Aan het einde van het seizoen plaatst onze redactie een overzicht van de verrichtingen van de jeugdelftallen van onze regionale clubs. Een document die blijkens de cijfers wordt ‘gevreten’ bij de clubs. Ook nu, pal tegen sluitingstijd, is het weer tijd voor het complete overzicht. Spreekt het voort!

A-Junioren

A-Junioren

LANDELIJK

Eredivisie

In de eredivisie spelen 14 teams. Dichtstbijzijnde club is voor onze regio ADO Den Haag. Opvallend is dat er veel clubs zijn die hun jeugdteams gecombineerd hebben, zoals Feyenoord/Excelsior en Willem II/RKC. De jeugdteams van FC Twente, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles spelen onder de gezamenlijke naam “VA Twente”. Deze samenwerkingsverbanden staan overigens onder druk, zo gaat RKC volgend jaar samenwerken met FC Den Bosch en trekt Go Ahead Eagles zich terug uit het samenwerkingsverband met FC Twente.

In 2011 en 2012 werd Ajax landskampioen. Feyenoord/Excelsior is landskampioen 2013. In 2014 eindigden Ajax en PSV gelijk bovenaan; ook een beslissingswedstrijd bracht geen verschil want na verlenging bleef het 2-2. Omdat Ajax in de competitie een beter doelsaldo had werden de Amsterdammers kampioen. De KNVB-bekerwinnaar 2012 was SC Heerenveen. In de bekerfinale 2013 won PSV na verlenging met 3-2 van Feyenoord/Excelsior In 2014 won Feyenoord met 4-3 van AZ.

Eerste divisie

In de Eerste divisie spelen 12 teams, maar daarbij zijn geen clubs uit onze regio.

Tweede Divisie

In de Tweede divisie (2x 12 clubs) vinden we 4 ploegen uit onze regio. In afdeling A eindigde Quick Boys op de 3e plaats, 3 punten achter kampioen Zeeburgia. Omdat de Katwijkers de eerste periode hadden gewonnen mochten zij promotiewedstrijden spelen, maar daarin werden ze uitgeschakeld door Fortuna Sittard. In afdeling B deed UVS het goed met een 4e plaats, 6 punten achter kampioen AFC. UVS miste op één puntje de nacompetitie. Alphense Boys werd 9e en vermeed dus net de degradatiewedstrijden. ARC eindigde met afstand onderaan en degradeert.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. Er zijn geen ploegen bij uit onze regio.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen. In de Vierde Divisie B (13 clubs) speelde het vorig jaar gedegradeerde Rijnsburgse Boys. De Rijnsburgers hadden het opnieuw moeilijk en eindigden op de 11e plaats, met even veel punten als de nummer 12 (Stormvogels). Omdat de nummers 12 en 13 (DCG) rechtstreeks degraderen en de nummers 10 en 11 moeten herkansen tegen de periodekampioenen uit de Hoofdklasse moesten de Rijnsburgers dus eerst een beslissingswedstrijd spelen om rechtstreekse degradatie te vermijden. Die beslissingswedstrijd tegen Stormvogels werd met 6-3 gewonnen, zodat de geelzwarten in ieder geval herkansingswedstrijden mochten spelen, maar daarin werd duidelijk verloren van Hoogland (bij Amersfoort): opnieuw degradatie dus.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D spelen Noordwijk (in 2013 gedegradeerd), Katwijk en FC Lisse (beiden in 2012 gedegradeerd), Voorschoten ’97 (in 2013 gepromoveerd), DOSR en Foreholte , daarnaast Alphense Boys A2.
Sportlust’46 werd kampioen en promoveert naar de 4e divisie. Het goed begonnen Voorschoten’97 zakte later wat terug en eindigde als 2e. Omdat de Voorschotenaren de eerste periode wonnen kregen ze nog een kans op de Vierde Divisie via de promotiewedstrijden. Ouderkerk werd verslagen en tegen De Zouaven (de oude club van Frank en Ronald de Boer) werd in de finale met 4-2 gewonnen, zodat de Voorschotenaren voor de tweede achtereenvolgende keer promoveerden! Katwijk (4e) en FC Lisse (5e) eindigden in de middenmoot. Noordwijk (8e) en Foreholte (9e) eindigden in het rechterrijtje en speelden zich veilig. Alphense Boys A2 is 10e geworden en dus moesten de Boys degradatiewedstrijden spelen, net als DOSR dat onderaan eindigde maar toch nog een kans kreeg omdat Soccer Boys uit de competitie werd genomen en daardoor in ieder geval degradeert.
In de herkansing verloor DOSR van MVV’27 uit Maasland en degradeert dus toch. Alphense Boys A2 won van de A1’s van RKDEO, Ter Leede en SJC en handhaaft zich alsnog.

