derby days stadNacompetitie- ,,Ik vrees met grote vrezen”, sprak Fred Filippo na afloop van het doelpuntrijke gelijkspel van VV Leiden tegen LSVV’70 (3-3). ,,Het had nu moeten gebeuren, maar de tegenstander was gretiger en wij staan nu voor een hels karwei.”

 

IMG 1007 1Op zich is er nog niets beslist in de poule waarin volgende week Alphia instroomt, als gastheer van VV Leiden. Toch sneden de woorden van Filippo weldegelijk hout. Mocht VV Leiden winnen bij Alphia dan blijft de ploeg van Filippo afhankelijk van de laatste ontmoeting tussen de ploeg van Wim Mugge en die uit Alphen. En dat is dus nog het meest gunstige scenario voor de Heen en Weer, zoals de Leidse club wel eens wordt genoemd. Met een terugval naar de vierde klasse moet in elk geval rekening worden gehouden.

IMG 0931 1

 

Voor LSVV’70 kan het juist de andere kant op gaan. Het flamboyante gezelschap sloeg na de enerverende en vermakelijke middag direct aan het rekenen en daaruit werd de conclusie getrokken dat een kleine zege van VV Leiden op Alphia ‘prima zou uitkomen’. Dan is de ploeg van Ted van Berkel namelijk uitgeschakeld en kan LSVV’70 het karwei 8 juni afmaken.

IMG 0954 1

Spelers van LSVV’70 staan bekend om hun relativeringsvermogen. Zo degradeerde de ploeg vorig seizoen, niet in de laatste plaats door volledig ongeïnspireerd met 7-0 van VV Leiden te verliezen in een wedstrijd die er nog toe deed. ,,Ach, dan spelen we in de vierde klasse. Winnen we tenminste weer eens wat potjes”, klonk het uit de monden van spelers die er dan weer eens zijn en dan weer eens verstek laten gaan.

 

Met die houding werd de voorbije weken afgerekend. Mugge laste zelfs een extra training in en tegen VV Leiden was de absolute wil om te winnen meer zichtbaar bij de gasten. Ondanks het feit dat er eenmaal koud begonnen, voor de tweede keer kon worden afgetrapt. Een vrije trap van Danny Sjaardema werd niet goed verwerkt door Job Weststrate en Brahim Lakhal profiteerde resoluut. Sjaardema: ,,Toen dacht ik eerlijk gezegd dat het een vrij makkelijk vrachtje zou worden, maar niets was minder waar.”

 

Al snel nam LSVV het roer over en na een technisch volmaakte trap van Peter van Diggele was het al rap 1-1. Ook het tweede doelpunt van de oranjehemden mocht er zijn. Na prima voorbereidend werk van Nils de Groot promoveerde Neal Petersen de assist tot 1-2. De Groot en Christina kregen daarna grote kansen om door te bijten, maar Stanley Janssen kwam als volgende speler in het boekje voor de gelijkmaker met een fraai doelpunt uit een kopbal.

 

Daarmee was het nog niet gedaan. Na een individuele actie van Freek Jansen en een slap schotje met links werd het waarachtig 2-3. Daarna was het de beurt weer aan Sjaardema namens de thuisploeg om te scoren, na een eveneens op het oog houdbare schuiver.

 

Na de rust werd onder meer nog diverse keren het aluminium getroffen, maar in de stand kwam geen verandering meer. LSVV’70 leek gewonnen te hebben op punten en de derde klasse lonkt, waarbij er ook kwalitatieve injecties op komst zijn bij Mugge en de zijnen. De sinds mensenheugenis zittende trainer bleef echter waakzaam voor vroegtijdige euforie. ,,Eerst allemaal zien dan geloven. Ik moet wel toegeven dat ik een goed gevoel heb gekregen van de eerste helft. Daarin speelden we heel behoorlijk voetbal en met een beetje geluk zou de marge twee zijn geworden bij 1-2 en dan had ik nog willen zien of VV Leiden had kunnen terugkeren in het duel.”

