derby days streek(Zaterdag,4B)- Alphia zal via de nacompetitie moeten trachten om de vierde klasse te verlaten. Vorige week morste de ploeg van Ted van Berkel al twee punten en tegen Hazerswoudse Boys (zie ook eerder geplaatst verslag, red.) ging het in zijn geheel mis (2-1). De zwartwitten, die al geruime tijd zonder belangen in de wei komen, waren vanzelfsprekend blij met de winst in dit prestigeduel, maar sloten de ogen niet voor het feit dat Alphia zwaar gehavend was. Overigens kwam Hazerswoudse Boys evenzo niet uit in de sterkste opstelling.

 

Het treffen bracht ook een apart tintje met zich mee. Edwin Kluivers, trainer aan de kant van de thuisploeg, en Van Berkel ziijn familie van elkaar. ,,Ted is mijn zwager en ik wist dat hij nog meer mutaties heeft dan ik. Zij lieten vorige week eigenlijk al de titel liggen en daar hebben we nu dankbaar van geprofiteerd. Eindelijk konden we eens een voorsprong vasthouden, dat is na de winterstop al heel vaak niet gelukt. Het probleem met dit team is dat zij soms in de zesde versnelling willen blijven spelen. Gas terugnemen is echter in fases van een wedstrijd van het grootste belang. Daarom liep de ploeg zichzelf nog wel eens voorbij in de voorbije weken.”

 

Van Berkel mokte niet al teveel na de nederlaag. ,,Natuurlijk hadden we graag kampioen geworden, maar het ontbreekt ons nu aan geluk. De een na de ander haakt af. Vorige week raakte ik er vier kwijt in één wedstrijd en tegen de Boys miste ik er totaal acht. Dan weet je dat je in de problemen kunt komen, zeker tegen een ploeg die graag van Alphia wint. Het geloof op een goed resultaat was er eigenlijk niet en dat was terug te zien. Dat vind ik echter wel begrijpelijk. Het hoeft nog niet over te zijn dus laten we vooral positief blijven. De weg in de nacompetitie is niet heel lang, dus wie weet.”

 

Kluivers kan dit seizoen ook niet bepaald stellen dat hij wekelijks in dezelfde formatie kan spelen. ,,Absoluut niet. Ik heb 27 man ter beschikking en die heb ik allemaal in moeten zetten. Daar zaten ook ‘broekies’ bij. Mijn stelregel is transparant. Ik verlang enkel dat ze twee keer komen trainen en dat ze zaterdag vlammen. Als dat niet gebeurt dan gebruik ik gewoon een andere speler. Overigens moet ik wel zeggen dat ze de trainingen kennelijk leuk vinden, want het is altijd goed druk. Ik denk dat we dit seizoen regelmatig leuk voetbal hebben laten zien, maar we hebben onszelf te vaak in de voet geschoten. We willen nu nog leuk eindigen en dan laat ik volgens mij een leuke groep achter voor mijn opvolger. En Ted gun ik het allerbeste in de nacompetitie. Dit Alphia was niet representatief.”

 

Van Berkel, die zelf ook zijn sporen verdiende als speler in het Leidse en daarbuiten, houdt vertrouwen voor een promotie via de achterdeur. ,,Ik heb nu gezegd dat iedereen met jeuk of een krasje niet moet spelen. Die laatste wedstrijden doen er niet meer toe en het is nu zaak om weer grotendeels heel te geraken voor de nacompetitie. Bij mij is het geloof er zeker nog. Ik ben en blijf een jonge hond, wat dat betreft. De groep moet nu enkel niet gefrustreerd raken omdat het kampioenschap er niet van gekomen is. Rustig blijven en het geloof in eigen kunnen kan er zo weer zijn.”