Eerste klasse

In afdeling 07 spelen VVSB , DOCOS , Ter Leede, SJC, Blauw Zwart en het gepromoveerde RCL en daarnaast ook het gedegradeerde Quick Boys A2.
RCL werd (alweer) kampioen en promoveert naar de Hoofdklasse. SJC werd 2e en mocht promotiewedstrijden spelen, maar stuitte op Alphense Boys A2. Ter Leede werd 4e maar won de laatste periode en mocht dus ook promotiewedstrijden spelen, maar ook de Sassenheimers stuitten op Alphense Boys A2. Quick Boys A2 werd 5e. VVSB (6e) eindigde in de middenmoot.Blauw Zwart (11e) en DOCOS (12e) degraderen.
In afdeling 09 speelde Floreant, dat goed begon maar later is afgezakt naar de 10e plaats. Dat was wel voldoende om zich te handhaven.

Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is er in de tweede klasse en lager voor de beker gespeeld. De competitie is pas in november begonnen.
In afdeling 01 (“Promotie-afdeling”) werd de strijd om het kampioenschap gewonnen door UVS A2. ASC werd 2e. FC Rijnvogels werd 4e, Teylingen 7e. FC Boshuizen en UDO kwamen niet meer voor in de eindstand.
In afdeling 06 werd Alphen kampioen, GHC werd 4e, SJZ 5e, Meerburg 6e, Kickers’69 8e en Alkmania 10e.
In de tweede klasse spelen ook een aantal tweede en derde elftallen.

Derde klasse en lager

In de derde klasse 04 eindigde Valken’68 als 2e.
In de derde klasse 07 werd TAVV 3e.
In de derde klasse 08 werd ROAC kampioen na een 2-0 zege in een beslissingswedstrijd tegen Oegstgeest, dat dus als 2e eindigde. Gol Sport werd 4e, Kagia 8e en Altior 9e.
In de derde klasse 09 werd Koudekerk 2e. Stompwijk eindigde als 5e, Hazerswoudse Boys als 6e en Bernardus als 7e.
In de vierde klasse 09 werd Van Nispen 3e en Warmunda 8e.
In de vierde klasse 15 werd Woubrugge 3e.

Géén A-junioren hebben Roodenburg, Lugdunum, Leiden, Leidsche Boys, Football Factory, LSVV, FC Rijnland, SVOW en MMO.
Alphia werd teruggetrokken.

B-junioren

B-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 17 jaar. De wedstrijden duren 2 x 40 minuten.
Er is een landelijke competitie waarin ca 200 teams zijn ondergebracht.Vanaf het seizoen 2012/13 zijn de B2-elftallen van de betaald voetbalclubs (dit zijn meestal de eerstejaarsteams) in een aparte competitie ondergebracht.

LANDELIJK

Eredivisie

Net als de A-junioren kennen ook de B-junioren nu een eredivisie van 14 teams, waarvan ADO Den Haag voor ons het dichtst bij is. Er zijn hier verder geen teams uit onze regio. Ajax B1 werd kampioen van Nederland 2013 door op de laatste speeldag AZ te passeren. In 2014 werd Feyenoord/Excelsior kampioen vóór PSV, Ajax, Sparta, ADO Den Haag en AZ: de westelijke clubs zijn in deze leeftijdsgroep dus duidelijk het sterkst en clubs als FC Twente, Vitesse, FC Groningen of SC Heerenveen spelen nog geen rol van betekenis.
In de eerstejaarscompetitie voor B2’s werd Feyenoord/Excelsior kampioen in 2014.

