nabeschouwing167x60(Zaterdag,3A)- Akke Pennin nam afgelopen zaterdag de helft van de productie waar van zijn ploeg Koudekerk. De aanvaller was maar liefst viermaal trefzeker in het eenzijdige duel met Lugdunum. De Leidse ploeg kreeg er ongenadig van langs (zie ook eerder geplaatst verslag) en Akke wilde natuurlijk met alle plezier even terugblikken. Ook zijn trainer Alex Redel analyseerde de wedstrijd kort na en aan Leidse kant likten Hennie de Klerk en zijn pupil Peter du Prie de wonden, maar deden zij eveneens een poging om hun ongeloof over de slachting te vertolken in de Nabeschouwing van de Week.

 

Eerst de maker van het kwartet aan doelpunten, Akke Pennin. ,,Voor mij is het leuk om er vier te maken, maar dat kon toch vooral omdat onze ploeg vanaf het eerste fluitsignaal druk heeft gezet op de tegenstander. Daar wisten zij zich geen raad mee en zo hadden we een flitsende start en was het na een kwartier al zo ongeveer gedaan met Lugdunum. Zij liepen er al snel mentaal geknakt bij. Ik verbaas me wel over de eindscore, daar heeft niemand rekening mee gehouden. Enkel is het jammer dat we niet scherp zijn geëindigd en dat we nog twee goals tegen kregen. Onnodig, maar vooruit.”

 

Akke is de jongere broer van Oege, normaliter juist veel scorend. Oege was er echter niet bij vanwege aanhoudende drukke werkzaamheden. Akke nam de rol van zijn bloedverwant ogenschijnlijk moeiteloos over. ,,Nou, Oege is een echte spits en ik speel meer op de tien. Ook al omdat Bas (van Heerdt, red.) geblesseerd is. In de jeugd speelde ik ook vaak op die positie. Maar het is heel lang geleden dat ik er vier in schopte, ik denk dat ik terug moet naar de periode in de C’tjes. Sowieso speel ik niet altijd in de basis en zocht ik naar de juiste vorm. Op de trainingen ben ik er op gebrand geweest om mij in de basis te spelen en ik ben heel blij dat ik daarvoor nu beloond ben.”

 

Waar Pennin een ongekend aangename middag beleefde, kon routinier Peter du Prie na afloop weinig anders dan zich diep schamen namens de kikkers. ,,Een grote afgang, ja. Ik dacht een dieptepunt gehad te hebben op de training van de week, want toen leek het nergens op. Helaas kon het dus nog slechter. Als het dan niet loopt, werk er dan nog voor. Maar dat heb ik bij een aantal jongens niet gezien. En dan krijg je dus een wedstrijd als deze en daar ben ik flink ziek van. Ik kan me ook mateloos irriteren aan het feit dat er jongens te laat komen voor een wedstrijdbespreking. Dan ben je er dus niet mee bezig en dat is heel kwalijk. We zullen snel de knop moeten omzetten, want ons wacht een loodzwaar programma de komende weken. Het lijkt mij niet onverstandig om Sergio (Vrede, red.) weer te laten zakken in linies, want achterin zag het er niet uit. Natuurlijk misten we wat spelers en vooral Henk Brandt centraal in de defensie, maar dan nog hoef je je niet zo te kijk te laten zetten.”

 

De Klerk sprak ook van een blamage, maar denkt dat een wedstrijd als die van zaterdagmiddag eens in de tien jaar voorkomt. ,,De wedstrijd was na een kwartier al gespeeld. Daarna moesten we vooral zorgen dat we de schade niet te ver lieten oplopen. Ook door kaarten te pakken, want daarmee hebben we enkel onszelf. We hadden nu welgeteld elf man aan boord en twee spelers kwamen daar nog bij uit het tweede en dat is bij Lugdunum geen selectieteam. Gelukkig komen er volgende week weer vier jongens terug van blessures, schorsingen of andere vormen van afwezigheid. We moeten nu vooral zorgen dat deze tik niet gaat doorwerken. We hebben elkaar in deze fase heel hard nodig. Ik kan niet eens zeggen dat we van een sterk Koudekerk hebben verloren. Daar kan ik niet over oordelen of zij nu zo sterk waren. Ik heb geen uitgespeelde aanval gezien. Het waren allemaal fouten van ons. Bij de eerste laat onze voorstopper zich makkelijk uitspelen, dan krijgen we een ongelukkige pingel tegen en bij de derde en vierde treffer gaat onze rechtsback de fout in. Dan is het al wel gespeeld en zie ik daarna nog meer goals die door onszelf worden veroorzaakt.”

 

Zijn collega Redel haalt zijn schouders op bij de mededeling over ‘zijn’ Koudekerk. ,,Wij hebben een prima wedstrijd gespeeld. Met veel druk vooruit en agressie in het spel. Dat dwingende spel bracht hen zwaar in de problemen. Dat lijkt me een meer objectieve zienswijze. Ik vind het een zwaktebod om enkel maar te spreken van en off-day van Lugdunum. Daarmee wordt Koudekerk tekort gedaan, maar het zal allemaal wel. Ik heb genoten en dit smaakt naar meer. Het is enkel zaak dat we ook in uitwedstrijden onze potjes gaan winnen. Natuurlijk speelt het thuis makkelijker op onze eigen mat, maar dat spel moeten we ook kunnen vertalen naar uitwedstrijden. En anders bel ik de KNVB dat we enkel nog thuis willen spelen, haha.”

 

Redel met een tussenbalans over de derde klasse A. ,,Er steken geen ploegen bovenuit en wij zijn zonder meer sterker geworden ten opzichte van vorig seizoen. Ik heb veel meer keuzes en dat bevalt prima. Wij lopen niet weg voor de stand in elk geval. We willen zo lang mogelijk bovenin meedraaien.”

 

Lugdunum zakte naar de negende plaats en zag weer wat ploegen dichterbij komen in de onderste helft van de competitie, die enkele weken terug nog ver weg stonden. Koudekerk is vierde en kwam tot nu toe al uit op meer dan vier goals per wedstrijd gemiddeld. De 8-2 gaat in elk geval de boeken in, terwijl bijvoorbeeld de 9-1 tegen Sportief nog vers in het geheugen stond. Voor Koudekerk was de smaak j.l. zaterdag nog veel zoeter, gezien de naam van de tegenstander.