Van der Zwaan resultaatSport is een van de mooiste dingen die er op deze aardbol is. Het is ontstaan om mensen plezier te verschaffen en om zich aan elkaar te meten. Daar steekt niets geen kwaad in en is zelfs voor de ontwikkeling van mensen een onmisbaar onderdeel geworden. Bij sport straalt vaak de schoonheid er vanaf. Soms door esthetisch schitterende bewegingen met ultieme coördinatie en beheersing, soms door rauwheid, incasseringsvermogen en bovenmenselijk doorzettingsvermogen en soms gewoon door spanning en daaraan gekoppelde emotie.

Hoe is het dan toch in Godsnaam zover gekomen dat sport in deze wereld constant wordt misbruikt voor doeleinde waarvoor het nooit is bedoeld en door mensen die daar helemaal geen recht op hebben. In sport gaat het steeds minder om de eigenlijke bedoelingen en steeds meer om ranzige zaken als macht, geld, corruptie en criminaliteit en uiteraard politiek.

Afgelopen Olympische winterspelen heeft weer prachtige sportmomenten en beelden opgeleverd. De dominantie van de Nederlandse schaatsers is trotsmakend geweest maar naast hun medailles heb ik ook genoten van hun magistrale stijl, de vloeiende bewegingen gekoppeld aan kracht die weer resulteerde in ongelofelijke snelheid. Maar zeker ook alle andere sporten zijn van een ongekende schoonheid geweest. De sierlijkheid van het kunstrijden, ik heb een 15-jarig meisje dingen zien doen die aan het onmogelijke grenzen, de biathlon-atleten die totaal kapot nog de coördinatie hebben een schijfje van 10 centimeter doorsnee vanaf 50 meter te raken, de spanning bij het ijshockey enzovoort enzovoort. Topsport van het allerhoogste nivo.

Ikzelf wordt iedere 4 jaar weer geraakt door de edele curlingsport. Lacherig wordt er vaak over gedaan maar als je je er in verdiept blijkt het veel meer in zich te hebben. De tactiek, de precisie, de controle en zelf de fysieke inspanningen van het bezemen wordt ten onrechte onderschat. Ik neem het me iedere 4 jaar weer voor maar nu ga ik toch echt een keertje naar Zoetermeer om te kijken en eventueel aan een clinic mee te doen. Lach me maar uit macho voetbalwereld maar ik ga het echt doen!

Allemaal prachtige sport zoals sport bedoeld is maar jammerlijk genoeg onder invloed van allerlei criminele, corrupte machtswellustelingen en commerciële belangen die sporters tot figuranten maken. Als je de verhalen en boeken over de wantoestanden binnen bv de FIFA en het Olympische toewijzingsbeleid maar voor 1 procent zou geloven is het nog te schandelijk voor woorden. Momenteel vallen de illegale bouwvakkers met bosjes dood van de steigers in Koeweit bij de bouw van nieuwe stadions voor een toernooi dat gespeeld zou moeten gaan worden in pak hem beet 50 graden Celsius. In wiens belang, de voetballers ? Nee puur in het belang van de eerder genoemde criminele corrupte machtswellustelingen en politieke belangen.

In Sotsji heeft de wereld niet het lef gehad de homorechten aan te kaarten, de mensenrechten werden even secundair verklaart en in plaats daarvan kregen we Poetin te zien die een biertje met de Koning drinkt en Poetin die een ontbijtje nuttigt met Irene Wust. Nog geen week later pakt hij (de vele) wapenen op om de Oekraïne binnen te vallen. We staan erbij, kijken ernaar en halen onze schouders op en o ja we boycotten de ParaOlympics. Dat is, zoals ik in een voorbij komende tweet las, schijnbaar toch iets makkelijker als de gewone Olympische Spelen.

Ik ben net zo hypocriet als de rest, ook ik blijf op mijn luie reet zitten kijken en ook ik zit weer op het puntje van de bank en denk niet meer aan al de omgekomen onderbetaalde illegale bouwvakkers als het WK straks in 2018 In Rusland en vier jaar later in Qatar wordt gehouden. En in Brazilië vind ik ook alles goed als we maar winnen.

We zijn het gewend, in Argentinië 1978 keken we toch ook gewoon collectief de andere kant uit..
Nogmaals sport is een van de mooiste dingen die er op deze aardbol is. Het is ontstaan om mensen plezier te verschaffen en om zich met elkaar te meten. Sport is zijn roots kwijt en ik dus ook!!

Paul van der Zwaan