ts-footballfactoryTijd voor enige aandacht voor het damesvoetbal. En voor het feit dat de jongste voetbalclub van Leiden de eerste beker in de prijzenkast verdiende. De beide aanvoersters van het eerste vrouwenteam van Football Factory, Annieck Wouters (24) en Sanne de Boer (21) zijn best wel trots op het feit dat zij vorige week kampioen van de vijfde klasse zijn geworden. Maar toch wordt deze prestatie niet beloond met promotie naar de 4e klasse. De huiskamervraag: hoe zit dit dan precies? Waarom mogen de vrouwen van deze ‘bijzonder leuke vereniging’ volgend seizoen niet op een hoger niveau acteren?

 

Hoe zit dat?

Annieck geeft uitleg. ,,De vijfde klasse kent een najaars- en een voorjaarscompetitie. De beste teams uit het najaar gaan dan verder in een poule waaruit de uiteindelijke kampioen voort komt. Die promoveert naar de 4e klasse. De overige teams maken dan in het voorjaar uit wie er volgend seizoen in de zogenaamde A poule van de 5e klasse mogen spelen. Nu wij kampioen van (laten we voor het gemak) de B poule zeggen zijn geworden, mogen wij volgend seizoen proberen om via een kampioenschap in de A-poule de 4e klasse te halen”, legt zij deze bijzondere constructie uit. Haar verhaal heeft een spijtige ondertoon. Begrijpelijk. Maar desondanks werd het kampioenschap met knallende kurken en een leuk onderonsje op de club gevierd.

 

Niet leuk meer

Football Factory resultaatAnnieck en Sanne zijn echte Leidse meiden in het team dat een mix van binnen- en van buitenaf vormt. Zij zijn oude buurmeisjes en kennen elkaar door en door. Samen zijn zij zo’n beetje de ‘regelnichten’ binnen de groep. De taken zijn zowel binnen als buiten het veld verdeeld. Het zijn echte ‘voetbaldieren’ die al een paar jaar bij de jongste club uit de regio meelopen. Voetballen leuk? ‘Hartstikke leuk’ is middenvelder Annieck gedecideerd. Bij Sanne is het al niet anders. De laatste vrouw in het team heeft eveneens erg veel lol in het spelletje. Minder leuk is de ervaring op sportief gebied van de afgelopen maanden. ,,Als je elke keer met grote cijfers wint en weinig tegenstand krijgt, is het eigenlijk niet zo leuk meer”, blikt Annieck op de halve competitie terug. ,,We hebben alles gewonnen met wel tachtig doelpunten voor en maar vier tegen”, geeft zij aan dat er van enige spanning en strijd nauwelijks sprake is geweest. Ook de kampioenswedstrijd tegen concurrent Stompwijk ’92 (wat heet concurrent in deze?) werd door de productieve doelpuntenmachine van de ‘Voetbal Fabriek’ met 8-0 gewonnen. ,,Dat is inderdaad niet leuk meer”, is ook Sanne van mening.

 

Positieve vooruitblik

,,Volgend jaar willen wij de beste worden”, klinkt het gedreven uit de mond van Sanne. ,,Volgend seizoen gaan wij twee keer trainen”, weet collega Annieck nu al. Het duo klinkt enthousiast en vol passie. ,,We hebben voor het nieuwe seizoen een groep van vijftien speelsters en er vallen er niet veel af. Wij hopen het team in tact te houden”, geeft Sanne aan waarom er zoveel vertrouwen voor de volgende voetbaljaargang  bij de beide dames leeft. Het vrouwenvoetbal leeft sowieso bij ‘de Factory’ want er komt in het nieuwe seizoen zelfs een derde team bij. Belangrijk is echter dat de groep van vrouwen 1 grotendeels onveranderd blijft. Maar met studentes die nog wel eens in het buitenland stage lopen, lukt dat niet altijd. Het feit dat er in het afgelopen seizoen in het najaar nogal eens met een wisselende samenstelling werd gespeeld, was er mede de oorzaak van dat vrouwen 1 na de schifting in de B-poule terecht kwam. Met het uiteindelijke resultaat van een afgetekend kampioenschap. Ja,  als het team op sterkte is dan weten de beide dames dat het tot iets moois in staat is. Komend seizoen dan maar proberen om de ambities en het enthousiasme met een kampioenschap gestalte te geven. Dan met een titel die recht geeft op promotie. Dé doelstelling van het enthousiaste duo en hun teamgenoten. Football Factory staat meer en meer op de kaart. Opvallend, gezien het feit dat veel clubs, zeker in andere regio’s, moesten fuseren of inmiddels overleden zijn.