik verschuil me ook niet achter blessures of schorsingen, daar heeft elke club mee te maken. Ik ben wel tevreden over het feit dat we geen blessures door overbelasting hebben. Daar passen we de trainingen ook op aan. Daarnaast zijn schorsingen en blessures een kans voor de jongens uit het tweede om zich te laten zien. Want de ontwikkeling van het tweede elftal is voor mij net zo belangrijk als die van het eerste.”

 

Tot slot: je hebt al aangeven dat Kagia voor jou een, met alle respect, springplank is. Hoe ziet jouw toekomst er nu uit?

 

,,Springplank klinkt wel heel oneerbiedig. Ik ben een trainer en ik wil me ontwikkelen, die ontwikkeling kan ik bij Kagia doormaken. De intentie van de staf en het bestuur is om met elkaar door te gaan. Wat dat betekent? Dat we het nog moeten hebben over punten en komma’s, de gesprekken verlopen positief. Formeel gezien is er nog niets akkoord zolang er niets getekend is, maar dat komt wel goed. Uiteindelijk wil ik stapjes maken, maar ik vind het net zo belangrijk mijn draai te vinden en het naar mijn zin te hebben. En dat kan bij Kagia.”

 

Note redactie:  het interview vond vorige week al plaats, maar onze redactie besloot dit vraaggesprek deze week te plaatsen i.v.m. de hoeveelheid interviews met trainers in week 2 van 2013.