HomeVierde klasseFC OegstgeestDe ene week is de ander niet bij Oegstgeest en Koudekerk

De ene week is de ander niet bij Oegstgeest en Koudekerk

-

derby days streek(Zaterdag,3A)- Een doel stond Oegstgeest voorafgaande aan de wedstrijd tegen Koudekerk helder voor ogen: er moest iets rechtgezet worden. Na een uitstekende serie liep men vorige week tegen een veelbesproken 2-0 nederlaag tegen LSVV aan. Thuis moest er bewezen worden dat het om niet meer dan een incident ging.

Ook voor Koudekerk was het niet zomaar een wedstrijd. Uit drie uitwedstrijden was  er slechts een punt behaald. De eclatante 8-2 zege van vorige week tegen Lugdunum vormde een uitstekend uitgangspunt om ook eens uit te winnen.

VVO Kou 2 resultaatHet eerste kwartier leek Koudekerk op weg om dat te gaan doen ook. Via vlot aanvalsspel werd Oegstgeest onder druk gezet en met name linkerspits Mark van Leeuwen was zijn tegenstander een aantal malen te snel af. Hij was het ook, die in de negende minuut de meegereisde aanhang deed opveren. Na een dieptepass schoof hij de bal beheerst langs Oegstgeest keeper Teun Guijt.

Daarna was het vooral Oegstgeest dat de klok sloeg. Steeds werd de diepte gezocht en viel de bal tussen de wat statische verdediging van Koudekerk en de keeper. Dat leidde niet alleen tot diverse kansen, maar ook tot doelpunten. In de twintigste minuut gaf Bob de Hollander vanaf links de bal laag voor, waarna Jan Ravensbergen de keeper kansloos liet: 1-1.

Ruim tien minuten later was daar de voorsprong voor Oegstgeest. Een corner werd door keeper Martijn Vonk onvoldoende weggewerkt. De wegspringende bal werd prachtig over de goalie getild door Den Hollander. Met een doelpunt en een assist was deze op dat moment de man of the match. De Koudekerk verdedigers zagen hem, ongetwijfeld tot hun genoegen, niet lang daarna uitvallen met een hamstringblessure. Het aanvalsspel van Oegstgeest leed er niet onder en dat het bij rust nog maar 2-1 was lag vooral aan het feit dat er open kansen gemist werden door onder andere Jelle van Aarle en Danny Nonhebel.

VVO-Koudekerk 1 resultaatIn de rust vertelden de Koudekerk-aanhangers weinig vertrouwen te hebben in de tweede helft.  De overgang van het eigen kunstgrasveld naar het hobbelige natuurgras was volgens hen de oorzaak van het matige spel. En inderdaad bakte Koudekerk er in die tweede helft ook niet veel van. Combinaties mislukten en het middenveld was voor Oegstgeest. Na een uur spelen pareerde Vonk een schot van Joep Zenden knap. Die kreeg een tweede kans toen de terugkaatsende bal weer voor zijn voeten kwam. Verschrikkelijk hard schoot hij de bal hoog in de touwen: 3-1. Voor de Koudekerk-doelman was de 63e minuut er één uit een nachtmerrie. Hij kreeg een corner van Remco Visser op zijn vingertoppen en tot zijn diepe afgrijzen eindigde de bal tegen het net.

VVO Kou 3Koudekerk was en bleef onmachtig. Symptomatisch was het missen van goede kansen door Van Leeuwen en Jansen: zij faalden jammerlijk. Dat deed Visser aan de andere zijde van het veld niet. Hij werd knap vrijgespeeld en maakte koeltjes de 5-1. Oegstgeest had zijn wraak en meer dan dat. Het had aangetoond prima te kunnen voetballen. Het kan voor hen nog een mooi seizoen worden wanneer meer van dit soort uitvoeringen op de mat worden gelegd.

Voor Koudekerk was het allemaal natuurlijk andere koek. ,,Ik hoorde dat onze laatste uitoverwinning in september vorig jaar was”, zegt Koudekerk-verdediger Richard van Heijningen later. ,,Ja, dan kun je wel spreken van een uit-complex. Vandaag speelden we de eerste twintig minuten goed, maar daarna was het over. Individuele fouten én een collectief falen deden ons de das om. Hun middenvelders schoven goed door en daar hadden wij niet echt een antwoord op. Ze kennen ons spel natuurlijk en daar hebben ze knap op geanticipeerd.”

Van Heijningen weet niet zeker of de overgang van kunstgras naar echt gras een rol heeft gespeeld. ,,Mogelijk”, gaat hij verder, ,,Ik ben al wat ouder dan de rest en spelen op een echte grasmat is voor mij heel gewoon. Ik kan me echter voorstellen dat dit voor die jonge gasten anders is.”

Heel zwaar tilt hij niet aan de nederlaag. ,,Kampioensambities had ik niet, nog niet trouwens. Een plek bij de eerste vijf en mogelijk een periodekampioenschap zou ik dit jaar mooi vinden. Volgend jaar wordt dat wat mij betreft anders. We spelen dan langer bij elkaar, de jonge gasten zijn gewend aan het hogere niveau en dan moeten we een rol aan de echte top gaan spelen.”

Joost de Hollander, centraal achterin fungerend, speelde een goede wedstrijd, maar kent toch zelfkritiek: ,,Ik maakte toch een paar foutjes. Een gebrek aan concentratie was daarvan de oorzaak. Ik moet die scherpte een hele wedstrijd volhouden en dat is een aandachtspunt voor de volgende keer.”

Niet onverwacht meldde De Hollander, dat zijn team het veld op ging om  het een en ander recht te zetten. ,,Vorige week sloeg het echt nergens op en juist dan ga je na een pot als vandaag met een heerlijk gevoel van het veld. Onze trainer had ons goed op de hoogte gebracht van de zwakke punten van Koudekerk. De ruimte achter hun verdediging ja. Ik denk dat we dat heel goed hebben uitgespeeld. Jammer dat we het seizoen zo slecht begonnen. We staan tien punten achter op de koploper. Teveel om nog in te halen, lijkt me. We gaan nu echt voor een periodekampioenschap en dat moet lukken, zeker als we naar ons voetballende vermogen kijken”, aldus een zeer tevreden speler van een scherp spelend Oegstgeest.

Oegstgeest – Koudekerk 2-1. 9. Van Leeuwen 0-1; 20. Ravensbergen 1-1; 32. Bob de Hollander 2-1; 61. Zenden 3-1; 63. Vonk( e.d.) 4-1; 72. Visser 5-1. Scheidsrechter: M.Hooijer. Toeschouwers 75.

Oegstgeest: Guijt, Tetteroo, Joost Den Hollander, Leugering, Hachmang, Nonhebel (72. Bakker), Dijkstra, Visser, Ravensbergen, Bob den Hollander (43. Van Aarle), Zenden (82. Groeneveld).

Koudekerk: Kneulman, Vonk, Vergunst, De Schepper, Van Heijningen, De Best (71. Borgers), Van Tol, De Groot (71. Oege Pennin), Jansen, Akka Pennin, Van Leeuwen(46.Roosenbrand).