ts-footballfactoryAfgelopen dagen (donderdag en zaterdag) vierde de jongste telg van het Leidse voetbal op bescheiden wijze haar 1e lustrum.  In 2008 kwam de oprichting van Football Factory in de Leidse voetbalwereld nog als een totale verrassing. Gestart met meer dan 60 leden en 3 teams is  inmiddels zowel het ledenaantal als het aantal teams in 2013 verdubbeld. Klap op de vuurpijl is dat zowel de accommodatie als het hoofdveld in het jubileumjaar volledig gemoderniseerd is.  Vanwege het feit dat op donderdag 23 mei Football Factory exact 5 jaar bestond, was een jubileumwedstrijd tegen SV Oosterheem georganiseerd.

 

Begonnen in de 5e klasse was SV Oosterheem ooit de eerste tegenstander voor Factory in een officiële competitiewedstrijd. Net als in september 2008 (1-2 verlies) waren de gasten uit Zoetermeer de sterkste. De 4-6 overwinning voor de ploeg uit Zoetermeer was een juiste afspiegeling van de krachtverhoudingen. De ‘Overlords’ konden Oosterheem tot 25 minuten voor tijd nog bijhouden (4-4), maar moest uiteindelijk haar meerdere erkennen tegen de waarschijnlijk kersverse derdeklasser. Noviteit tijdens deze wedstrijd was dat gastspelers het 1e elftal versterkten. Elk team vaardigde 1 speler (ook de Dames 1) af aan het 1e elftal. Voor de gelegenheid deden er ook enkele oud-Factory spelers mee. Zo kon het gebeuren dat Nino Poulina tot de doelpuntenmakers behoorde (1-3 en 4-4).

 

Founding Fathers Rocky Poulina en Pieter Van Schie waren afgelopen donderdag de enige 2 spelers van het 1e uur, actief in het standaardelftal van de zaterdag. Zoals het hoort tekende oprichter/voorzitter Van Schie ook nog voor een doelpunt (3-4).     

 

Football Factory Jubileum resultaatNa de wedstrijd had voorzitter Van Schie in zijn dankwoord speciale aandacht voor Frank Knops, die namens het USC aanwezig was bij het lustrum. Dankzij de overeenkomst met het Universitair Sportcomplex werd op 23 mei 2008 de officiële thuisbasis beklonken en is 5 jaar na dato door de goede samenwerking met het USC  de vereniging tot een heuse studentenvereniging ontwikkeld. Inmiddels is het 10-koppige bestuur, op Poulina en Van Schie na, volledig studentikoos. Van Schie, ook nog steeds als trainer en speler actief, haalde aan dat de vriendschappelijk band, die al vanaf het begin met Oosterheem wordt onderhouden, ook in de jubileumwedstrijd nogmaals werd onderstreept:,,Apart is dat beide verenigingen nog steeds dezelfde trainers en voorzitter aan het roer hebben staan en als beleid heeft Oosterheem dat ook voor de komende 5 jaar uitgestippeld.”

 

Met een knipoog gaf hij aan dat dit goede voorbeeld ‘opvolging bij Football Factory verdient’. De voorzitter van de gasten Jules Liefeld verraste de jongste Leidse voetbalvereniging met een Special Friendship Award voor Football Factory namens SV Oosterheem.

 

Na afloop van de jubileumwedstrijd was er een receptie voor de leden van Football Factory en werden de kampioenen van Football Factory gelauwerd. In het lustrumjaar werden  3 van de 6 Factory teams daadwerkelijk ‘Overlords’. Het Heren Zaalteam 2, Heren Zondag 1 en de Dames 1 werden allen verrast met een kampioensposter, met ereplaats in de kantine.

Hieronder de verwijzing naar de website van Football Factory voor de trailer van het gebeuren.

http://footballfactory.org/

 

De receptie na de jubileumwedstrijd was nog een gezellige boel en bleek een mooie opwarmer voor het Football Factory Lustrum Tournement op 25 mei, een groots opgezet jubileumtoernooi, met deelname van 20 teams. Het jaarlijks gehouden Football Factory Cup toernooi, ooit opgezet als Leidsch Kampioenschap, werd na 2 moeizame jaren en gebrek aan animo, omgezet in een intern voetbaltoernooi voor de eigen leden. Dit jaar was het toernooi, mede door het lustrum, nog grootser opgezet. Van 12 tot 12 moesten de teams zich door de poulefases heen worstelen, waarbij de uiteindelijke winnaar maar liefst 12 wedstrijden in de benen had. Een grote barbecue, de Champions League  finale en een naborrel was het sluitstuk van een gedenkwaardig lustrum.