Eerste divisie

In de Eerste Divisie van 12 clubs speelde het gepromoveerde Alphense Boys, dat samen met het Amsterdamse AFC de enige amateurclub op dit hoge niveau was. De Alphenaren speelden een ijzersterk seizoen en eindigden op een knappe 5e plaats, voor eredivisieclubs als NAC Breda en PEC Zwolle!
Tweede Divisie
Er zijn 2 afdelingen van 12 clubs. In de Tweede Divisie B speelde Quick Boys, dat knap als 2e eindigde met slechts 3 punten achterstand op kampioen De Graafschap. De Katwijkers wonnen de 3e periode en mochten dus uitkomen in de nacompetitie voor promotie naar de Eerste Divisie. Van zowel AFC als FC Emmen werd gewonnen en dus speelt ook Quick Boys volgend seizoen op een zeer hoog niveau: Eerste Divisie, ofwel bij de beste 26 clubs van Nederland in deze leeftijdsgroep.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie B speelden UVS en het 2x achtereen gepromoveerde Alphense Boys B2. UVS startte goed en won de eerste periode, maar eindigde als 4e. Ook in de nacompetitie startte UVS goed door RKDVC uit het Brabantse Drunen te verslaan en de eerste wedstrijd tegen SV Hoofddorp te winnen, maar in de laatste wedstrijd ging het toch nog mis zodat de Hoofddorpers verder mochten gaan. Alphense Boys B2 had een sterke eindsprint en eindigde als 9e, net genoeg om zich zonder extra wedstrijden te handhaven.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Vierde Divisie B speelt het tweemaal achtereen gepromoveerde Katwijk. Door een sterke eindsprint handhaafden de oranjezwarten zich met een 8e plaats.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D (12 clubs) vinden we ARC, Rijnsburgse Boys , VVSB , RCL, de vorig seizoen gepromoveerde clubs Voorschoten’97, Ter Leede en SJC en het in het afgelopen jaar gedegradeerde FC Lisse.
ARC , dat ook al de eerste periode had gewonnen werd kampioen en promoveert naar de Vierde Divisie. FC Lisse werd 4e , maar kreeg een vervangende periodetitel. Die bracht geen promotie want de Lissenaren werden uitgeschakeld door het Amsterdamse DWS B2. Ter Leede eindigde als 5e. In de middenmoot eindigden Voorschoten’97 als 6e en RCL als 7e. Rijnsburgse Boys werd 8e en VVSB 9e. SJC werd 10e , moest daardoor degradatiewedstrijden spelen en werd daarin verslagen door UVS B2. Nummer 12 (Haaglandia B2) degradeert. De wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en Haaglandia B2 is uit de hand gelopen, beide ploegen hebben 5 winstpunten in mindering gekregen.

Eerste klasse

In afdeling 07 (12 clubs) vinden we Foreholte, ASC, DOSR en daarnaast Voorschoten’97 B2, ARC B2 en het gepromoveerde UVS B2.
Foreholte werd ruim kampioen, met 7 punten voorsprong op HVV. UVS B2 werd 3e . In de middenmoot eindigden DOSR (5e), ASC (6e ) en Voorschoten’97 B2 (8e). ARC B2 eindigde als 10e en handhaafde zich. De nummers 11 en 12 (SVC’08 en BSC’68) degraderen. Zowel UVS B2 als DOSR kregen een vervangende periodetitel omdat Foreholte alle 3 periodes won. De Roelofarendsveenders werden uitgeschakeld door Sportlust’46, UVS B2 won van SJC maar verloor daarna van TOGB uit Berkel.

Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna pas.In de “promotieklasse” 01 werd Meerburg ruim kampioen met 10 punten voorsprong op Blauw Zwart, dat als 2e eindigde. GHC werd 3e. SJZ 6e en Floreant 8e.
In afdeling 06 werd Quick Boys B2 kampioen na een felle strijd met Noordwijk ,dat als 2e eindigde. Verder vinden we hier DOCOS (3e) , Kickers ’69 (4e) , Alkmania (5e), FC Rijnvogels (7e) en Oegstgeest (10e).
In alle afdelingen spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

Ook hier is eerst om de beker gespeeld en is de competitie in november begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.
In de derde klasse 07 werd Van Nispen kampioen. Kagia eindigde als 3e, Teylingen werd 7e en Warmunda 8e.
In de derde klasse 13 werd Zwammerdam kampioen, Alphen werd 2e , ROAC 4e , Woubrugge 7e en TAVV 8e .
In de derde klasse 15 werd Lugdunum kampioen voor Roodenburg dat als 2e eindigde. Bernardus werd 5e, UDO 7e , Valken’68 8e .
In de vierde klasse 02 werd Hazerswoudse Boys 4e en Koudekerk 7e.
In de vierde klasse 07 werd Gol Sport ruim kampioen.
In de vijfde klasse 03 werd Altior 2e.
In de zesde klasse 08 werd MMO 5e.

Géén B-juniorenteams hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70, FC Boshuizen, SVOW en Alphia.
V.V. Leiden trok zich eind maart terug uit de competitie.

C-junioren

C-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 15 jaar. De wedstrijden duren 2 x 35 minuten. Vanaf de C zijn er geen periodetitels meer te verdienen. In deze leeftijdsgroep spelen slechts 3 clubs uit onze regio in de landelijke competitie, waarin in totaal ca 170 teams spelen.

LANDELIJK

Eerste divisie

In de C-junioren is dit het hoogst bereikbare want er is hier geen Eredivisie. Er zijn 2 Eerste Divisies van ieder 12 clubs (Noord en Zuid), hierbij zijn 3 amateurclubs, namelijk AFC uit Amsterdam, JVOZ uit Vlissingen en Alphense Boys.
Alphense Boys eindigde in Noord op een zeer knappe 6e plaats tussen alle profclubs. Alleen Ajax, FC Volendam, AZ, ADO Den Haag en FC Utrecht eindigden hoger en grote clubs als SC Heerenveen , FC Groningen en Vitesse eindigden lager!
In 2014 ging de finale tussen Ajax (kampioen Noord) en Feyenoord (kampioen Zuid). Na verlenging won Ajax met 3-2 ! In de finale van 2013 stonden AZ (Noord) en Feyenoord (Zuid). Kampioen werd AZ door de finale met 4-1 te winnen. Landskampioen 2012 werd Ajax.
Voor de C2-teams van de profclubs (bestaande uit eerstejaars C-spelers) wordt een aparte competitie georganiseerd. Ajax heroverde in 2014 het kampioenschap. PSV werd in 2013 kampioen en volgde daarmee Ajax (2012) en ADO Den Haag (2011) op.

Tweede Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In de Tweede Divisie B speelt UVS dat ondanks een sterke eindsprint 11e werd en net 2 punten tekort kwam om zich te handhaven.

Derde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie C speelt Quick Boys, dat op de voorlaatste speeldag bovenaan kwam na een onverwachte verliespartij van concurrent VELO. Maar de Boys verspeelden in de laatste thuiswedstrijd tegen Barendrecht het kampioenschap, en daarmee de promotie naar de Tweede Divisie, door met 4-4 gelijk te spelen (na een 2-0 voorsprong…). Daardoor kwam de titel uiteindelijk verrassend bij Laakkwartier terecht, met één punt voorsprong op VELO en Quick Boys (3e).

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D(12 clubs) speelt het vorig seizoen gedegradeerde RCL naast ARC, VVSB ,Voorschoten’97 ,Rijnsburgse Boys ,Foreholte en het vorig seizoen gepromoveerde SJC.
VVSB is kampioen en promoveert naar de Derde Divisie.Foreholte hield het lang vol maar werd 3e, ARC 4e en Voorschoten’97 7e. RCL werd met één puntje voorsprong 10e en handhaafde zich daardoor, Rijnsburgse Boys redde het net niet, werd 11e en degradeert. SJC werd kansloos 12e en degradeert na een seizoen weer naar de Eerste klasse.

