ts-footballfactory(Zaterdag,4A)- Na de laatste plaats van vorig jaar en enkele verliespartijen met monsterscores was het lastig om Football Factory nog serieus te nemen. Hoe anders wordt er inmiddels naar de studentenploeg gekeken die brutaal meedoet in de subtop van de zaterdag vierde klasse A. Voorzitter, initiator,trainer en tevens speler Pieter van Schie kijkt tevreden terug op de eerste seizoenshelft.

 

Van Schie ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. ,,Niet alleen het voetbal, ook organisatorisch gaat het een stuk beter.” Daarmee doelt hij op het gloednieuwe complex bij het sportterrein van de Universiteit Leiden. Een state-of-the-art kunstgrasveld in combinatie met een nieuwe kantine zorgt voor een geheel andere sfeer binnen het Leidse team. Van Schie komt superlatieven tekort: ,,Dit veld is supergoed, echt perfect. Daar kan ik zelfs met mijn stramme lichaam nog zonder klachten op spelen. Het is bovendien erg groot en dat is een voordeel voor een voetballende ploeg zoals wij. Het is het beste veld van Leiden. Er wordt hier ook rugby op gespeeld en je moet er niet aan denken dat bij elke scrum het hele veld wordt omgeploegd. Daar hebben we hier geen last meer van, er wordt nu ook niets meer afgelast. De kantine zit nu veel vaker vol en dat is goed voor de groei van Football Factory. We zijn nu veel aantrekkelijker voor spelers.”

 

Een andere sfeermaker binnen de Leidse club zijn de resultaten. Football Factory staat keurig vijfde, met maar vier punten achterstand op plaats drie. ,,Ik ben zeker niet ontevreden”, stelt Van Schie als understatement. ,,Het is ieder jaar weer moeilijk in te schatten, maar dit jaar had ik er vertrouwen in. Vorig jaar lieten we zien stabieler te worden en we hebben zeker goede wedstrijden gespeeld. Je weet dat de eerste wedstrijden moeilijk worden omdat we dan nog niet compleet zijn. Dat krijg je met buitenlandse studenten. Dat was ook dit seizoen het geval, maar achteraf zie je dat we toen wel tegen alle hooggeplaatste ploegen hebben moeten spelen. Ik ben benieuwd hoe we het tegen die ploegen doen in de terugronde.”

 

Toch was het ook dit seizoen niet altijd rozengeur en maneschijn. Uit bij SVOW werd namelijk met dubbele cijfers verloren. Van Schie: ,,We kenden dus weer een stroeve start. Maar het heeft ook voordelen om met 10-0 te verliezen. Daarna zag je dat ieder team ons weer ging onderschatten en daar hebben we handig gebruik van gemaakt. De afgelopen zes wedstrijden pakten we evenveel punten als de koploper, dat zegt veel. Daarnaast kwamen we uit bij Woubrugge met 0-2 achter en speelden we een heerlijke tweede helft en wonnen we uiteindelijk met 3-4. Dat was de ommekeer, denk ik. Alles paste, tactisch stond het en de wissels hadden meerwaarde. Daar merkten we dat we dit seizoen mee zouden gaan tellen.”

 

Is een goed begin het halve werk en mogen we de tweede seizoenshelft onredelijk veel verwachten van Football Factory? Van Schie tempert de verwachtingen. ,,Het is moeilijk te zeggen. We moeten eerst maar eens januari goed zien door te komen. We hebben dit seizoen wat meer stabiliteit wat betreft de spelersselectie maar ik moet nog maar zien wie ik tot mijn beschikking heb op 12 januari. Ik probeer al een tijdje twee goede spelers te bereiken, maar dat lukt me nog niet. Dat is nooit een goed teken, haha. Toch mogen we de doelstelling wel een klein beetje aanpassen. We gingen voor de middenmoot, maar we zijn nu voor iedereen een geduchte tegenstander. Het is jammer dat er in de vierde klasse maar twee periodetitels te verkrijgen zijn, maar dat snap ik wel van de KNVB. Ze willen geen team in de derde klasse dat met geluk promoveert en vervolgens alles ruimschoots verliest.”

 

De toekomst ziet er voor Football Factory dus zonnig uit, maar hoe zit het met de toekomst van Pieter van Schie bij diezelfde club? De oprichter van Football Factory houdt zich op vlakte: ,,Als speler bekijk ik het per jaar. Zolang ik het nog aankan en het niveau haal, ga ik gewoon verder. Als trainer neem ik aan dat ik na dit seizoen gewoon nog minimaal een jaartje doorga, maar ik vind het moeilijk om het daarover te hebben, want misschien dat we op lange termijn daar een andere invulling aan moeten geven. Ik blijf natuurlijk als voorzitter sowieso verbonden aan de club, maar ik doe hier liever geen mededelingen over. Je moet altijd oppassen of iedereen het nog wel leuk vindt. Wil je toch een uitspraak van me hebben? Okee, ik durf wel te beweren dat ik over tien jaar niet meer voetbal, haha. Dat is wel een boude uitspraak, toch?”