 

Filippo als laatste aan het woord: ,,Het wordt ontzettend moeilijk. Alphia uit is sowieso al lastig, maar misschien moeten we daar ook nog eens met grote cijfers winnen. En dan nog zullen we het moeten afwachten. Ik ben een beetje bang dat het te laat is voor ons. In dit duel had LSVV meer flair, zo eerlijk moet je zijn. We wisten dat het seizoen loodzwaar zou worden en dat is ook uitgekomen. Toch deel ik een compliment uit aan de groep dat we zover zijn gekomen. We leven nog wel.”

 

VV Leiden-LSVV’70 3-3 (3-3). 4. Lakhal 1-0, 11. Van Diggele 1-1, 29. Petersen 1-2, 33.Janssen 2-2, 34. Jansen 2-3, 42. Sjaardema 3-3. Scheidsrechter: De Bruijn. Toeschouwers: 150.

VV Leiden: Dexel, Van Egmond, S.Fokkema, B.Middelkoop, R.Meijers (46.Faas), Sjaardema, Janssen, Coll-Reig (46.W.Fokkema), Devilee, A.Meyers, Lakhal.

LSVV’70: Weststrate, Huisman, Kalsbeek, Van Diggele (85.Spiekman), Muller, De Groot (73.Gloerich), Van Ruiten (68.Meulman), Christina, Petersen, Jansen, Zoutewelle.

 

Kansen, van minuut tot minuut:

5. Vrije trap Danny Sjaardema na een overtreding van Stijn Kalsbeek. Inzet Sjaardema wordt gelost door Job Weststrate, Brahim Lakhal zegt ‘dank’, 1-0. (VVL)

11. Nils de Groot legt bal terug op de ingeschoven Peter van Diggele. Meter of 25. Heerlijke trap in de winkelhaak, 1-1. (L70)

12. Jeroen van Egmond stoomt op en verrast bijna Weststrate. Met de vingertoppen tot corner verwerkt (VVL)

13. Freek Jansen komt door op rechts, levert puike voorzet af, wordt net gemist door Neal Petersen (L70)

19. Raymond Meijers vuurt uit tweede lijn. Bal belandt net langs de voor VV Leiden verkeerde kant van de paal (VVL)

29. De Groot bereikt achterlijn en geeft een voorzet die door Petersen op waarde wordt geschat, 1-2 (L70)

30. De Groot heeft teveel tijd nodig. De 1-3 blijft uit (L70)

33. Vrije trap van Bas Middelkoop valt op het hoofd van de hoogspringende Stanley Janssen. Bal ploft langs Weststrate in de uiterste hoek, 2-2 (VVL)

33. Jansen dribbelt van buiten naar binnen en schudt zo zijn tegenstander af. Met zijn linkervoet drukt hij af. Dexel aan de grond genageld. Collega Petersen wijst naar het linkerbeen van Jansen. ,,Zijn eerste goal ooit met links, dat ik zulks nog mag meemaken”(niet lang geleden kopte Jansen in een competitiewedstrijd raak en dat zou zijn eerst kopdoelpunt zijn geweest, red.), 2-3 (L70)

34. R. Meijers probeert het voor de tweede keer van afstand. De bal treft de lat (VVL)

42. Sjaardema verrast Weststrate met ogenschijnlijk houdbare bal. Weer balans, 3-3 (VVL)

43. De Groot in kansrijke positie. Aanvaller stuit op doelman Peter Dexel. Rebound voor Alphert Christina. Zijn inzet wordt van de doellijn afgehaald door Sietse Fokkema (L70)

44. Middelkoop heeft pegel in huis. Weststrate strekt zich en de bal wordt nipt over het doel verwerkt (VVL)

56. Joeri Devilee heeft ‘krul’ in huis. Weer staat de lat succes in de weg (VVL)

58. Sander Muller pompt een bal de zestien in. Fokkema krijgt de bal per ongeluk op zijn hoofd en de doelpaal redt VV Leiden (L70)

Daarna waren er nog wel hachelijke momenten voor de beide doelen, maar groot gevaar bleef verder uit. Eindstand al bij rust bereikt.

 

Uiteindelijk worden er nog strafschoppen genomen. LSVV’70 wint met 4-5. Alex Meyers ziet als enige een inzet worden gekeerd. Het levert handgeklap op bij de bezoekers en het verzoek of de 37-jarige doelman (niet van origine net als zijn collega Dexel, red.) er nog een jaartje aan vast wil plakken.

 

Foto’s: Maarten Metz, waarvoor dank.