Eerste klasse

In afdeling 07 (12 clubs) speelt het vorig seizoen gedegradeerde Katwijk en verder DOCOS, Noordwijk, FC Lisse, Meerburg en Ter Leede, maar ook Alphense Boys C2 en UVS C2 .
FC Lisse werd ruim kampioen en promoveert dus naar de Hoofdklasse. Meerburg werd na een sterke eindsprint 2e, Alphense Boys C2 werd 5e. Noordwijk begon goed maar zakte later wat terug en eindigde als 6e, Ter Leede werd 7e , UVS C2 9e en Katwijk 10e. DOCOS werd 11e en degradeert, samen met SEV.

Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.
In de promotie-afdeling 01 vinden we het vorig seizoen gedegradeerde Blauw Zwart dat echter dit seizoen weer kampioen is geworden en dus weer terugkeert naar de Eerste klasse. ASC werd 5e, FC Rijnvogels 7e ,Oegstgeest 8e en Teylingen 9e.
In afdeling 05 is ARC C2 kampioen. Direct daarna eindigden DOSR (2e), Alphen(3e) , Hazerswoudse Boys(4e) en Floreant(5e). Alkmania werd 7e en Altior 8e.
In alle afdelingen spelen ook een aantal tweede en derde elftallen.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 07 werd Kickers’69 3e, TAVV 5e, Woubrugge 6e en Alphia 7e.
In de Derde klasse 08 werd Kagia ruim kampioen. Van Nispen werd 2e en Warmunda 7e.
In de Derde klasse 12 werd Roodenburg kampioen, SJZ werd 4e, FC Boshuizen 5e en GHC 6e.
In de Derde klasse 17 werd Valken’68 2e, Lugdunum 3e en UDO 6e.
In de Vierde klasse 05 werd Koudekerk 5e.
In de Vijfde klasse 12 werd ROAC 2e, Gol Sport 4e en Bernardus 6e.
In de Zesde klasse 19 werd MMO 8e.

Géén C-junioren hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70, vv Leiden en SVOW.

D-junioren

D-pupillen

Het gaat hier om de groep spelers onder de 13 jaar. Vanaf de D-leeftijdsgroep spreekt de KNVB niet meer van “junioren” maar van “pupillen”. De wedstrijden duren 2 x 30 minuten. Er wordt gespeeld met “halve corners”.

LANDELIJK

Eerste divisie (er is, net als bij de C-junioren, geen Eredivisie).
Er zijn 3 afdelingen van ieder 12 clubs. Er spelen na de degradatie van Alphense Boys in 2013 geen ploegen uit onze regio meer in deze divisie.
In 2014 is Feyenoord kampioen van afdeling A geworden, voor AZ (2e) , Ajax (3e) en ADO Den Haag (4e). Daarna werd Feyenoord ook kampioen van Nederland door de beide andere Eerste Divisiekampioenen, PSV en FC Twente, te verslaan. In 2013 werd AZ kampioen van Nederland vóór PSV (2e) en SC Heerenveen (3e). Ajax was de kampioen van Nederland in deze leeftijdsgroep in 2012.

