ts-rijnland groot(Zondag,4A)- FC Rijnland kan langer genieten van de koppositie in de vierde klasse. Weliswaar heeft de ploeg van Ronald Mink niet de minste verliespunten en moet het toezien hoe er door de concurrentie wordt ingehaald, maar de zege op UDO (2-1) werd in elk geval hartstochtelijk bejubeld. In de slotfase stonden de Leidenaren hevig onder druk vanwege een gekortwiekt elftal, maar de Oegstgeestenaren kregen het niet voor elkaar om de 2-2 binnen te werken.

 

Met het mes tussen de tanden. Werken tot je erbij neervalt. Het snot voor de ogen lopen en een tegenstander het gevoel geven dat er niets te halen valt. Kreten die pasten bij de spelopvatting en houding van FC Rijnland. Ongetwijfeld vaker de insteek, maar zeker tegen UDO knokte FC Rijnland tot de laatste snik. Na het laatste fluitsignaal, er werd in de Mors zes minuten extra speeltijd afgewerkt, besprongen de geel-groenen elkaar en beet UDO in het stof.

 

Terug naar het begin. FC Rijnland miste Mike de Rooij en tot aan de rust kon de Leidse formatie niet beschikken over wissels. Die waren in die fase ook niet nodig, want iedereen bleef heel. Wel werd er met de krachten gesmeten, niet in de laatste plaats omdat UDO de bal makkelijker liet rondgaan. Toch was het eerste gevaar van de kant van FC Rijnland. Een schot van Piet Brandt werd gekraakt, waarna het leder uit kwam bij Boudewijn Kamphues die niet goed gepositioneerd stond.

 

Het eerste schot van UDO ging richting de kantine (lees: de zijlijn), maar alle pogingen daarna leverden veel meer gevaar op voor de ogen van doelman Mario van der Pluym. Na een kwartier schoof Bas Nieuwenburg, via hem verliepen veel aanvallen en hij was ook de gevaarlijkste man aan de kant van trainer Ronald van Wattum, de bal niet ver naast. Even later werd vrije verdediger Ozcan Bayran gevaarlijk met een halve omhaal. Melvin Zweistra en Nieuwenburg meldden zich daarna weer, maar de Leidse doelman raakte geenszins in verlegenheid.

 

De 0-1 leek echter wel logischer dan de 1-0, want de thuisploeg moest alle zeilen bijzetten. Na een halfuur had de gastheer alle geluk van de wereld, want Nieuwenburg knalde snoeihard en buiten het bereik van Van der Pluym op de lat. Geleidelijk aan voetbalde FC Rijnland zich wel wat onder de druk vandaan en met een betere aanname van Brandt had zomaar de 1-0 gevierd kunnen worden. Dat feestje kwam even later echter alsnog voor de ploeg van Mink. Een afgemeten vrije trap van Arjan Kluivers werd door Kamphues met het hoofd verlengd en middenvelder Mark Cerdijn controleerde fraai en prikte met links buiten bereik van Michael van Nijnatten raak. Een treffer die er mocht zijn.

 

Nadat Bayran zich weer een paar keer had gemeld aan het front maar de 1-1 niet kon afleveren, was het weer de beurt aan de gastheer. Brandt pikte een zwakke voortzetting van Van Nijnatten op, maar zijn voorzet was te hard voor Cerdijn om verder afstand te kunnen nemen. Pal voor rust sneed UDO door het hart van de Rijnland-defensie, maar Ferry van Leeuwen bracht redding. De ten onrechte gegeven vrije trap, genomen door Zweistra, werd met veel moeite tot hoekschop verwerkt door van der Pluym.

 

Met de 1-0 tussenstand kon het duel nog alle kanten op en de tweede helft verliep nog emotioneler en met nog meer passie dan de eerste helft. Grenzen werden opgezocht en overtredingen deden af en toe pijn aan de ogen. Dit niet in de laatste plaats, omdat het veld dermate moeilijk te bespelen werd dat overtredingen soms net anders uitpakten.

 

Het hoogtepunt van de wedstrijd viel na een minuut of zes in de tweede helft te noteren. Met een splijtende trap zette Joop Oomen Brandt aan het werk, die een eveneens uitstekende voortzetting in huis had. Kamphues liet vervolgens maar weer eens zien van grote waarde te zijn voor zijn ploeg. Koelbloedig werkte hij UDO nog dieper in de problemen. ,,Wat een goal zeg, en dat in de vierde klasse”, liet Mink uitzinnig van vreugde weten na de tweede Leidse treffer. Een opmerking waar niets tussen paste, het was inderdaad een plaatje van een doelpunt.

 

Kamphues was daarna nog dicht bij zijn tweede doelpunt van de middag, maar de spits knikte een voorzet net naast. UDO bleef zo leven en geloven in een positiever resultaat. Na wat wissels over en weer had een prima poging van Daaf Mink, een bekeken lobje, meer mogen opleveren. Maar dat was dan ook wel het laatste wapenfeit van FC Rijnland, dat daarna alleen maar moest tegenhouden.

 

Dit viel FC Rijnland wel grotendeels zelf te verwijten. Dexter Pardon, die zo ongeveer een marathon had gelopen en een toonbeeld van onverzettelijkheid was,  kreeg zijn tweede gele kaart en moest dus inrukken. De scheidsrechter van dienst had een overtreding gezien van de verdediger in de zestien en dus kon UDO op 2-1 komen. Bayran liet dit buitenkansje niet onbenut. De uitsluiting van Pardon was nog betwistbaar, maar de directe rode kaart voor Brandt was er eentje in de categorie ‘niet slim’. Het duel was op dat moment al grimmig geworden en de aanvaller verloor zijn controle en maakte een slaande beweging. Brandt was belangrijk geweest voor zijn team, maar nu liet hij zijn makkers staan.

 

Het gevolg was dat FC Rijnland moest zien te overleven. Dat lukte, maar het scheelde in kort tijdsbestek vier tot vijf keer helemaal niets. Van der Pluym mocht bedankt worden, want hij hield het hoofd koel bij inzetten van Bayram, Tom Westendorp en Roy Elkerbout. Na de laatste tonen uit de fluit van de scheidsrechter was er ontlading en opluchting bij de gastheren en werd de soep toch weer niet zo heet gegeten. De spelers van de teams gaven elkaar de hand en schouderklopjes en de toeschouwers hadden in elk geval genoeg stof tot napraten na een enerverende middag.

 

UDO en Kickers’69 behouden de beste papieren, maar FC Rijnland liet zien dat er geloof is ontstaan in een hoge klassering. Nu nog wekelijks het hoofd koel houden en de Leidse ploeg zou wel eens serieus een gooi kunnen doen naar een hoge klassering.

 

Mink: ,,Ik weet niet of de zege verdiend is, maar we kunnen ons wel meten met UDO. Dat is gebleken. Dit is wat we kunnen bieden: strijd en passie. Als we zo spelen, ben ik trots op de mannen. En tja als je dan zulke goals scoort en verder niet al teveel kansen krijgt dan ben ik daar hel blij mee.”

 

Opstelling FC Rijnland: Van der Pluym, van Leeuwen, Pardon, Kluivers, Dros, Mink, Brandt, Van der Putten, Cerdijn (76.Smeele), Kamphues, Oomen. Scheidsrechter: Chitan. Toeschouwers: 125.

Opstelling UDO: Van Nijnatten, Van Klaveren, B.Westendorp, T.Westendorp, Huivenaar (75.Rietveld), Bayran, Elkerbout, Nieuwenburg, Witteman, Zweistra, Rohmer.