donderdag, mei 19, 2022
HomeJeugdvoetbalJeugdvoetbal in Leiden en de Bollenstreek, rangen en standen

Jeugdvoetbal in Leiden en de Bollenstreek, rangen en standen

-

Aan het einde van het seizoen plaatst onze redactie een overzicht van de verrichtingen van de jeugdelftallen van onze regionale clubs. Een document die blijkens de cijfers wordt ‘gevreten’ bij de clubs. Ook nu, halverwege het seizoen, is het weer tijd voor het complete tussentijdse overzicht. Spreekt het voort!

A-Junioren

A-Junioren

LANDELIJK

Eredivisie

In de eredivisie spelen 14 teams. Dichtstbijzijnde club is voor onze regio ADO Den Haag. Opvallend is dat er veel clubs zijn die hun jeugdteams gecombineerd hebben, zoals Feyenoord/Excelsior en  NEC/FC Oss. De jeugdteams van FC Twente en Heracles Almelo spelen onder de gezamenlijke naam “VA Twente”, Go Ahead Eagles maakte hiervan ook deel uit maar  is in 2014 weer voor zichzelf begonnen.  RKC Waalwijk en FC Den Bosch spelen samen onder de naam “Brabant United”.

In 2011 en 2012 werd  Ajax landskampioen. Feyenoord/Excelsior is landskampioen 2013. In 2014 eindigden Ajax en PSV gelijk bovenaan; ook een beslissingswedstrijd bracht geen  verschil want na verlenging bleef het 2-2. Omdat Ajax in de competitie een beter doelsaldo had werden de Amsterdammers kampioen.

De KNVB-bekerwinnaar 2012 was SC Heerenveen. In de bekerfinale 2013 won PSV na verlenging met 3-2 van Feyenoord/Excelsior . In 2014 won Feyenoord met 4-3 van AZ.

In het seizoen 2014/15 wordt geëxperimenteerd met een nieuwe competitie-opzet: tot de winterstop speelt de Eredivisie een halve competitie. Daarna gaan de eerste 8 teams verder om het Kampioenschap van Nederland. De nummers 9 t/m 14 spelen met de beste 4 teams uit de Eerste Divisie een hele competitie om 6 plaatsen in de Eredivisie 2015/16. Er is voor teams uit Ere- en Eerste Divisie geen nacompetitie meer.

Eerste divisie

In de Eerste divisie spelen 12 teams, maar  daarbij zijn geen clubs uit onze regio.

Tweede Divisie

In de Tweede divisie (2x 12 clubs) vinden we in afdeling A 3 ploegen uit onze regio: Alphense Boys, Quick Boys en UVS.

De eerste periode werd gewonnen door Be Quick Groningen, maar halverwege de competitie staat Alphense Boys bovenaan met 5 punten voorsprong op 3 achtervolgers, waaronder Quick Boys. UVS staat op de 6e plaats. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11 herkansen, nummer 12 degradeert.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In afdeling A speelt het gedegradeerde ARC. De Alphenaren staan halverwege de competitie op de 7e plaats. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans,nummers 10 en 11 herkansen, nummer 12 degradeert.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen. In de Vierde Divisie B  speelt het 2x achter elkaar gepromoveerde Voorschoten’97, dat halverwege de competitie op de 2e plaats staat met 8 punten achterstand op Forum Sport. De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook een kans, nummers 10 en 11 herkansen, nummer 12 degradeert.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D  spelen Rijnsburgse Boys (in 2014 gedegradeerd), Noordwijk (in 2013 gedegradeerd), Katwijk en FC Lisse (beiden in 2012  gedegradeerd),  Foreholte , het gepromoveerde RCL en daarnaast Alphense Boys A2.

