header NAbeschouwingVerbijsterd en onthutst keek de bank van LSVV zaterdag naar wat er zich afspeelde op het veld. De DWO-aanhang joelde jolig en vol leedvermaak. Voor beide kanten was daar alle reden toe. Wat er zich afspeelde tartte immers alle logica. Zo’n tien minuten na rust kreeg DWO-speler Marko Grootveld een rode kaart vanwege grof taalgebruik. De ploeg uit Zoetermeer speelde op dat moment al met tien man, omdat eerder aanvoerder Pascal Houterman twee keer geel had moeten incasseren.

 

Voor het dappere LSVV bood dit perspectief om de 0-2 achterstand weg te werken. Met twee veldspelers meer moest LSVV altijd een vrije man kunnen vinden en zou DWO het niet meer kunnen belopen. Dat was tenminste de algemene gedachte. De realiteit was totaal anders. Opeens begon DWO goed te voetballen, vond via goed positiespel steeds een vrije man en scoorde 0-3 via M’bemba en 0-4 door Van Ginkel.

 

De studentenploeg bakte er helemaal niets meer van. De passes eindigden veel te vaak in de voeten van de tegenstander en via hoge trappen werd geprobeerd de spitsen te bereiken. Elke doordachte tactiek om het numerieke overtal te benutten was vergeten. Het was dramatisch en onbegrijpelijk. Er werd tot dan toe zeer redelijk gevoetbald. Natuurlijk hing er een deken van moedeloosheid na de 0-4 over de ploeg van trainer Wim Mugge. DWO tikte de bal vrolijk rond en LSVV stond er bij en keek er naar.

 

Vooraf schatte niemand de kansen van LSVV hoog in. Het team heeft te kampen met ongekend blessureleed. Maar liefst zeven spelers van de selectie worstelen met uiteenlopende (ernstige) kwetsuren. Dat is simpelweg niet op te vangen. De eerste veertig minuten werd die gedachte gelogenstraft. LSVV speelde gecontroleerd en gaf weinig weg. DWO maakte de hoge positie op de ranglijst niet waar en in het LSVV-kamp groeide stilletjes de hoop op een verrassend resultaat. Er werd van achteruit goed over de grond opgebouwd zonder dat de keeper van de opponent echt op de proef werd gesteld. Het dichtst bij een doelpunt was Neal Petersen met een prachtig krullend schot, dat vlak over de lat ging.

 

In de laatste vijf minuten ging het dan toch mis voor LSVV, twee keer zelfs. Eerst kopte Marko Grootveld van dichtbij raak op een strakke voorzet. Niet veel later tikte DWO-spits Leonora de van keeper Maarten Metz terugkomende bal in het doel. Het was absoluut niet verdiend, maar dat deed niets af aan de realiteit: 0-2.

 

De tweede helft zal niet snel vergeten worden. Vond ook Boaz Zoutewelle, die na een slepende enkelblessure weer inzetbaar was. ,,Het was een vreemde wedstrijd. De eerste helft speelden we gewoon goed. DWO kreeg geen echte kansen en uit het niets vielen er toch twee doelpunten. Dan speelt het door onze hoofden dat het ‘weer zo’n middag’ wordt. We gaan dan aan onszelf twijfelen; er is al zoveel misgegaan dit jaar. Het spel konden we gewoon niet maken, terwijl we toch tegen maar negen man speelden. In de tweede helft haalden we ons eigen niveau niet. Natuurlijk, we trainen minder dan andere teams, maar normaal gesproken zijn we qua voetbal echt niet minder. Ik kan je zeggen dat het aan ons knaagt.”

 

,,Volgende week spelen we gelukkig niet en dat geeft ons ruimte om het seizoen tot dusver te evalueren. Wat ging er fout en hoe kunnen we dat verbeteren? Op sociaal vlak is er geen enkel probleem. Ik hoef niet uit te leggen hoe de sfeer was na afloop in de kleedkamer. Een uur of wat daarna zitten we met z’n allen bij elkaar met een biertje en kunnen we er ook een beetje om lachen. Galgenhumor kun je zeggen, maar vergis je niet: we willen ook winnen en gaan de volgende keer weer vol aan de bak. We zijn volwassen genoeg om de fout bij onszelf te zoeken en niet alleen met de vinger naar een ander te wijzen. Wim Mugge is een prachtvent en een goede trainer. Ik vraag me wel eens af of hij wel eens een beetje moedeloos wordt van een stelletje studenten. Laat één ding duidelijk zijn: we spelen om te winnen en nemen het voetbal absoluut op zaterdagmiddag serieus. We staan op een troosteloze plek maar daar eindigen we zeker niet. Met meer zelfvertrouwen, wat meer geluk en spelers die terug komen van een blessure gaan we stijgen op de ranglijst.”

 

Er is geen reden om aan de woorden van Zoutewelle te twijfelen. LSVV zit in de hoek waar de klappen vallen, maar het tij kan keren. In de eerste helft liet LSVV zien dat het, ondanks alle blessures, een aardige pot kan voetballen. Dat geeft hoop voor de toekomst.

 

LSVV: Metz, Filippo (Zoutewelle), Van der Haak, Kalsbeek, Meere, Jonk, Van Ruiten, Muller (Stjepanovic), Petersen, Van Diggele ( Gloerich), Ottenhof.

DWO: Sluysman, Spruit, Misset, Houterman (2 x geel), Pronk, Bakker, Farber, Van Ginkel (Van Beusekom), Leonora, Mbemba, Grootveld (rood).

Scheidsrechter: W.Wigleven. Toeschouwers: 50.