derby days stad(Zondag, 4A)- Hoewel de kou en een niet bijster beste ondergrond niet ideaal leken voor twee leuke Leidse derby’s in drie dagen tijd, viel het kwartje toch de andere kant op. Met dank aan DoCoS, FC Rijnland en GOL Sport. Zowel DoCoS tegen FC Rijnland (0-2) als DoCoS tegen GOL Sport (2-2) leverde genoeg leuke momenten op. De moeite van het aankijken meer dan waard.

 

Voor alle ploegen stond er nog iets op het spel. Hoewel de toppers van deze klasse ver uit zicht zijn, hebben alle andere teams nog steeds een kans(je) op de nacompetitie. Dat was te zien. Zaterdag vooral bij FC Rijnland en op maandag bij zowel DoCoS als GOL Sport. Laatstgenoemde ploeg kwam overigens ook zaterdag in actie bij Warmunda. Daar stond nog een deel van de wedstrijd open na een eerdere staking vanwege de weersomstandigheden. GOL Sport won met 3-4, nadat de wedstrijd bij een stand van 1-2 was hervat. Namens de Leidenaren, die slordig met de kansen omsprongen volgens trainer Taoufik Maatoug, scoorden Khalid Oulgout en invaller Mohammed Ghadir.

ts-docos

 

Terug naar het duel tussen de buren DoCoS en FC Rijnland van afgelopen zaterdag. In de openingsfase kwam Mark Cerdijn net een voetje tekort, nadat Ed van Houten niet goed terugspeelde op zijn doelman. Daarna mikte Stefan ‘Paling’ Distelvelt niet ver naast voor de bezoekers. Het was de opmaat voor een levendig duel, waarin beide ploegen op de winst speelden. Na ruim een kwartier trof Boudewijn Kamphues de roos, na voorbereidend werk van Distelvelt en David Mink. Een vlagsignaal voor buitenspel werd daarbij genegeerd door de leidsman. De 0-1 werd gevolgd door enkele schietkansen van Ralph Schiebroek. Jeffrey Smeele hield zijn hok echter schoon. Aan de andere kant kreeg Arjan Kluivers een kansrijke schietkans. De centrale verdediger mikte over. Rob van Noort was namens DoCoS pal voor rust dicht bij de 1-1, maar zijn aarzeling zorgde voor een verloren kans.

ts-rijnland

Het hoogtepunt van de eerste helft, de extra tijd liep al, kwam op naam van Kamphues. De spits hield drie man van zijn lijf, dribbelde door en zag vervolgens Jan Besselse iets te ver voor zijn doel staan. Liftend zorgde de puntspeler voor de bijzonder fraaie 0-2, waarbij de goal hartstochtelijk werd gevierd door de geelgroenen. En terecht. In het betaalde voetbal gaat een dergelijk doelpunt de ether in zoals dat heet.

 

De tweede helft leverde vooral irritaties op mede door het warrige optreden van de baas op het veld. DoCoS raakte uit zijn hum en dat leverde uiteindelijk twee gele kaarten op voor Michael Heppener die daardoor vroegtijdig kon gaan douchen. Overigens pakte de rechtsback tegen GOL Sport zijn derde gele kaart in hetzelfde weekend.

 

FC Rijnland verzuimde al eerder definitief afstand te nemen en moest zelfs nog waakzaam zijn voor de aansluitingstreffer. Die kwam er niet en dus was er vooral vreugde bij het team van Ronald Mink. De trainer: ,,Het zat een beetje mee zo links en rechts, maar bovenal hadden we de wedstrijd na de 0-2 op slot moeten gooien. We speelden het slecht uit en dat is zonde. Maar natuurlijk geeft dit wel weer wat aanknopingspunten voor de resterende wedstrijden. We zijn nog steeds niet geklopt voor de vierde plek en ik vind ook dat wij nog steeds nergens zijn weggespeeld. Soms kijk ik echt met veel plezier naar mijn team en soms vraag ik me af wat ze aan het doen zijn. Maar goed, we gaan met vertrouwen richting Bernardus. We gaan overigens eerst met beide teams ontbijten en dan gaan we voetballen. Dat kan dus ook in deze klasse.”

 

Na de nederlaag tegen FC Rijnland was het de vraag of DoCoS zich kon herstellen, want een derde nederlaag op rij (vorige week werd er verloren van Roodenburg, red.) zou vrijwel zeker een einde maken aan het sprankje hoop op het bereiken van de nacompetitie.

golsport

Het treffen tussen DoCoS en GOL Sport eindigde onbeslist (2-2), waar een uitslag van 7-7 bijvoorbeeld ook niet had misstaan. Beide teams kregen de grootste kansen en die volgden elkaar in rap tempo op. Vaak kwamen de kansen voort uit geklungel over en weer en de beide trainers hielden regelmatig de handen voor de ogen of keken met onbegrip toe. Toch waren er ook meer dan genoeg leuke momenten te beleven. Mohamed Achahbar was zo een ware plaag voor DoCoS. Hij maakte zijn acties en zorgde met zijn snelheid voor veel gevaar in de buurt van doelman Jan Besselse. Soms overdreef hij het wel enigszins, maar de inbreng van de linksbuiten droeg in elk geval bij aan een hoge amusementswaarde. Aan de andere kant sprongen met name Cenny Scheffer en Joshua Overvliet in het oog. Niet toevallig waren de genoemde spelers dan ook zonder uitzondering betrokken bij de doelpunten.