Halverwege de competitie is RCL 1e met één punt voorsprong op DSO(2e), FC Lisse (4e) en Noordwijk (5e) doen nog goed mee om de titel. In de middenmoot staan Alphense Boys A2 (7e) en Rijnsburgse Boys (8e). Katwijk is 9e. Er zijn 13 clubs in deze afdeling. De kampioen promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. Nummers 12 en 13 degraderen, de nummers 10 en 11 gaan herkansen.

Eerste klasse

In afdeling 08 spelen  VVSB , Ter Leede,   SJC, het gedegradeerde  DOSR  en verder ARC A2, Quick Boys A2 en het gepromoveerde UVS A2. 

De eerste periode is gewonnen door Ter Leede, maar op de helft van de competitie zijn de Sassenheimers gezakt naar de 4e plaats. VVSB staat bovenaan met 4 punten voorsprong op HVV. ARC A2 is 3e. Ook SJC (5e) en Quick Boys A2 (6e)  doen nog mee om het kampioenschap. DOSR is 8e en UVS A2 staat onderaan.

In afdeling 10 speelt Floreant, dat halverwege de competitie op de voorlaatste plaats staat.

De kampioenen promoveren naar de Hoofdklasse, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De 2 laatsten degraderen.

Tweede klasse

Tot de herfstvakantie is er in de tweede klasse en lager voor de beker gespeeld. De competitie is pas in november begonnen.

In afdeling 06 (“Promotie-afdeling”) spelen  ASC, UDO, Oegstgeest, GHC, het gedegradeerde DOCOS, FC Rijnvogels en Valken’68.

In afdeling 07 (ook een promotie-afdeling) spelen Roodenburg, Meerburg, Alkmania, ROAC, Kickers’69 en Alphen.

In afdeling 12 (geen promotieklasse) spelen Lugdunum, Blauw Zwart, Hazerswoudse Boys en Bernardus

In de tweede klasse spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

In de derde klasse 02 speelt Gol Sport

In de derde klasse 06 spelen TAVV, Koudekerk en Woubrugge.

In de derde klasse 07 spelen Teylingen, Warmunda, Kagia en Van Nispen.

In de vierde klasse 07 speelt Altior

Géén A-junioren hebben vv Leiden, Boshuizen, Leidsche Boys, Football Factory, LSVV, FC Rijnland, SJZ, Alphia, SVOW en MMO.  

B-junioren

B-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 17 jaar. De wedstrijden duren 2 x 40 minuten.
Er is een landelijke competitie waarin ca 200 teams zijn ondergebracht.Vanaf het seizoen 2012/13 zijn de B2-elftallen van de betaald voetbalclubs (dit zijn meestal de eerstejaarsteams) in een aparte competitie ondergebracht.

LANDELIJK

Eredivisie

Net als de A-junioren kennen ook de B-junioren nu een eredivisie van 14 teams, waarvan ADO Den Haag voor onze regio het dichtst bij is. Er zijn hier verder geen teams uit onze regio. Ajax B1  werd  kampioen van Nederland 2013 door op de laatste speeldag AZ te passeren. In 2014 werd Feyenoord/Excelsior kampioen vóór PSV, Ajax, Sparta, ADO Den Haag en AZ: de westelijke clubs waren in deze leeftijdsgroep dus duidelijk het sterkst en  clubs als FC Twente, Vitesse, FC Groningen of SC Heerenveen speelden in het seizoen 2013/14 geen rol van betekenis.

In de eerstejaarscompetitie voor B2’s werd Feyenoord/Excelsior kampioen  in 2014.

In het seizoen 2014/15 wordt geëxperimenteerd met een nieuwe competitie-opzet: tot de winterstop speelt de Eredivisie een halve competitie. Daarna gaan de eerste 8 teams verder om het Kampioenschap van Nederland. De nummers 9 t/m 14 spelen met de beste 4 teams uit de Eerste Divisie een hele competitie om 6 plaatsen in de Eredivisie 2015/16. Er is voor teams uit Ere- en Eerste Divisie geen nacompetitie meer.

