derby days stad(Zaterdag,4A)- Een wedstrijd in de kelder van het amateurvoetbal met drie oud-profs, waarvan één ex-international. Dat is geen alledaagse gebeurtenis. Het zei veel over het voor vierde klasse-begrippen uitmuntende spelersmateriaal van UVS en Leidsche Boys. De bekendste van allemaal, Tim de Cler, tekende voor de winnende goal in een weinig sprankelende derby: 1-2.

 

Door de zaterdagtak van een flinke kwaliteitsinjectie te voorzien, gelden UVS en Leidsche Boys als de voornaamste titelfavorieten in 4A. De Leidse clubs versterkten zich op verschillende wijze. Leidsche Boys ‘shopte’ vooral buitenshuis, waarbij de namen van oud-profs Houssin Bezzai (Sparta, FC Oss en Haarlem) en De Cler (onder meer Feyenoord en Ajax) in het oog sprongen. De selectie van de Vlietbewoners herbergt vrijwel allemaal spelers, die elders al op een hoger niveau actief waren.

 

UVS ‘shopte’ vooral intern. Liefst tien spelers van de zondagselectie maakten de overstap. Het betrof vooral spelers uit het tweede. Een aantal, zoals Joeri Onderwater en Mark Hermenet, verdienden hun sporen ook in de hoofdmacht. Mario van Heiningen (oud-ADO), de derde oud-prof op het veld, maakte al deel uit van de zaterdagafdeling. 

 

UVS maakte in de seizoensouverture een slippertje bij Hazerswoudse Boys, maar herstelde zich met een serie van vier zeges. Leidsche Boys had na vijf wedstrijden nog de volle buit. De Leidse burenruzie had daarom het cachet van een topper.

 

Ondanks het hoge verwachtingspatroon viel de burenruzie lange tijd tegen, waarbij ook de grote namen zich niet aan het matige spelniveau konden onttrekken. De Cler leed voor een speler van zijn statuur opvallend veel balverlies. Ploeggenoot Bezzai, vormgever op het middenveld, koos te vaak voor de moeilijke oplossing. Desondanks was Leidsche Boys de eerste helft de betere ploeg.

 

Pas in de tweede helft ontbrandde het duel enigszins. Een meer opportunistische speelwijze bracht UVS beter in de wedstrijd en via Evert van Rast ook op voorsprong. Middels twee benutte strafschoppen stelde Leidsche Boys orde op zaken. Een hoofdrol was weggelegd voor invaller Sandjai Gajadien. De frêle buitenspeler versierde beide penalty’s.  

 

De strafschoppen werden na afloop door UVS-coach Charles van Goozen betwist. ,,Vanuit mijn positie op de bank vond ik ze makkelijk gegeven.” Gajadien was het daarmee niet eens. Hij wees op het contact dat er beide keren was. Weliswaar licht, maar gerechtvaardigd om naar de stip te wijzen.

 

Gajadien is één van de vele spelers van Leidsche Boys die al ervaring op een hoger niveau heeft. Hij kwam afgelopen zomer van UDO. Gajadien voelt zich prettig bij Leidsche Boys, dat door het verlies van Hazerswoudse Boys nu alleen aan kop gaat.

 

,,Vorig jaar bij UDO voelde ik geen vertrouwen van de trainer. Nu heb ik dat wel”, zegt hij ondanks zijn reserverol. ,,Vertrouwen wordt niet alleen bepaald door een basisplek. Het gaat ook om de manier waarop een trainer met je bezig is.”

 

,,Ik probeer zo eerlijk en duidelijk mogelijk te zijn”, zegt coach Henk de Cler, de oudere broer van. ,,We hebben zeventien of achttien eerste-elftalwaardige jongens, die allemaal nog aan spelen gaan toekomen. Ik miste er vandaag zes, maar het mooie is dat ik de mogelijkheid heb om te wisselen. En Tim en Houssin zijn nog niet helemaal fit. Moet je nagaan als zij dat wel zijn.”

 

UVS – Leidsche Boys 1-2 (0-0). 56. Van Rast 1-0, 63. Karasahin 1-1 (strafschop), 70. De Cler 1-2 (strafschop).

Scheidsrechter: Hoogerbrugge. Toeschouwers: 150.

UVS: Van der Kwast, Frankhuizen, Maaskant, Onderwater, Smit, De Vrind, Hogenboom, Hermenet (65. Netjes), Van Rast, De Boer (81. Vink), Oudenaarden (65. Van Heiningen).

Leidsche Boys: Wassenaar, Oulgout, De Cler, Maayad, Ait Blal, Bezzai, Mizah, Schaafstra (49. Gajadien), Karashahin, Housnij, Brooks.

 

Bron: LD/ Gerben Oostdam