Dit seizoen zal onze redactie aandacht besteden aan spelers van pakweg 10 tot 20 jaar die eerder onder meer het shirt droegen van RCL, Noordwijk, UVS of een andere club uit de regio. Wanneer werden ze gescout, hoe verging het ze in de voorbije jaren en hoe groot is de kans om straks speler te worden van de hoofdmacht van een BVO (Betaald Voetbal Organisatie)? In deel 2 sprak verslaggever Piet van Kampen met doelman Delano Kloos van ADO Den Haag.

Hij klinkt behoorlijk zelfverzekerd als hij zijn ambitie voor de toekomst uitspreekt. De 15-jarige Delano uit Leiden is aan zijn vierde seizoen bij ‘de Haagse ooievaars’ bezig. Met veel plezier, dat merk je aan alles. ,,Ik vermaak me altijd als ik maar met een bal bezig ben”, geeft hij zijn passie voor het ronde leer prijs. De doelman van de B2 heeft een duidelijk doel voor ogen: ooit profvoetballer worden. Bij ADO wil hij het gaan maken.

Dat ‘met een bal bezig zijn’ begon op 8-jarige leeftijd in de Kikkerpolder bij UVS. Dat er een talent in de jeugdige sluitpost schuilde, bleef de immer speurende scouts van ADO niet onopgemerkt. De heren met een neusje voor talent wisten hem voor de groen-gelen te strikken en Delano ging direct overstag. ,,Ik vond het een hele uitdaging en heb gelijk ja gezegd. En ik heb tot nu toe zeker geen spijt gehad”, is hij open over zijn overstap. ,,Ik heb het hier reuze naar mijn zin.”

Heeft hij in de wereld van goede keepers een favoriet?

Delano aarzelt geen moment en zijn keuze staat vast: De routinier in het doel van Italië, Buffon spreekt het meest tot zijn verbeelding. Maar als je het over zijn favoriete club hebt – behalve ADO natuurlijk dat hij via de TV volgt– komt als verrassing de naam van Manchester City naar voren. Je hoort het niet vaak bij jonge voetballers die meer richting Barcelona of Real Madrid denken. Om ooit het niveau van Buffon te bereiken zal er keihard moeten worden getraind. Dat doet de ambitieuze jongeling dan ook vier keer per week. Hij wordt keurig met een busje opgehaald en weer thuis gebracht. Dat zit dus wel goed want anders zou het geen haalbare kaart voor hem zijn. Los van het vervoer is hij ook content met de begeleiding en de totale verzorging zoals dat overigens een BVO organisatie betaamt.

Delano Kloos

Gaan studie en voetballen samen?

Delano is leerling van het Wellant College in Oegstgeest. Voorlopig gaat dat nog goed. Stel dat hij het in de voetballerij niet zo ver schopt als dat hij voor ogen heeft? Er volgt een moment van enige twijfel maar vervolgens: ,,Dan ga ik misschien iets in aanleg en onderhoud van tuinen doen.” Maar daar is Delano vooralsnog niet op gefocust. Waarom zou hij ook?

Hoogtepunt

Als je op deze jonge leeftijd al werd uitverkoren om in de jongste lichting van Oranje het doel te mogen verdedigen is dat nu al een absoluut hoogtepunt aan het begin van een hopelijk succesvolle carrière. Dus waarom zou hij zich in eerste instantie druk maken om tuintjes nu er iets moois op voetbalgebied bloeit en mogelijk verder groeit? Niet voor niets doet hij een uitspraak die er niet om liegt: ,,Ik ga er ècht voor!”

Andere hobby’s?

Voor ander vermaak blijft er weinig tijd over. ,,Ik vermaak me altijd als ik met de bal bezig ben en soms doe ik wel eens leuke dingen met een paar vriendjes.” Het moge duidelijk zijn. De bal rolt als een rode draad door zijn nog jonge leven. Wordt het een gedroomd leven als prof onder de lat? Delano legt hem hoog.

ADO onder 16 staat na acht wedstrijden in de middenmoot en staat daarmee hoger genoteerd dan clubs als Vitesse, FC Groningen, Roda JC en Ajax. Het team staat onder de bezielende leiding van Mark Schuur, die de beschikking heeft over achttien spelers.