Tweede Divisie

Er zijn 6 afdelingen. Hier speelden 2 clubs uit onze regio : het gedegradeerde Alphense Boys en het gepromoveerde Voorschoten’97. Beiden kwamen uit in de Tweede Divisie B, die bestaat uit 13 clubs.
De Alphenaren eindigden op een prima 2e plaats, maar wel met 10 punten achterstand op kampioen Spartaan’20. Voorschoten werd 11e en gaat na één jaar weer terug naar de Hoofdklasse, omdat er in deze afdeling 3 clubs degraderen.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D spelen het in 2012 uit de landelijke klasse gedegradeerde UVS, en verder Quick Boys, FC Lisse, VVSB, ARC en het gepromoveerde RCL.
De klassieke Haagse clubs HVV en Quick zijn samen op de eerste plaats geëindigd; de beslissingswedstrijd werd door Quick met 2-1 gewonnen en dus promoveren de Haantjes naar de Tweede Divisie. FC Lisse is een uitstekende 3e met ruime voorsprong op nr 4 Quick Boys, en de Boys hebben op hun beurt weer een ruime voorsprong op nr 5 UVS, dat zich goed herstelde na een zwakke start. ARC werd 7e. VVSB (10e) en RCL (12e) zijn samen met Laakkwartier gedegradeerd en moeten afdalen naar de Eerste Klasse.

Eerste klasse

Tot de herfstvakantie is in de eerste klasse en lager alleen om de beker gespeeld. De competitie is pas in november begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.
In de promotieklasse (afd. 01) is Noordwijk kampioen geworden. Foreholte werd 2e en promoveert ook.Meerburg werd 3e. Alphen werd verrassend 4e, Rijnsburgse Boys is na een sterke start gezakt naar de 5e plaats. Verder werd ASC 6e, Blauw Zwart 7e en Alkmania 10e.
In afdeling 05 werd Foreholte D2 kampioen, vlak voor Ter Leede. In de middenmoot vinden we Warmunda (3e) , SJC (4e) en Katwijk (5e). Daarna volgen Valken’68 (6e), FC Lisse D2 (7e) en UVS D2 (8e). Onderin staan Lugdunum (9e)en DOCOS (10e).
In afdeling 08 is Alphense Boys D2 kampioen en vinden we DOSR op de 10e plaats.In alle afdelingen spelen ook tweede en derde elftallen.

Tweede klasse

In afdeling 02 werd FC Rijnvogels met 7 punten voorsprong kampioen. SJZ werd 3e, GHC 5e, UDO 8e en Roodenburg 9e.
In afdeling 07 is Floreant kampioen.Hazerswoudse Boys werd 7e,TAVV 8e en Koudekerk 9e.
In afdeling 08 is Kagia kampioen. Teylingen werd 3e ,Kickers’69 5e, Oegstgeest 6e en ROAC 8e.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 02 werd Gol Sport 4e en FC Boshuizen 10e .
In de Derde klasse 07 werd Bernardus 3e.
In de Vierde klasse 01 werd Wassenaar 2e, ABF (de club van de Amerikaanse school) 7e en Stompwijk 8e.
In de Vierde klasse 07 werd Woubrugge 2e en Alphia 10e.
In de Vijfde klasse 04 werd Van Nispen 3e.
In de Zesde klasse 02 werd v.v.Leiden 6e.
In de Zevende klasse 10 werd Altior 6e en Aarlanderveen 8e.
Géën D-elftallen hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70, MMO en SVOW.

E-pupillen

E-pupillen

Het gaat hier om de spelers onder de 11 jaar. Vanaf de E-leeftijdsgroep zijn de regels aangepast. Er wordt (in principe) 7 tegen 7 gespeeld op een half veld, zonder buitenspelregel. De wedstrijden duren 2 x 25 minuten.
Er is géén landelijke, maar alleen een regionale competitie.
Met ingang van het seizoen 2013/14 organiseert de Regio West 2 van de KNVB een officiële 9:9 competitie. Dit is een tussenvorm tussen de 7:7 competitie en de 11:11 competitie die vanaf de D wordt gespeeld. De aanmelding voor deze competitie is op vrijwillige basis. De 9:9 kent een aantal bijzondere regels:
• Alleen bestemd voor tweedejaars E (dit seizoen dus geboortejaar 2003) met maximaal één dispensatie per team voor een eerstejaars E (2004)
• Speelduur 2 x 30 minuten
• Lengte speelveld van lijn strafschopgebeid tot lijn van het andere strafschopgebied, ofwel ca 73 meter
• Breedte speelveld 56 meter, aangegeven door “hoedjes” als zijlijn
• Breedte doel 6 meter, hoogte 2 meter (indien zo’n doel niet aanwezig is mag het ook 5 meter breed zijn); penalty’s dan van 9 meter respectievelijk 8 meter afstand;
• Doorwisselen is toegestaan; geen buitenspel; geen terugspeelballen in handen van de keeper; per speler maximaal één keer per wedstrijd een 5- minutenstraf
• Ouders achter de hekken (!)