Eerste divisie

In de Eerste Divisie  van 12 clubs spelen maar liefst 2 clubs uit onze regio ! Dat zijn Alphense Boys en het vorig seizoen in de nacompetitie gepromoveerde Quick Boys. Verder is alleen DWS uit Amsterdam de enige amateurclub op dit hoge niveau (d.w.z. bij de beste 26 clubs van Nederland!). Na 10 wedstrijden staat Alphense Boys 8e en Quick Boys 12e.

De nummers 5 t/m 12 van de najaarsreeks spelen in het voorjaar van 2015 een hele competitie. De eerste 5 handhaven zich; de nummers 6 en 7 moeten herkansen en nummer 8 degradeert naar de Tweede Divisie.

Tweede Divisie

Er zijn 2 afdelingen van  12 clubs.  Daar zijn geen clubs uit onze regio bij. De 2 kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, de nummers 12 degraderen, de nummers 10 en 11 moeten herkansen.

Derde Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie A spelen UVS (halverwege 8e) en –zeer knap- Alphense Boys B2, dat halverwege zelfs op de 6e plaats staat. De kampioenen promoveren, nummers 10 en 11 herkansen, nummer 12 degradeert.

Vierde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Vierde Divisie C spelen Katwijk (halverwege de competitie 11e) en het gepromoveerde  ARC (middenmoot). De kampioenen promoveren, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans, nummer 12 degradeert, nummers 10 en 11 moeten herkansen,.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D (12 clubs) vinden we   Rijnsburgse Boys , VVSB , RCL, Voorschoten’97, Ter Leede en FC Lisse  en het  in 2014  gepromoveerde  Foreholte.

De eerste periode is gewonnen door Voorschoten’97, maar halverwege de competitie staat Rijnsburgse Boys bovenaan. Foreholte staat in de middenmoot, de andere 4 regioclubs nemen de laatste 4 plaatsen in,waarbij vooral RCL en VVSB er niet goed voor staan. De kampioen promoveert naar de Vierde Divisie, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. Nummer 12 degradeert en de nummers  10 en 11 moeten herkansen..

Eerste klasse

In afdeling 08 (12 clubs) vinden we  ASC, DOSR, het gedegradeerde SJC, het gepromoveerde Meerburg  en daarnaast Voorschoten’97 B2, ARC B2, Quick Boys B2 en UVS B2.

Halverwege de competitie staat Quick Boys B2 tweede, met 4 punten achterstand op koploper Sportlust’46. DOSR is 4e, SJC 5e, Meerburg 6e, ARC B2 7e, ASC 9e, UVS B2 10e en Voorschoten B2 is laatste. De kampioenen promoveren naar de Hoofdklasse, de periodekampioenen krijgen daarvoor ook de kans. De 2 laatsten degraderen naar de Tweede klasse.

Tweede klasse

Tot  de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna pas.

In de “promotieklasse” 05 vinden we Hazerswoudse Boys, Alphen en Alphia.

In de promotieklasse 07 vinden we Noordwijk, Oegstgeest, DOCOS, GHC, FC Rijnvogels, Kickers’69 en Van Nispen

In de promotieklasse 08 vinden we Blauw Zwart, Wassenaar en SJZ.

In de Tweede klasse 10 (dit is géén promotieklasse) vinden we Roodenburg, Boshuizen, Valken’68, Teylingen, Alkmania, ROAC en Woubrugge.

In de Tweede klasse 11 (ook geen promotieklasse) speelt Floreant

In alle afdelingen spelen ook een aantal tweede en derde elftallen. De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

Ook hier is eerst om de beker gespeeld en is de competitie in november begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In de derde klasse 03 speelt UDO

In de derde klasse 07 spelen TAVV en Altior

In de vierde klasse 03 speelt Bernardus

In de vierde klasse 08 speelt Kagia

In de Vijfde klasse 01 speelt MMO

 In de Vijfde klasse 11 speelt Koudekerk

In de zesde klasse 04 speelt Lugdunum.

