HomeVoetbalnieuws-leidenMatchwinner Stanley Janssen (VV Leiden): ,,We hinkten op twee gedachten’’

Matchwinner Stanley Janssen (VV Leiden): ,,We hinkten op twee gedachten’’

-

ts-vvleiden2(Zaterdag, 3A) – VV Leiden ontsnapte onlangs ternauwernood aan directe degradatie in de reguliere competitie. De 4-1 overwinning op Roodenburg van afgelopen zaterdag bracht redding. Als gevolg van de driepunter kwam de ploeg van Fred Filippo op gelijke hoogte (22 punten) met Ariston ’80 en Kamerik. Opmerkelijk genoeg schrijft de KNVB beslissingswedstrijden voor bij een gelijke stand welke ploeg er degradeert of alsnog de nacompetitie ingaat (doelsaldo zou toch al soelaas moeten bieden, red.). Voor de Morschbewoners kwamen er daardoor nog een aantal hordes bij. De eerste hindernis was de thuiswedstrijd tegen Kamerik.

Voorafgaand aan de wedstrijd was het vertrouwen wellicht niet zo groot bij de rood-witten, gezien de uitslag anderhalve week geleden in Kamerik (3-1 verlies). Toch was VV Leiden in de eerste helft oppermachtig met uitzondering van de eerste tien minuten, waarin de bezoekers via een schot op de lat dichtbij een treffer waren. In die beginfase opende de thuisploeg wel de score, nadat een voorzet van Paul Coll-Reig in eigen doel werd gewerkt door een Kamerikse verdediger. Halverwege het eerste bedrijf maakte Brahim Lakhal de 2-0. Filippo en zijn mannen leken de wedstrijd makkelijk te winnen en waren zelfs nog dichtbij de 3-0 via Alex Meyers die de bal op de paal tikte. In de tweede helft zou wel anders blijken.

vv leiden Stanley JanssenHet initiatief van VV Leiden kantelde volledig na rust. Kamerik drong aan en kwam na een kwartier spelen terug in de wedstrijd (2-1). Een goal die zowel letterlijk als figuurlijk uit de lucht kwam vallen. ,,In de eerste helft was er eigenlijk niets aan de hand, maar na rust werden de ruimtes zó groot’’, verklaart middenvelder Stanley Janssen (foto).

,,En die ruimtes waren op een gegeven moment moeilijk te belopen. We hinkten duidelijk op twee gedachten, gaan we doordrukken en gaan we voor de 3-0 of laten we de tegenstander het spel maken? We hadden voor de wedstrijd wel afgesproken de tegenstander het spel te laten maken. Dat pakte in eerste instantie goed uit, maar in de tweede helft ging het ene deel van de ploeg vooruit lopen en het andere deel juist teruggetrokken. Dan krijg je natuurlijk grote ruimtes tussen de linies en kom je overal te laat. Het sloeg zelfs zover door dat we in onze eigen zestien gingen voetballen.’’

Zeven minuten na de aansluitingstreffer kwam Kamerik niet geheel verrassend langszij. Daarna kreeg de ploeg uit het Utrechtse dorpje legio kansen om ook op voorsprong te komen, maar keer op keer stonden keeper Patrick Dexel, de lat en de paal in de weg. ,,Je zag na rust duidelijk dat we nog een hele jonge ploeg zijn’’, aldus Janssen. ,,De 2-1 viel en daarna sloop er bij ons onzekerheid in. Alles klopte niet meer, de organisatie viel uit elkaar, we liepen achteruit en er was geen aansluiting voorin.’’

Het was wachten op de 2-3. Desondanks kopte Janssen, die 26 jaar werd op de wedstrijddag, VV Leiden helemaal uit niets naar 3-2 en de winst. ,,Ik voelde alleen maar blijdschap natuurlijk’’, vertelt Janssen. ,,Het is gewoon mooi, want je gaat toch met een ander gevoel naar huis dan met een gelijkspel. Nu kunnen we tegen Ariston ’80 vrijuit gaan voetballen. Er staat geen druk op en we kunnen nu doorpakken. We zien wel wat het daar wordt. We zijn nu op zeker geplaatst voor de nacompetitie, maar we willen die wedstrijd nog wel gewoon winnen. Misschien dat er nog een aantal jongens worden gespaard.’’

Ondanks de winnende treffer was Janssen wel kritisch op zijn eigen optreden. ,,Ik moet zeggen dat ik zelf wel matig speelde. De eerste helft was redelijk, maar de tweede helft was matig, ik liep te veel met de bal. Enerzijds hebben we gemazzeld, anderzijds op basis van de eerste helft hebben we verdiend gewonnen, denk ik. We waren wel de betere ploeg, maar toen de 2-1 viel, was de flair verdwenen. Ik ben vooral blij dat we hebben gewonnen en dat we ons hebben geplaatst voor de nacompetitie. We beginnen nu eigenlijk weer met een schone lei.’’

In het vervolg van de lange weg naar lijfsbehoud komt VV Leiden waarschijnlijk LSVV ’70 en Alphia tegen. Janssen heeft vertrouwen in een goede afloop. ,,LSVV’70 is best een aardig ploeg, maar die kunnen we zeker hebben. Van Alphia weet ik niet zoveel. Dat moet ik nog zien.’’

Opstelling VV Leiden: Dexel, Van Egmond, Faas, Middelkoop, Sjaardema, R. Meyers, Janssen, Coll-Reig, Devilee, A. Meyers (C), Lakhal.

Doelpuntenmakers: 4. 1-0 eigen doelpunt Kamerik, 23. 2-0 Brahim Lakhal, 60. 2-1, 67. 2-2, 80. 3-2 Stanley Janssen.