derby days stad(Zaterdag,3A)- De boodschap vooraf was zo klaar als een klontje. Enkel winnen zou nog iets kunnen opleveren. Die boodschap was het meest in de oren geknoopt bij VV Leiden en daardoor kan de ploeg van Fred Filippo nog steeds ontsnappen aan degradatie naar de vierde klasse. Voor Roodenburg zit het seizoen erop na de smadelijke nederlaag (4-1).

 

Op voorhand was duidelijk dat niet enkel de eigen krachten aangewend moesten worden. Resultaten op de andere velden moesten ook meezitten en dus werd het een middagje duimendraaien aan de Smaragdlaan. Roodenburg bleek, nadat de laatste speelronde erop zat, ook bij winst met lege handen te hebben gestaan. Bij Rohda’76 tegen DWO mocht er geen gelijkspel uitrollen, want dan zouden die ploegen de nacompetitie in gaan voor een plek in de tweede klasse. In Bodegraven werd het 1-1 en dat was een minuscule pleister op de Leidse wond, ingekerfd door VV Leiden.

 

Dat nam niet weg dat trainer Patrick Heijmans, zelf voorheen als voetballer een toonbeeld van onverzettelijkheid, na het laatste fluitsignaal de ziekte in had van de verrichtingen van zijn mannen. Zijn analyse was bepaald niet verhullend. ,,Misschien moeten we blij zijn dat we de nacompetitie ontlopen hebben voor een eventuele aftocht naar de vierde klasse. Als je nog een kans hebt en je vergooit die mogelijkheid op deze manier dan heb je niets te willen en te claimen. Ik ben zwaar teleurgesteld met dit optreden en ik heb bewust maar even nagelaten om bij terugkeer in de kleedkamer mijn mond open te doen.”

 

Heijmans besefte ook wel dat Roodenburg eerder in dit seizoen een berg onnodige punten had weggegeven. Vooral tegen de mindere goden ging het te vaak fout en om die reden kwam de ploeg uit Leiden-Noord dus tekort om het seizoen te voorzien van een staart.

 

Gezien de stand behoort VV Leiden tot een lager echelon, maar die indruk werd in de onderlinge confrontatie geenszins getoond. De roodwitten moesten winnen, waarbij de ogen voorts gericht waren op Kamerik en Ariston’80. Aan het eind van de middag bleken VV Leiden en Ariston’80 op gelijke hoogte te zijn gekomen met Kamerik en dat noopt de drie ploegen om eerst beslissingswedstrijden af te werken, alvorens bepaald kan worden welke ploeg er alsnog rechtstreeks degradeert (nummer dertien) en welke twee ploegen de nacompetitie in mogen om lijfsbehoud af te dwingen.

 

VV Leiden heeft dus net als Roodenburg (nog) niets, maar leeft nog wel. Dat kwam de gastheer op basis van de Leidse tweestrijd meer dan toe. Roodenburg gaf het weliswaar niet cadeau, maar bij VV Leiden waren alle spelers doordrongen van de ernst. Passie, onverzettelijkheid en overlevingsdrang brachten het uiteindelijk aanzienlijke verschil.

 

vv leiden Danny SjaardemaMet name onder aanvoering van Danny Sjaardema (foto), de sleurende Alex Meyers en de onvermoeibare Brahim Lakhal werd Roodenburg onder de voet gelopen. De andere teamgenoten verzaakten eveneens geen minuut en daarmee was de zege voor de thuisploeg wel verklaard. Via Lakhal, Sjaardema en tweemaal Meyers en Adem Aksoy, laatstgenoemde deed bij een stand van 1-0 nog iets terug, kwam de eindscore tot stand.

 

De afzwaaiende Filippo was blij, maar ingetogen. ,,We hebben nu iets en leven nog. Feitelijk bezien gaat het nu pas beginnen. Natuurlijk hadden we niet gehoopt op een scenario waarin we nog extra wedstrijden moeten spelen, maar als de ploeg deze instelling kan vasthouden hebben we een kans om het te redden. Dat we het moeilijk zouden krijgen na alle mutaties vorige zomer was duidelijk, maar zorg in elk geval dat je er alles aan hebt gedaan. Dat verwijt kan ik mijn ploeg in elk geval niet maken.”

 

VV Leiden-Roodenburg 4-1 (2-1). 13.Lakhal 1-0, 23. Aksoy 1-1, 41. Meyers 2-1, 50.Sjaardema 3-1, 80. Meyers 4-1. Scheidsrechter: Mourabit. Toeschouwers: 200.

VV Leiden: Dexel, Van Egmond, S.Fokkema, B.Middelkoop, Sjaardema, R.Meyers, Janssen (82.Faas), Coll-Reig, Devilee, A.Meyers, Lakhal.

Roodenburg: Van der Pluym, Monfils, Langerak, Rhioues, Hooidonk (59.Harroui), Koelink (85.Ouwerkerk), Rosier, Van Kooperen, Aksoy (59.Bok), Verkuylen, Elbaroudi.

 

Bron: LD/HK, nabeschouwing volgt!