oegstgeestZoals bekend blikken we ondertussen terug op het seizoen met uitgespeelde clubs. Vandaag is het de beurt aan zaterdag tweedeklasser Oegstgeest. Het voor Oegstgeest enigszins tegenvallende seizoen zit er al enige weken op. Geen nacompetitie. Heeft terugblikken zin? Ach waarom ook niet want soms kan je er van leren. Daar is de oefenmeester van de geel-roden het helemaal mee eens. ,,Het is zelfs uitermate leerzaam want zelfs na dertien jaar trainerschap ben je nooit te oud om te leren”, is de heldere visie van de toch wel  grotendeels teleurgestelde Van den Wijngaard. Teleurgesteld omdat hij op iets meer en beter had gehoopt en ook verwacht. Nu eindigde zijn equipe net onder de subtoppers, maar heeft geen rol van betekenis kunnen spelen.

 

Wisselvallig

Rob van den Wijngaard,,Eigenlijk is het lastig uit te leggen”, geeft Rob aan hoe hij het precies onder woorden moet brengen. ,,De organisatie was goed, de sfeer prima en er vonden geen ‘rariteiten’ plaats”,  blikt hij terug op zijn eerste seizoen op de Voscuyl. ,,Maar het was allemaal toch te wisselvallig. Wij hebben desondanks de rust bewaard en ik heb het vertrouwen in mijn spelers behouden. Niet na slechte resultaten steeds een wisselende opstelling maar gewoon vanuit het eigen vertrouwen en tactiek blijven voetballen”, licht hij zijn visie op continuïteit toe. Van den Wijngaard refereert aan de ‘formidabele uitwedstrijd’ tegen Koudekerk die met 1-6 werd gewonnen. ,,Een geweldige wedstrijd”. Daar tegenover staan resultaten waar zoals hij het uitdrukt: “je soms als trainer machteloos langs de lijn staat.” Met alle respect voor de tegenstander, maar tegen Leiden thuis was het een drama. We verloren met 2-3 en eindigden de wedstrijd met negen man. Je bent als trainer verantwoordelijk en daar loop ik ook niet voor weg”, biecht hij eerlijk op. Maar dat hij na een dergelijk optreden baalt, ligt natuurlijk voor de hand. Een andere teleurstelling die Rob met zijn team moest slikken was de 3-2 nederlaag bij Roodenburg uit. ,,Wij hebben daar ook heel goed gevoetbald en toch ga je met 3-2 de bietenbrug op.” Een ander voorbeeld van een goed optreden was op de Voscuyl tegen de latere kampioen Be Fair. Dat het ‘recht hebben op en niet krijgen wat je verdiend’ ook in dit duel opgeld deed, herinnert Van den Wijngaard zich maar al te goed. ,,De 1-2 nederlaag was volkomen onverdiend”, is zijn stellige overtuiging.

 

Continuïteit

,,Een trainer wil continuïteit zien. Grip op de groep hebben. Dan boek je progressie. Op dat punt heeft de trainer niet gekregen waar hij op hoopte. ,,Soms had ik echt het idee dat die grip er wel was maar op een gegeven moment leek het weer weg te glijden. Dat is voor een trainer wel frustrerend. Desondanks trachtte Rob de gelederen in het goede spoor te houden maar dit leidde niet naar het gewenste succes om in de top mee te draaien. De herkansing voor Van den Wijngaard volgt in het nieuwe seizoen. De groep blijft grotendeels in tact en wordt aangevuld met enkele A-junioren “wat ik wel plezierig vindt, jongens uit eigen jeugd er bij.” Daarnaast komen er enkele versterkingen van buiten af. Namen worden nog even niet genoemd. ,,Maar ik verwacht dat het wel concrete versterkingen in de breedte zijn”, blikt de trainer hoopvol de nieuwe voetbaljaargang nu al tegemoet.

 

Statistieken:

Totaal:  26-33-54-48 (7e)

Thuis:  13-19-29-23 (7e)

Uit:  13-14-25-25 (6e)

Periode 1:  8-14-22-15 (6e)

Periode 2:  9-14-19-13 (5e)

Periode 3:  9-5-13-20 (14e!)

De nul gehouden: 3x thuis, 2x uit

Niet gescoord: 2x thuis, 3x uit

Grootste zege:  6-0, Kamerik thuis

Grootste nederlaag:  4-0, Rohda’76 uit

Seizoen 2011/2012: 26-16-40-73 (13e in 2C)