 

Het kon een raadsel worden genoemd dat het bij rust pas 0-1 was, want over en weer waren er voldoende gelegenheden geweest om de ander af te laten trappen. Wat dat betreft was de tweede helft een kopie van de eerste rondgang. Binnen een minuut na rust kregen de teams weer een grote kans. Maar het bleef 0-1. Totdat Danny Boers een keer de aanval zocht en de centrale verdediger gaf zijn collega’s het voorbeeld hoe er afgerond moest worden. Even daarna was het 2-1 na een heerlijke loopactie en dito voorzet van Scheffer. Overvliet tekende voor zijn eerste doelpunt van het seizoen. Uiteindelijk werd het 2-2 na een opzichtige handsbal van Van Noort. Adil Moutaoussut bleef koel vanaf elfmeter. Overigens had Schiebroek nog een enorme kans gemist bij 2-1, opnieuw op aangeven van Scheffer. GOL Sport kreeg evenwel ook nog dotjes van kansen, maar de weegschaal sloeg naar geen van beide kanten door.

 

Scheidend DoCoS-trainer Ton van der Bijl: ,,Uiteindelijk denk ik dat de teams recht hadden op een punt. Als we 3-1 maken is het over, maar ik heb natuurlijk ook gezien dat zij levensgrote kansen kregen. Het was een open en zeer sportieve wedstrijd met een voortreffelijke scheidsrechter. Al met al wel een zwaar weekend voor ons met maar één vergaard puntje. De vierde plaats zal lastig worden, maar we zijn nog niet kansloos. DoCoS heeft in elk geval maandag meer strijd laten zien dan zaterdag.”

 

Collega Maatoug kon zich ook wel vinden in de uitslag. ,,Ja, zo eerlijk kan ik wel zijn. Ik heb hele mooie dingen gezien en ontzettend domme dingen. Dat is ook wel het verhaal van dit seizoen. Maar ik ben wel heel positief gestemd. Er is nooit meer rottigheid bij ons. De discipline maakt dat we vooruit kunnen kijken met deze club. Misschien is het nu nog te vroeg om voor de prijzen mee te doen, maar het zou mij niet verbazen wanneer we volgend jaar wel serieus gaan strijden bij de bovensten. We zijn ook in gesprek met FC Boshuizen om misschien wat spelers van het tweede van hen bij ons te laten rijpen. Daar worden we niet minder van.”

 

Joshua Overvliet tenslotte over de kansen van DoCoS om volgend seizoen nog steeds uit te komen met de club op de zondag. ,,Ik zie het zonnig in. Volgens mij zijn er wel dertien of veertien die door willen en misschien komen er nog wat jongens bij. Dus dan kunnen we gewoon lekker door voetballen.”

 

Dat zal dan moeten gebeuren zonder Cenny Scheffer, die eerder aangaf te verkassen naar de zaterdagafdeling. ,,Cenny is mijn beste vriend en mocht mijn pa trainer worden en er komen er nog wat bij dan denk ik dat ik hem nog wel kan om lullen. Dus ik denk dat het echt goed gaat komen met DoCoS-zondag.”

 

Opstelling DoCoS-FC Rijnland

DoCoS: Besselse, Heppener, Boers, Aulic, Van Noort, Van der Linden (74.Van Teutem), Schmidt, Overvliet (69. Winckens), Scheffer, Cerdijn, Schiebroek.

FC Rijnland: Smeele, Luiten, Kluivers, Van der Water (46. Van Putten), Pardon, Van Leeuwen, Van Houten, Bleijenberg (67. Brandt), Kamphues, Distelvelt (81. Van Koppen), Mink.

Statistieken: DoCoS- FC Rijnland 0-2 (0-2). 16. Kamphues 0-1, 45. Kamphues 0-2. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 70.

Opstelling DoCoS-GOL Sport

DoCoS: Besselse, Heppener, Boers, Aulic, Van Noort, Van der Linden, Schmidt, Overvliet, Scheffer, Cerdijn (82. Winckens), Schiebroek (82. Van der Kaay).

GOL Sport: Yazici, Bukuru, Alkuhaili, Kucukcelik, Mbonizanye, Moutaoussut, Achahbar, Muhuzi, Bayrak (34. Yildirim, 63. Shan), Dastyar (Al Mokadem), Oulgout.

DoCoS-GOL Sport 2-2 (0-1). 20. Bayrak 0-1, 52. Boers 1-1, 60. Overvliet 2-1, 80. Moutaoussut 2-2 (strafschop). Scheidsrechter: Kolsteren. Toeschouwers: 70.