derby days stad(Zaterdag,4A)- Sandjai Gajadien liep met een glimlach van oor tot oor het veld af op de Kikkerpolder. Met twee versierde strafschoppen had de invaller een groot aandeel in de 1-2 zege van Leidsche Boys bij UVS, op papier de grootste concurrent voor de titel. Uitspraken in het UVS-kamp dat de penalty’s makkelijk gegeven waren, wees Gajadien resoluut van de hand. ,,Beide keren was er contact en dus waren de strafschoppen in mijn ogen terecht.”

 

,,Het is een spelletje dat je speelt”, vervolgde Gajadien. ,,Bij die eerste strafschop was ik net wat sneller bij de bal dan de keeper en raakte hij me vervolgens. En bij de tweede zette ik een schaar in en was er ook contact.” Ploeggenoten Bilal Karasahin en Tim de Cler maakten vanaf elf meter geen fout.

 

In het UVS-kamp werden de strafschoppen betwist, vooral door coach Charl van Goozen. ,,Ik vond ze vanuit mijn positie op de bank makkelijk gegeven. Bij de eerste kon die jongen (Gajadien, red.) niet meer bij de bal en lag mijn keeper Lucas van der Kwast, die overigens fantastisch keepte, al op de grond. Bij de tweede raakte Raoul Frankhuizen eerst de bal en toen pas de man.”

 

Niet alleen over de gegeven strafschoppen zaten beide teams niet op één lijn. Ook over de juistheid van de uitslag waren de meningen verdeeld. ,,Het had twee kanten op gekund”, begon Henk de Cler, de coach van Leidsche Boys, zijn analyse. ,,Maar als ik naar de kansenverhouding kijk, vind ik dat wij terecht hebben gewonnen. UVS heeft er drie gehad en wij toch wel veel meer. Als we iets meer geduld hadden gehouden, hadden we veel vaker kunnen scoren.”

 

UVS’er Evert van Rest, de maker van de 1-0, was een andere mening toegedaan. ,,Ik vond het gelijk opgaan. Een gelijkspel had in mijn ogen terecht geweest. Het is zuur dat je uiteindelijk door twee strafschoppen verliest.”

 

Volgens Van Rest pakte het strijdplan van UVS goed uit. ,,We wilden hun niet tot voetballen laten komen. We zaten er bovenop en achterin stond het goed. Zij kwamen niet tot grote kansen.” Behoudens een korte fase tussen de 26e en 28e minuut, waarin Leidsche Boys tweemaal zeer gevaarlijk werd, was er inderdaad weinig concreet doelgevaar. Voor beide doelen overigens.

 

,,De tweede helft werden de ruimtes groter en werd het echt een strijd op het middenveld”, vervolgde Van Rest, die op aangeven van Mark Hermenet de 1-0 maakte. ,,Máár, zei De Cler. ,,Na die goal ben ik geen moment in paniek geweest. Het wachten was eigenlijk op de 1-1. Ik schoof Tim (zijn broer en oud-international, red.) door naar het middenveld en dat pakte goed uit. Dan zie je toch dat hij twee stappen vooruit denkt.”

 

De Cler: ,,Na die twee strafschoppen was het wachten op de 1-3, maar we speelden het een aantal keer erg slecht uit. Dan zie je dat we te snel naar de goal willen.” Het kwam zijn ploeg nog bijna duur te staan. Doelman Kevin Wassenaar voorkwam in blessuretijd met een knappe redding de gelijkmaker van UVS, dat de tweede helft vooral opportunistisch speelde.

 

,,Het is jammer dat we verloren hebben, want nu is er toch een gaatje van zes punten met Leidsche Boys”, baalde Van Rest. ,,Hazerswoudse Boys heeft verloren, het had leuk geweest als we tussen de koplopers hadden kunnen staan.”

 

Niettemin blijft Van Rest hoopvol. ,,Het is een leuk team en de sfeer zit er goed in.” De lange buitenspeler was een van de tien spelers die de zondagselectie verruilde voor de zaterdag. ,,De jongens die er al zaten hebben ook kwaliteit en voor mijn gevoel zijn we heel hartelijk ontvangen. Voetballend was het in het begin nog wel even wennen, maar het gaat steeds beter. We raken steeds meer aan elkaar gewend.” Van Rest kreeg bijval van zijn coach, Van Goozen. ,,UVS hoeft nog niet afgeschreven te worden.”

 

De Cler was logischerwijs een content coach. Zijn ploeg is na zes wedstrijden nog altijd foutloos en gaat inmiddels alleen aan de leiding. ,,In deze competitie is er een leuk groepje gelijkwaardige ploegen, waarbij wij en toch ook wel UVS er iets uitspringen. Als je nu een slippertje maakt, is er nog niets aan de hand. Vorig jaar verloren we tweemaal van DoCoS en waren we meteen gezien.”

 

,,We hebben ontzettend veel kwaliteit, maar ik vind wel dat de instelling nog beter moet. Vorige week speelden we een oefenwedstrijd tegen Lugdunum. Dat werd 8-2, maar het had ook 12-2 kunnen worden. Bij ons spelen veel jongens met een Lugdunum-verleden en dan zie je dat ze zichzelf tegen hun oude club willen bewijzen. Die mentaliteit moeten ze elke wedstrijd hebben. Vandaag vond ik bijvoorbeeld dat we in de eerste helft niet voor elke bal gingen.”

 

Note redactie: eerder op de dag werd er al een wedstrijdverslag geplaatst van UVS versus Leidsche Boys!!