In de zesde klasse 10 speelt Warmunda
Géén B-juniorenteams hebben:   Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70,  vv Leiden, Gol Sport en SVOW.

C-junioren

C-Junioren

Het gaat hier om de groep spelers onder de 15 jaar. De wedstrijden duren 2 x 35 minuten. Vanaf de C zijn er geen periodetitels meer te verdienen. In deze leeftijdsgroep spelen slechts 3 clubs uit onze regio in de landelijke competitie, waarin in totaal ca 170 teams spelen.

LANDELIJK

Eerste divisie

In de C-junioren is dit het hoogst bereikbare want er is hier nog geen Eredivisie (die komt er wel vanaf het seizoen 2015/16). Er zijn dit seizoen 2 Eerste Divisies van ieder 12 clubs , hierbij zijn 3 amateurclubs, namelijk AFC en Zeeburgia, beiden uit  Amsterdam  en Alphense Boys, dat in de halve najaarscompetitie op de 8e plaats eindigde. De eerste 4 teams uit de afdelingen A en B gaan door voor het landskampioenschap en plaatsen zich voor de nieuwe eredivisie, de nummers 5 t/m 12 van beide afdelingen spelen in twee groepen om in totaal 6 eredivisieplaatsen in 2015/16. De overige 10 clubs blijven in de Eerste Divisie.

In 2014 ging de finale tussen Ajax (kampioen Noord) en  Feyenoord (kampioen Zuid). Na verlenging won Ajax met 3-2. In de finale van 2013 stonden  AZ (Noord) en Feyenoord (Zuid), kampioen werd AZ door deze  finale met 4-1 te winnen. Landskampioen 2012 werd Ajax.

Voor de C2-teams van de profclubs (bestaande uit eerstejaars C-spelers) wordt een aparte competitie georganiseerd. Ajax heroverde in 2014 het kampioenschap. PSV werd in 2013 kampioen en volgde daarmee Ajax (2012) en  ADO Den Haag (2011) op.

Tweede Divisie

Er zijn 4 afdelingen van 12 clubs, daar zijn geen clubs uit onze regio bij. De nummers 1 t/m 3 promoveren naar de Eerste Divisie, samen met 2 nummers 4. De andere 2 nummers 4 blijven in de Tweede Divisie, samen met alle nummers 5 t/m 12.

Derde Divisie

Er zijn 8 afdelingen van 12 clubs. In de Derde Divisie C spelen het in 2014 uit de Tweede Divisie gedegradeerde UVS, met  Quick Boys en het uit de Hoofdklasse gepromoveerde VVSB.

Op de helft van de competitie staat UVS op de 2e plaats, 4 punten achter Spijkenisse. VVSB is 6e en Quick Boys staat onderaan.

De 8 kampioenen promoveren naar de Tweede Divisie, samen met 6 van de 8 nummers 2. De beide andere nummers 2 en alle nummers 3 t/m 11 blijven in de Derde Divisie, evenals 6 van de 8 nummers 12.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D  (12 clubs) spelen RCL, ARC,  Voorschoten’97 , Foreholte en het vorig seizoen gepromoveerde FC Lisse

Halverwege de competitie staat Voorschoten’97 bovenaan met 4 punten voorsprong op Foreholte en 6 op ARC; deze 3 clubs gaan uitmaken wie er kampioen wordt. FC Lisse is 5e en RCL staat onderaan.

De kampioen van de hoofdklasse promoveert naar de Derde Divisie. De nummers 11 en 12 degraderen naar de Eerste Klasse.

Eerste klasse

In afdeling 07 (12 clubs) spelen het vorig seizoen gedegradeerde Rijnsburgse Boys en SJC, daarnaast Katwijk, Noordwijk , Meerburg  en Ter Leede, plus het gepromoveerde Blauw Zwart; maar ook Alphense Boys C2, ARC C2  en UVS C2 .

