header interview vd weekEen leegloop zorgde ervoor dat het besef van meet af aan aanwezig was dat VV Leiden een moeilijk seizoen tegemoet zou gaan. Niets blijkt ook minder waar te zijn, maar de huidige tiende stek zou aan het einde van de rit wel impliceren dat de roodwitten volgend seizoen weer kunnen acteren in de derde klasse. ,,Daar hoort deze club ook thuis. Dat verdient de club”, meldt de aan het einde van het seizoen afzwaaiende Fred Filippo.

 

De ex-speler van AZ (’67, toen nog) is niet verrast door de eerste seizoenshelft. ,,De huidige stand van zaken is wel zo ongeveer ingecalculeerd. In kwalitatief en kwantitatief opzicht hebben we ingeleverd en dus was het zaak om er met zijn allen de schouders flink onder te zetten. Er stond en staat een smalle selectie, waarin iedereen alles voor elkaar over moet hebben. En ik moet zeggen dat die boodschap door iedereen ter harte is genomen tot dusverre.”

 

De verdediger die ruim tachtig wedstrijden speelde voor de ploeg uit Alkmaar weet echter als geen ander dat het nog zwaar genoeg gaat worden om vier clubs achter zich te houden. ,,Er moeten niet teveel rare dingen gebeuren bij ons, want de spoeling is al dun. We missen Alex Meijers al voorlopig en hij scoorde makkelijk. Nu doen we het voorin met Roland Middelkoop en Brahim Lakhal en dat zijn eigenlijk geen echte aanvallers. Zaterdag speelden we tegen FC Rijnvogels 2 en helaas raakte Wouter Fokkema geblesseerd en ook is Dennis Faas niet fit. Het is heel goed mogelijk dat zij er niet bij zijn tegen Roodenburg en dus moeten we weer puzzelen. Daar staat tegenover dat Wouter van Dorp er bijkomt. Hij trainde al wel mee, maar zag geen kans wedstrijden te spelen. Daar komt nu op regelmatige basis verandering in en dat is goed nieuws voor ons. Een goeie jongen met flair en hij kan ook een goaltje maken. Zaterdag speelde hij een halfuurtje en hij prikte meteen raak. Maar wat ik zeg, we hebben iedereen nodig om de klus te klaren. Als dat lukt voelt dat voor mij als een kampioenschap.”

 

De geboren Leidenaar wil niets weten van de kreet ‘de zwaarste klus ooit’ voor hem als trainer. ,,Nee, dat is onzin. In het verleden heb ik wel vaker te maken gehad met een groep die van het ene naar het andere jaar toe moest inleveren, maar dan is het juist de uitdaging om er toch alles uit te halen. Ik beleef altijd plezier aan het trainerschap. Of ik nu meedoe voor de titel of dat ik, zoals nu, degradatie moet zien te ontlopen met een elftal.”

 

vv leiden Fred FilippoVV Leiden vergaarde tot nu toe tien punten. Twee keer werd gewonnen en viermaal kwam de ploeg uit de Morsch tot een remise. De andere botsingen werden verloren. Filippo is meer dan duidelijk over dat puntenaantal. ,,Aan het einde van de rit sta je waar je hoort te zijn. Dan heb je eens geluk, dan wat pech. Tegen Kamerik bijvoorbeeld leek het nergens op en toch wonnen we. Volstrekt onverdiend. Bij Be Fair, een duel daarvoor, speelden we echt goed. Dat is een kampioenskandidaat en nadat we met 2-0 achter kwamen, zijn we gaan voetballen. We hadden ze kunnen verrassen. Misschien kregen we daar te weinig. Hoe dan ook, ik vind het een onzinverhaal om te zeggen dat je punten tekort komt. Je hebt er niet meer, dus klaar. We weten het allemaal nog. EK 1988. Die goal van Wim Kieft. Anders staan we daar niet in de finale, om een voorbeeld te noemen. Geluk moet je dus ook hebben om succes te kunnen hebben. Vooralsnog staat VV Leiden waar het hoort en ik hoop dat we deze positie minimaal in kunnen blijven nemen.”

 

Filippo vindt dat de jongelingen zich prima ontwikkelen, maar is wel van mening dat de ‘oudjes’ de kar moeten trekken in deel twee van de competitie. ,,Er zijn er een stuk of vijf van 18,19 en 20 jaar. Zij moesten het diepe in en pakken dat goed op. We mogen enkel niet verwachten dat zij straks voorop gaan als het nog spannender wordt. Jongens als Sietse Fokkema, Meijers en Danny Sjaardema zullen hen en de gehele ploeg moeten helpen. En daar heb ik alle vertrouwen in. Dat kunnen ze aan. Als we de cruciale potten tot een goed einde brengen zoals we veelal hebben gedaan voor de winterstop dan kunnen we vier ploegen onder ons houden. Van Floreant uit hoeven wij niet te winnen. Hooguit kunnen we soms misschien her en der wat extra’s pakken.”

 

Eerder werd bekend dat de wegen van de Leidse club en Filippo zullen scheiden. Dat neemt niets weg van zijn gevoel om in de beslissende maanden zijn ziel en zaligheid te blijven geven aan de club. ,,Dat heb ik altijd gedaan. Bel de voorzitters maar waar ik gewerkt heb. Ik wil met een goed gevoel weg, want ik heb hier een prachttijd gehad. Ik kan met iedereen door een deur en ik ben aangesteld om wat neer te zetten en dat wil ik afmaken.”

 

,,Wat mijn plannen zijn? Ik kijk natuurlijk wel rond en volg de bewegingen van de carrousel. De spoeling is dun en veel clubs zijn al voorzien van een trainer voor volgend jaar. In elk geval wil ik dolgraag doorgaan, want ik er ben er simpelweg nog niet aan toe om te stoppen. Er zijn zat leuke clubs waarvoor ik graag wat zou willen doen. Nee, ik ga er geen drie-en-een-half uur voor rijden. Dat gaat me te ver. Maar ik sta open om ook elders mijn ziel en zaligheid te brengen.”

 

De trainer van Leiden heeft papieren in zijn bezit om tot en met een tweedeklasser te mogen coachen. Voor zijn herintreden aan de Smaragdlaan (eerder stond hij daar al aan het roer, red.) trainde Filippo onder meer MMO en Altior.