ts-lugdunum(Zaterdag, 3A)- Lugdunum kon zich geen nieuwe misstap veroorloven tegen de grootste degradatiekandidaat in de derde klasse (Haagse Hout) en hield de punten uiteindelijk ook in eigen huis (4-0). Trainer Hennie de Klerk moest wel wachten tot na de rust om doelpunten te zien van zijn ploeg. Door de overwinning gloort er nog altijd hoop om wat te maken van de strijd om de derde periode.

 

Meestal is Ozan Demirbas verantwoordelijk voor doelpunten aan de Oegstgeesterweg, maar dit keer ging de meeste aandacht uit naar collega-aanvaller Bilal Karasahin. Hij maakte drie doelpunten en had daar in de tweede helft volgens de trainer slechts een stief kwartier voor nodig. Invaller Jordi Roeleveld voerde de stand nog wat op in Leids voordeel.

 

Bilal Karasahin Lugdunum resultaatDe eerste treffer van Karasahin (op archieffoto tegen Roodenburg, foto Jack Wolters Sportfotografie, red.) was een plaatje. Na een overtuigende solo jaste de buitenspeler de bal in het dak van het doel. Daarna bracht hij de 2-0 op het scorebord, met een geplaatste schuiver. Nummer drie kwam andermaal op zijn naam, na een prima pass van Ozan Demirbas. Roeleveld, terug van een hamstringblessure, schoot het kwartet aan doelpunten vol. Voor de pauze had Lugdunum wel enkele mogelijkheden gekregen, waaronder de grootste van Henk Brandt. Halverwege was het echter nog doelpuntloos, maar De Klerk maakte zich niet ongerust.

 

,,In de rust was er wat irritatie omdat het niet echt vlotjes verliep. Ik heb de mannen op het hart gedrukt dat ze de rust moesten bewaren en dat een eerste treffer wel zou komen. Haagse Hout had zich op de laatste minuten van de eerste helft na beperkt tot afwachten in een soort 4-1-4-1 opstelling. Na de rust kreeg Bilal het op zijn heupen en na de 1-0 was het eigenlijk wel gedaan. Zij moesten hun defensieve stellingen verlaten en daardoor kwam er meer ruimte. Daar hebben we vervolgens goed van geprofiteerd.”

 

Haagse Hout had slechts eenmaal van zich laten horen met een drop-kick van de laatste man, maar voor het overige werd Kay Labrie, die Diego Bleijs verving onder de lat, niet getest. Lugdunum speelde ook zonder de kersverse vader Peter Du Prie en de geschorste Martijn van Leeuwen. Het kwam Lugdunum niet duur te staan.

 

,,Toch moet je dit soort wedstrijden altijd maar ‘even’ winnen. Hoe langer die goal uitblijft, hoe lastiger zij het je kunnen maken. Als je dan overhaast te werk gaat, heb je een probleem. Ik vond dat we in de eerste helft in een te traag tempo opereerden en daarmee speelden we hen in de kaart. Na de pauze hebben we het goed gedaan en het was tevens belangrijk om de nul weer eens te houden.”

 

Voor de kikkers breken er nu cruciale weken aan, met het duel bij DWO voorop. Na twee wedstrijden in de derde periode heeft de ploeg van De Klerk vier punten, DWO is nog ongeslagen na drie ontmoetingen.

 

,,Ik denk dat de afstand naar beneden groot zat is en dat we ons geleidelijk aan wel kunnen richten op de periodestrijd. Plaats vier is ook nog in het zicht, maar we zijn wel verplicht om volgende week te winnen. Her en der lees ik dat DWO een ‘baggerploeg’ is, maar daar ben ik het niet mee eens. Thuis wonnen we maar nipt en ze staan er beter voor dan ons. Als we daar wel kunnen winnen, ziet het er rooskleuriger uit. We hebben een fitte groep en in principe is iedereen er volgende week weer bij. Peter en Martijn zijn belangrijke spelers voor ons. Deze overwinning doet ons goed, temeer omdat enkele ploegen boven ons niet (meer) in goeden doen zijn. Je ziet dat er meer en meer verrassende uitslagen uitrollen. Neem Ariston’80. Dat wint opeens achter elkaar. We zijn blij dat we die aan het begin van het seizoen hebben getroffen. Daar kun je enkel maar van verliezen eigenlijk.”

 

Lugdunum bevindt zich een groot gedeelte van de competitie in de middenmoot. Op een veiligere plek dan vorig seizoen, maar het kan nog wel beter. Zo meent ook de trainer. ,,In de eredivisie stond Heerenveen ook te laag en dat staan Roda en AZ ook. Maar ze staan er wel. Wij hebben in dat opzicht te vaak punten gemorst tegen ploegen die ook niet wilden voetballen. Daar heb je echter nu eenmaal mee te maken. Daarom is het prettig dat we deze pot hebben gewonnen. Wellicht zijn er meer risico’s nodig de komende weken. Aan gelijke spelen heb je immers niet zoveel.”

 

Of De Klerk volgend seizoen nog steeds trainer is van de groenwitten is nog altijd onduidelijk. ,,Ik heb het naar mijn zin, maar we zijn nu eerst veel meer bezig met dit seizoen en de invulling van de selectie van volgend seizoen. Op een zeker moment kristalliseert het zich wel uit of ik dan nog voor de groep sta. De intentie is er wel.”

 

Opstelling Lugdunum: Labrie, Brandt, Poulina, Halvemaan, T. Demirbas, Van Bemmel, Vrede, Selier, Khalid, O. Demirbas, Karasahin.