Vroeger waren er een paar grote clubs uit onze regio die de beste E-spelers doorschoven naar een zogenaamde “E-top”, een team dat in een (lage) D-klasse uitkomt waardoor de spelers al kunnen wennen aan het grote veld, 11 tegen 11 en de buitenspelregel. Na de invoering van het 9:9 doet, voor zover ons bekend, alleen Alphense Boys dat nog.

REGIONAAL

Hoofdklasse

Voor de 9:9 competitie zijn er in de Regio West 2 in totaal 38 clubs aangemeld, waarvan Feyenoord en ARC ieder 2 teams inschreven. De KNVB heeft op grond van een plaatsingstoernooi de eerste indeling gemaakt van 5 hoofdklasse-afdelingen van ieder 8 teams. Vanaf 1 december werd een tweede indeling gemaakt (weer 5 x 8) en vanaf 1 maart is er nog een derde keer ingedeeld. De bedoeling daarvan is dat iedere club zoveel mogelijk gelijkwaardige tegenstanders krijgt.
Uit onze regio doen 8 clubs mee (ARC dus met 2 teams). In de derde fase zijn dat:
In poule 2 : RCL (poulewinnaar), Voorschoten’97 (4e) en Quick Boys (6e)
In poule 3: ARC E1 (4e) en Foreholte (8e)
In poule 4: Rijnsburgse Boys (poulewinnaar), VVSB (3e), Meerburg (6e) en ARC E2 (8e).

Eerste klasse: (deze klasse en alle lagere klassen spelen dus 7:7; meestal bestaan de klassen uit 10 teams)

In afdeling 07 werd DOCOS volgens de eigen website op doelsaldo kampioen, met evenveel punten als het eerstejaarsteam van Quick Boys E3 (dat op de website van Quick Boys óók tot kampioen werd uitgeroepen!) en met één punt meer dan UDO (3e). Oegstgeest werd 4e, GHC 5e, Blauw Zwart 7e, FC Rijnvogels 8e en Katwijk 9e.
In afdeling 09 werd de “E 1” van Alphense Boys kampioen, maar dat is dus eigenlijk een combinatie van de E2 en E3 i.v.m. het bestaan van een E-top. Hazerswoudse Boys werd 4e, Floreant 5e en Alphen 10e.
In afdeling 11 werd FC Lisse kampioen, vlak voor ASC (2e) en Ter Leede (3e). UVS werd 4e, Noordwijk 5e, Teylingen 7e, SJC 9e en DOSR 10e.

Tweede klasse

In afdeling 01 werd SJZ 2e en Wassenaar 3e
In afdeling 03 werd Kickers ’69 6e en Alphia 10e.
In afdeling 04 werd Valken’68 10e.

Lagere klassen

In de Derde klasse 03 werd Woubrugge 3e en TAVV 6e
In de Derde klasse 09 werd Lugdunum 6e, Roodenburg 7e en Kagia 10e.
In de Derde klasse 13 werd Koudekerk 6e.
In de Vierde klasse 05 werd Warmunda 8e.
In de Vierde klasse 10 werd Stompwijk 2e, FC Boshuizen 4e, v.v. Leiden 6e en Gol Sport 10e.
In de Vijfde klasse 07 werd: Van Nispen 9e.
In de Vijfde klasse 14 werd Alkmania 2e , Bernardus 3e en ROAC 5e .
In de Zesde klasse 10 werd Altior 2e (met even veel punten als kampioen DOSR E4) en SVOW werd 3e.
In de Zevende klasse 07 werd MMO kampioen.

Géén E-teams hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory en LSVV ’70 .