Halverwege de competitie staan Alphense Boys C2 en Ter Leede, allebei ongeslagen, bovenaan; Rijnsburgse Boys staat daar slechts 3 punten achter. Op plaats 5 t/m 9 vinden we Katwijk, Blauw Zwart, Noordwijk, SJC en Meerburg. UVS C2 is 10e en ARC C2 is 11e.

De kampioen promoveert naar de Hoofdklasse, de nummers 11 en 12 degraderen naar de Tweede Klasse.

Tweede klasse

Tot  de herfstvakantie is in de Tweede klasse en lager om de beker gespeeld. De competitie begon daarna. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In promotie-afdeling 01 vinden we SJZ.

In promotie-afdeling 06 vinden we het gedegradeerde DOCOS naast ASC, Valken’68, FC Rijnvogels, DOSR en Alkmania.

In promotie-afdeling 08 spelen Alphen en Floreant.

In de Tweede klasse 10 speelt Hazerswoudse Boys

In de Tweede klasse 15 spelen UDO, Oegstgeest, Warmunda, Teylingen, ROAC en  Kickers’69.

In alle afdelingen spelen ook een aantal  tweede en derde elftallen.  De kampioenen van de promotie-afdelingen  promoveren naar de Eerste klasse.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 03 spelen o.a. Lugdunum, GHC en Stompwijk

In  de Derde klasse 04 speelt  Van Nispen

In de Derde klasse 09 spelen Alphia, Altior, TAVV, Woubrugge, Kagia en Koudekerk

In de Vierde klasse 04 spelen Roodenburg en GOL Sport

In de Vierde klasse 10 speelt Bernardus

In de Zesde klasse 11 speelt  MMO

Géén C-junioren hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70, Boshuizen, vv Leiden en SVOW.

D-junioren

D-pupillen

Het gaat hier om de groep spelers onder de 13 jaar. Vanaf de D-leeftijdsgroep spreekt de KNVB niet meer van “junioren” maar van “pupillen”. De wedstrijden duren 2 x 30 minuten. Er wordt gespeeld met “halve corners”.

LANDELIJK

Eerste divisie (er is, net als bij de C-junioren,  geen Eredivisie).

Er zijn 3 afdelingen van ieder 12 clubs. Er spelen na de degradatie van Alphense Boys in 2013 geen ploegen uit onze regio meer in deze divisie.

In 2014 is Feyenoord kampioen van afdeling A geworden, voor AZ (2e) , Ajax (3e)  en ADO Den Haag (4e). Daarna werd Feyenoord ook kampioen van Nederland door de beide andere Eerste Divisiekampioenen,  PSV en FC Twente, te verslaan. In 2013 werd AZ kampioen van Nederland  vóór  PSV (2e) en SC Heerenveen (3e). Ajax was de kampioen van Nederland in deze leeftijdsgroep in 2012.

In het seizoen 2014/15 wordt er geëxperimenteerd met een nieuwe competitie-opzet. Tot de winterstop wordt een halve competitie gespeeld. Daarna gaan de nummers 1 t/m 4 van de 3 afdelingen verder om het kampioenschap van Nederland en de nummers 5 t/m 12 gaan in 4 poules van ieder 6 teams verder in een hele competitie, waarbij de laatste 2 clubs van iedere poule degraderen.

Tweede Divisie

Er zijn 6 afdelingen. Hier speelt één  club uit onze regio :  Alphense Boys

De kampioenen  zullen dit seizoen niet promoveren. Alle nummers 1 t/m 6 blijven in de Tweede Divisie net als 4 van de 6 nummers 7. De andere 2 nummers 7 en alle nummers 8 t/m 12 degraderen naar de nieuw te vormen  Derde Divisie. Alphense Boys staat halverwege de competitie op de 3e  plaats en heeft dus een goede kans om zich bij de eerste 6 te plaatsen.

