nabeschouwing167x60Trainer Fred Filippo gaf na de 3-3 tegen LSVV’70 van een week terug al weinig meer voor de kansen op lijfsbehoud van zijn ploeg. Bij winst op Alphia zou het nog hebben gekund, maar de studentenploeg, Wim Mugges LSVV dus,  lag dan nog steeds op de loer. Alphia zou dan immers al uitgeschakeld zijn. De enige ploeg die nu al knock-out is, en dus degradeert naar de vierde klasse, is VV Leiden. In Alphen werd het niet minder dan 4-0 in het nadeel van de roodwitten.

 

Alphia-Leiden 1 juni deel 1 resultaat kopieWie de wedstrijd zag, kon niet anders concluderen dan dat het heilige vuur ontbrak bij de bezoekers. VV Leiden kende een iets minder nerveuze start dan Alphia, maar daar was alles mee gezegd. VV Leiden kon zelfs geen speldenprik uitdelen en na een minuut of twintig kwam het eerste gevaar van de gastheer via Mark van Munsteren. Even later kreeg Danny Sjaardema een vrije trap en daar had doelman Chris van der Zwet de nodige problemen mee. De rebound leek een prooi voor Stanley Janssen, maar de middenvelder vond slechts het zijnet.

 

 

 

Daarna konden Joeri Devilee en Janssen nogmaals een keer gevaarlijk worden, maar al teveel paniek ontstond er niet bij de ploeg uit de vierde klasse B. Mark van Munsteren was na ruim een halfuur het dichtst bij een doelpunt, maar de lat boven Patrick Dexel bracht redding. De grootste kans kwam op nam van Alex Meyers, die prima werd weggestuurd door Sjaardema. De speler met rugnummer elf kon oog in oog met Van der Zwet niet afdrukken. Een minuut voor de pauze viel het eerste doelpunt. Stefan Verboom hield het overzicht en vond spits Michel Nolten, die al jaren bekend staat om zijn koelbloedigheid in de afronding.

 

R.Meijers VV Leiden resultaatMet de 1-0 was het nog niet gedaan, maar voor VV Leiden was het inmiddels wel twee voor twaalf. Na de pauze kreeg de ploeg van Filippo iets meer lef, maar een bombardement bleef uit. Vanaf dat moment nam Alphia definitief het heft in handen. Kenny Blanken viel in, scoorde drie keer en was er verantwoordelijk voor dat Jeroen van Egmond vroegtijdig mocht gaan douchen. Feitelijk bezien stond iedereen van VV Leiden al onder een koude douche, even na 16 uur. De degradatie was een feit en op basis van de twee nacompetitiewedstrijden had VV Leiden geen aanspraak mogen maken op nog een seizoen derde klasse.

 

Op de foto: verdediger Raymond Meijers contra Stefan Verboom (Alphia).

 

Brahim Lakhal, in de tweede helft geblesseerd uitgevallen, kon zich vinden in die analyse. ,,Wanneer we gretiger waren geweest tegen LSVV’70 hadden we die pot gewoon kunnen winnen. Op de een of andere manier konden we het niet opbrengen en met 3-3 mochten we at the end niets eens mopperen. Tegen Alphia hebben we eigenlijk nog veel minder gebracht. Wanneer je dat optelt dan luidt de conclusie dus dat wij terecht degraderen. Zeker pijnlijk, maar we hebben door de matige prestatie tegen LSVV de ellende over onszelf afgeroepen.”

 

vv leiden Brahim LakhalDe snelle aanvaller kan er nog wel bij lachen. ,,Ja joh. Het is derde klasse en straks vierde klasse. Zwaarder moeten we het niet maken. Het is niet het eind van de wereld. Het is natuurlijk niet misgegaan in de nacompetitie. Te vaak zijn we tevreden geweest met een gelijkspelletje of een kleine nederlaag in de competitie. Daardoor zijn we nooit uit de problemen geweest.”

 

Tegen Alphia viel op dat VV Leiden niet meer aanvallend speelde, terwijl er toch gewonnen moest worden. ,,We speelden te behoudend, ja. Gaandeweg zijn we voorin met meer druk gaan spelen, zeker na de 1-0, maar dan moeten de linies wel aansluiten. Dat gebeurde niet en daardoor ontstonden er gaten en werd het lekker voetballen voor de tegenstander. Dus nee, we hebben het niet goed gedaan en daar zijn we op af gerekend.”

 

Bij VV Leiden vertrokken er eind vorig seizoen diverse bepalende spelers en ook nu vallen er wat ervaren jongens weg. Wellicht komen er ook nog wat jongens terug op het vertrouwde Leidse nest. Of het verloren terrein spoedig kan worden herwonnen valt te bezien. Lakhal weet nog niet wat hij doet. ,,Ik ben niet zo’n hopper, maar de vierde klasse zaterdag vind ik niet zo aantrekkelijk, eerlijk gezegd. FC Boshuizen gaat ook spelen op zaterdag met een team en dat is echt een kampioenselftal. Dat is een optie voor mij. Ook kan ik nog altijd terug naar Roodenburg. Aan de andere kant heb ik een gesprek gehad met de nieuwe trainer, Maurice Jansen, van VV Leiden. Dat was ook heel positief. Ik weet het echt nog niet, maar de tijd gaat dringen.”