Denkt u eens het volgende in. Het is voorjaar, de maand mei, en u voetbalt in Alphen aan den Rijn, bij VV Alphen. Het is allemaal leuk en gezellig, maar er zijn veranderingen in uw leven aanstaande. Een verhuizing richting Amsterdam, een nieuwe baan en daardoor een heel ander leven. Voetballen bij VV Alphen is niet langer meer een optie, dus u schrijft zich netjes uit. De club, het bestuur, de spelers: iedereen gaat akkoord en u neemt op een mooie manier afscheid. Hoe uw voetbaltoekomst verder zal verlopen, is nog één groot vraagteken. Eerst maar eens zorgen dat het leven in de grote stad op de rit komt, u heeft nog geen benul of u überhaupt vrije tijd heeft om nog te voetballen. De overschrijvingstermijn van 15 juni is aanstaande, maar aangezien u echt niet weet waar u gaat spelen, besluit u zich overal uit te schrijven, zodat er later elders een nieuwe start kan worden gemaakt. Of niet, want misschien slokt het werkende leven in de stad zoveel tijd en energie op, dat de schoenen aan de wilgen blijven hangen…

header column

En dan is het opeens half oktober. Het nieuwe leven heeft steeds meer vorm gekregen, en ondanks de drukke baan, kriebelt het toch. In het weekend met vrienden voetballen, de geur van het gras, de humor van de kleedkamer: Ja, u mist het stiekem toch wel een beetje. U besluit om lekker gezellig in het team van uw broer te gaan spelen. Dan ziet u die ook nog eens, en samen lekker ontspannen tegen een balletje trappen. Het klinkt als een prima toevoeging aan uw leven…

MAAR…. Dan is daar de KNVB. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Het orgaan dat zichzelf zo graag wil neerzetten als een modern instituut, dat de belangen van de leden behartigt en voor iedereen plaats biedt… Een visie, waar in de praktijk helemaal niets van klopt. We nemen u even in chronologische volgorde mee:

28 oktober: Uw nieuwe club heeft wel een plekje vrij voor u om te komen voetballen en neemt telefonisch contact op met de KNVB om de situatie voor te leggen en alles in orde te maken. ‘Dit moet geen probleem zijn’, klinkt het vanuit de KNVB. ‘Als jullie zijn oude club een overschrijvingsformulier laten invullen dat ze akkoord gaan, puur voor de formaliteit, en zijn uitleg op papier zetten, komt het in orde.’

Zo gezegd, zo gedaan. De aimabele secretaris van VV Alphen maakt alles snel in orde, de brief is opgesteld, en alles wordt de volgende dag naar de KNVB gestuurd. Op 1 november verwacht u weer dat gemiste zaterdaggevoel van een rollende bal te kunnen ervaren…

30 oktober: U belt naar de KNVB of alles goed is ontvangen. Dat is het geval en u wordt beloofd nog dezelfde dag een reactie te krijgen….

31 oktober: U kijkt om de paar minuten naar uw telefoon, maar zowel gisteren als vandaag geen reactie. U besluit nog eens te bellen en hoort een verbaasde reactie: ‘Oh, we gaan kijken of de papieren binnen zijn en dan zal vandaag nog worden gereageerd, zodat u morgen kan spelen…’

Een uur later meldt Mevrouw Van den Brink zich per mail. Leuk en aardig, wat u allemaal heeft opgestuurd, maar zolang er geen uittreksel van het bevolkingsregister en uw spelerspas van VV Alphen binnen is, zal u niet kunnen voetballen….

Uw club wilt u helpen en neemt ook contact met de KNVB op. Ze leggen de geschiedenis nog eens uit en geven aan dat er sprake is van een verkeerde inschatting van de situatie vanuit de KNVB. Het betreft een jongen, die niets anders kon, dan in juni zijn lidmaatschap opzeggen. Hij had geen idee wat zijn toekomst ging brengen, en wil nu gewoon lekker voetballen met vrienden.

Mevrouw Van den Brink meldt zich opnieuw per mail. En niet zomaar. Ze komt op de proppen met een heel wetboek aan regels en restricties. Daarin moet vooral duidelijk worden gemaakt dat de KNVB een bureaucratische argwanende molen is, waar eerlijk en oplossingsgericht denken geen moment tot de opties behoort. U heeft zelf de fout gemaakt, eigen schuld, dikke bult. Dan had u maar begin juni uw hele toekomst moeten uitstippelen….

U blijft verbijsterd achter. In heel Nederland zou dit het moment zijn om te gaan sjoemelen met pasjes en morgen onder een andere naam alsnog de kicksen onder te binden, maar dat is voor u en uw club geen optie. Dan maar nog een weekendje geen voetbal, komende week zal eerlijkheid vast zijn gelijk krijgen…

4 november: U neemt samen met uw club nogmaals contact op met de KNVB, en legt voor de derde keer de hele situatie van A tot Z uit.

De reactie van Mevrouw Van den Brink laat niet lang op zich wachten. Ze spreekt nogmaals de verbazing uit. Hoe kan iemand nou begin juni niet weten waar hij in de toekomst voetbalt? Het begint een herhaling van zetten te worden, helemaal als ook nog eens allerlei bepalingen worden meegezonden. Tot slot belooft ze nog wel alle documenten in behandeling te nemen.

Weer een voetballoos weekend op komst, terwijl alles zo onschuldig in gang werd gezet. U vraagt zichzelf af: Heb ik iemand vermoord, een overval gepleegd of wil ik enkel en alleen op een zaterdag met vrienden een balletje trappen????

11 november: Alle documenten, van overschrijvingsformulieren, uittreksels, geboorteaktes tot aan strikdiploma’s. Alles wat uw leven en alle veranderingen in uw bestaan hebben getekend, worden richting de KNVB verzonden. En ja hoor, nogmaals de uitleg van alle gang van zaken.

16 november: Nog altijd geen reactie van de KNVB. U neemt per mail nogmaals contact op….

20 november: Nog altijd geen reactie van de KNVB. U neemt per mail nogmaals contact op…

21 november: Nog altijd geen reactie van de KNVB. U neemt per mail nogmaals contact op en meldt daarin dat u ervan uitgaan dat alle documenten in orde zijn en dat u het komende weekend kan spelen.

Kijk eens aan, er wordt nu prompt wel geantwoord door Mevrouw Van den Brink…

Het glazuur springt van uw tanden bij het lezen van de inhoud van de mail:

U mag zeker nog niet voetballen, want u heeft geen spelerspas tot uw beschikking, bovendien bent u geen spelend lid. Maar volgende week worden de documenten in behandeling genomen…

U leest de mail en valt van uw stoel. Dat u geen spelerspas heeft, is logisch, die heeft u een week eerder naar de KNVB moeten sturen. Dat u geen spelend lid bent, dat klopt, maar daarvoor bent u juist naar de KNVB gestapt en met één druk op de knop kunnen zij daar verandering in brengen. En kijk eens aan, volgende week hebben ze toch wel tijd voor, wat een geruststelling……

2 december: Op het moment dat u dit leest, heeft Mevrouw van den Brink of iemand anders van de KNVB verzuimd om de woorden na te komen, de documenten in behandeling te nemen, en van een reactie te voorzien… Het is al bijna winterstop en u mag nog altijd niet onschuldig met wat vrienden tegen een balletje trappen.

Graag wil ik als columnist de KNVB bedanken. Niet alleen voor voer voor dit stukje, maar bovenal voor een allesomvattende conclusie: Mocht u alles eerlijk en netjes willen spelen om uw hobby uit te oefenen, reken dan op geen enkele wijze op steun van de KNVB.

Comments are closed.