REGIONAAL

Hoofdklasse

In Hoofdklasse D spelen het in 2012 uit de landelijke klasse gedegradeerde UVS, het in 2014 gedegradeerde Voorschoten’97 en verder  Quick Boys, Katwijk, FC Lisse, ARC en de gepromoveerde clubs Noordwijk, Foreholte en Meerburg

De nummers 1 t/m 3 van de Hoofdklasse promoveren naar de nieuwe Derde Divisie, nummer 4 speelt een promotiewedstrijd. De nummer 12 degradeert naar de Eerste klasse.

FC Lisse staat op de helft van de competitie bovenaan met 7 punten voorsprong op DSO. Noordwijk is 3e en doet dus ook volop mee voor promotie, net als  ARC (4e). Ook Foreholte (6e) en Quick Boys (7e) zijn nog kanshebber. UVS (8e) en Voorschoten (10e) zijn wat achterop geraakt terwijl Meerburg (11e)  en Katwijk (12e) uit gaan maken wie er moet degraderen.

Eerste klasse

Tot de herfstvakantie is in de eerste klasse en lager alleen om de beker gespeeld. De competitie is pas in november  begonnen. De meeste afdelingen bestaan uit 10 clubs.

In  de promotieklasse (afd. 01) spelen de gedegradeerde clubs RCL en VVSB, naast   Rijnsburgse Boys, Ter Leede, ASC,  Blauw Zwart, DOCOS en FC Rijnvogels . ASC is sterk gestart en staat na 4 wedstrijden op de 2e plaats.

In afdeling 07 (geen promotieklasse) spelen UDO, Teylingen, DOSR en Alphen.

In afdeling 10 (geen promotieklasse) speelt SJZ.

In alle afdelingen spelen ook tweede en derde elftallen. De kampioen en de nummer 2 van de promotieklasse spelen volgende seizoen in de Hoofdklasse.

 Tweede klasse

In afdeling 02 spelen Hazerswoudse Boys, Floreant, Koudekerk, TAVV, Woubrugge en ROAC.

In afdeling 03 speelt  Valken’68

In afdeling 10 spelen Lugdunum, Roodenburg, Oegstgeest, SJC en Warmunda.

Derde klasse en lager

In de Derde klasse 01 spelen Van Nispen, Kagia, Alkmania, Kickers’69, Bernardus en Alphia

In de Vierde klasse 04 speelt GHC

In de Vierde klasse 05 spelen vv Leiden en GOL Sport

In de Vijfde klasse 09 speelt Altior.

In de Vijfde klasse 11 speelt MMO

 

Géën D-elftallen hebben: Leidsche Boys, FC Rijnland, Football Factory, LSVV’70, Boshuizen en SVOW.

E-pupillen


E-pupillen
Het gaat hier om de spelers onder de 11 jaar. Vanaf de E-leeftijdsgroep zijn de regels aangepast. Er wordt (in principe)  7 tegen 7 gespeeld op een half veld, zonder buitenspelregel. De wedstrijden duren 2 x 25 minuten.

Er is géén landelijke, maar alleen een regionale competitie.

Variant 1: de 9 tegen 9
Met ingang van het seizoen 2013/14 organiseerde de Regio West 2 van de KNVB een officiële 9:9 competitie. Dit is een tussenvorm tussen de 7:7 competitie en de 11:11 competitie die vanaf de D-pupillen  wordt gespeeld. De aanmelding voor deze competitie is op vrijwillige basis. De 9:9 kent een aantal bijzondere regels:

  • Alleen bestemd voor tweedejaars E (dit seizoen dus geboortejaar 2004) met maximaal één dispensatie per team voor een eerstejaars E (2005)
  • Speelduur 2 x 30 minuten
  • Lengte speelveld van lijn strafschopgebeid tot lijn van het andere strafschopgebied, ofwel ca 73 meter
  • Breedte speelveld 56 meter, aangegeven door “hoedjes” als zijlijn
  • Breedte doel 6 meter, hoogte 2 meter (indien zo’n doel niet aanwezig is mag het ook 5 meter breed zijn); penalty’s dan van 9 meter respectievelijk 8 meter afstand;
  • Doorwisselen is toegestaan; geen buitenspel; geen terugspeelballen in handen van de keeper; per speler maximaal één keer per wedstrijd een 5- minutenstraf
  • Ouders achter de hekken (!)

Vroeger waren er een paar grote clubs uit onze regio die de beste E-spelers doorschoven naar een zogenaamde “E-top”, een team dat in een (lage) D-klasse uitkomt waardoor de spelers al kunnen wennen aan het grote veld, 11 tegen 11 en de buitenspelregel. Na de invoering van het 9:9 doet, voor zover ons bekend, alleen Alphense Boys dat nog.

Variant 2: de twingames (straatvoetbal op het veld)
De grote profclubs waren niet tevreden met de 9:9 competitie. Met name Ajax wilde het anders gaan doen en daarom wordt in dit seizoen voor het eerst door een aantal clubs geëxperimenteerd met de zogenaamde “twingames”. De essentie daarvan is dat het straatvoetbal op landelijk niveau in de profopleidingen wordt opgenomen. De kernbegrippen zijn : “voetbal in de kleine ruimte, meer balcontacten per speler, hogere spelintensiteit door minder onderbrekingen, verschillende ondergronden en meer nadruk op techniek en plezier. Voorlopig worden de twingames gespeeld door o.a. Ajax, ADO Den Haag, PSV en FC Utrecht. Andere clubs, zoals Sparta en Feyenoord, wachten nog even af maar spelen wel doordeweeks oefenwedstrijden volgens het twingame-concept.

REGIONAAL
Hoofdklasse

Voor de 9:9 competitie zijn er in de Regio West 2 in totaal  64 clubs aangemeld, waarvan sommigen, zoals ARC, 2 teams inschreven. De KNVB heeft  de eerste indeling gemaakt van 8 hoofdklasse-afdelingen van ieder 8 teams. Vanaf 1 november werd een tweede indeling gemaakt (weer 8 x 8) en vanaf 1 maart wordt er nog een derde keer ingedeeld. De bedoeling daarvan is dat iedere club zoveel mogelijk gelijkwaardige tegenstanders krijgt.

Uit onze regio doen  13 clubs mee (ARC dus met 2 teams). In de tweede fase zijn dat:

In poule 1 (vooral “Rotterdams”): Quick Boys

In poule 2 : RCL (bovenaan na 4 wedstrijden) en Meerburg

In poule 3:  UVS en Katwijk

In poule 4: FC Lisse, Noordwijk, Voorschoten’97 en ARC

In poule 6: Foreholte, Rijnsburgse Boys en Blauw Zwart

In poule 8: VVSB en ARC 2

 

Eerste klasse:  (deze klasse en alle lagere klassen spelen dus 7:7; meestal bestaan de klassen uit 10 teams)

In afdeling 09 spelen: ASC, UDO, Valken’68, Ter Leede, Kagia, DOSR, SJZ en Hazerswoudse Boys

Tweede klasse

In afdeling 01 spelen Oegstgeest, GHC en Alphense Boys “E1” (maar dat is dus eigenlijk een combinatie van de E2 en E3 i.v.m. het bestaan van een E-top !).

In afdeling 02 spelen Bernardus, Woubrugge en Alphen.

Lagere klassen

In de Derde klasse 01 spelen DOCOS, Leiden en FC Rijnvogels

In de Derde klasse 02 speelt Alkmania

In de Vierde klasse 07 spelen Roodenburg, Lugdunum, Boshuizen en Teylingen.

In de Vijfde klasse 01 spelen Gol Sport, Stompwijk en ABF (de club van de Amerikaanse school in Wassenaar).

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read