Blijft FC Rijnvogels ongeslagen en kan het de concurrentie alweer een mokerslag toedienen? Zet Voorschoten’97 de opmars voort en kan GHC de negatieve spiraal juist omdraaien? Kan RCL zich weer boven de streep spelen? En dan op zondag: gaat FC Boshuizen een kampioenskandidaat pootje lichten? Zal UVS een angstgegner van zich afschudden en wordt de zondagtak van Voorschoten’97 weer eens beloond? Een wekelijks rondje langs de velden.

Zaterdag 1 februari

Eerste klasse B

GHC-DSO

Afgelopen zaterdag leed de Groene Hart Combinatie een pijnlijke 4-0 nederlaag bij Zwaluwen ’30. Door een aantal schorsingen kon trainer Dennis Olman derhalve niet zijn sterkste formatie binnen de lijnen brengen. Ook komende zaterdag zal dit nog niet geheel het geval zijn. Geen prettig perspectief als het tegen DSO zal aantreden. De promovendus doet het naar behoren en bezet de zesde plaats, één hoger dan de Vlietbewoners. Deze kukelden na de nederlaag van afgelopen zaterdag naar de zevende stek. Bij eventuele winst kan GHC over de Zoetermeerders heen en mogelijk zelfs naar de vijfde plaats opklimmen indien Voorschoten ’97 het bij Haaglandia/Winston laat liggen. Maar groen-geel heeft de laatste weken de smaak te pakken. Eerst dus zelf maar eens van DSO zien te winnen hetgeen op zich al een flinke opgave wordt. Maar niets is uit te sluiten dus waarom zou GHC bij voorbaat al kansloos zijn? Bovendien heeft het nog wat goed te maken want in de heenwedstrijd gingen de mannen met 3-0 de bietenbrug op.

HAAGLANDIA/WINSTON-VOORSCHOTEN ‘97

Het team van Marcel de Hoogt heeft de goede koers gevonden. Twee gewonnen derby’s op rij geeft ongetwijfeld een boost aan het relatief jonge gezelschap. De huidige oogst is een voorlopige vijfde plek na een wat wisselvallige eerste helft van het seizoen. Een plaats waar De Hoogt mimimaal op gokt aan het einde van het seizoen. “Als we zesde worden hebben we het slecht gedaan”, liet hij onlangs nog weten.

Kunnen de manschappen in Rijswijk ‘the winning mood’ continueren? Een nieuwe zege zou het perspectief in de tweede periode alleen nog maar versterken ook al moet het Forum Sport naast zich dulden. FC Rijnvogels staat hierin weliswaar eerste maar heeft al een periodetitel in de knip. In de wetenschap dat de eerste ontmoeting op Adegeest ruimschoots met 4-1 werd gewonnen, zal groen-geel met vertrouwen naar het Prinses Irene sportpark afreizen. De opponent boog in de voorbije spelronde het hoofd in Voorburg, op bezoek bij Forum Sport (3-2). Voorschoten’97 oefende overigens dinsdagavond tegen en bij Roodenburg. Na een 0-2 voorsprong kwam de Leidse ploeg terug tot 2-2, maar in de laatste minuut kroonde Jim van der Krogt zich tot matchwinnaar. Joshua Steenvoorden scoorde de andere twee doelpunten.

RCL-ZWALUWEN ‘30

Bij de Racing zal men vast nog niet vergeten zijn dat het de eerste ontmoeting in Hoorn kort voor tijd met 3-2 uit de vingers liet glippen. Een goede wedstrijd die niet naar behoren werd beloond. Zaterdag dient zich de mogelijkheid aan om op De Bloemerd revanche te nemen maar dat zal een zware kluif voor de equipe van Ben Kottenhagen worden. De Noord-Hollanders bezetten een stevige derde plaats op één punt achter Swift dus zij behoren tot de sterkeren uit de eerste klasse B. RCL is juist weggezakt tot de één na onderste plaats en dat betekent rechtstreeks degraderen. Zover is het nog bij lange na niet maar een spookbeeld dat de rood-witten maar al te graag willen verjagen. Gelukkig voor hen zijn teams als Alexandria ’66, BVCB, Nootdorp en WV-HEDW nog niet uit beeld en nog in de kraag te vatten. Maar dan is winst op nummer drie wel van vitaal belang. Voorwaar een zware opgave voor de mannen uit Leiderdorp, die nog wachten op de eerste driepunter in 2014.

FC RIJNVOGELS-NOOTDORP

Nootdorp is per traditie altijd een lastige opponent voor de Vogels van Hein van Heek. Weliswaar gingen verreweg de meeste punten naar de Katwijkers, maar dat ging nimmer zonder slag of stoot. Het waren veelal nipte zeges zoals bijvoorbeeld de heenwedstrijd van dit seizoen. Toen knokten de Nootdorpers zich na een vroege 2-0 achterstand terug in de wedstrijd en kwamen langszij. Pas in de slotfase stelden de rood-witten de overwinning (2-3) veilig. Dat zijn ze op De Kooltuin nog niet vergeten, reden waarom de thuisclub ondanks de riante voorsprong van elf punten, ook dit duel scherp in zal moeten gaan. In Amsterdam kon het afgelopen zaterdag na een matig optreden WV-HEDW niet op de knieën krijgen (1-1) en het mee gereisde publiek verwacht tegen Nootdorp in ieder geval een betere performance. De grote uitdaging is om de ongeslagen status te handhaven en een stapje verder op weg naar een mogelijke titel te maken. Want dat is het doel dat de club zich heeft gesteld. Overigens werd ondertussen bekend dat Pieter van den Breggen, een belangrijke pion op het Katwijkse middenveld, zal blijven. Belangstelling van topklasser Katwijk deed Van den Breggen blozen, maar hij verkoos Hein van Heek en de zijnen boven De Krom.

Zondag 2 februari

Hoofdklasse A

FC BOSHUIZEN-QUICK

Zoals elke wedstrijd voor de kadebewoners dit seizoen lastig is, zal ook het potje tegen het Haagse Quick dat een titelkandidaat is en momenteel tweede staat, een zeer zware opgave worden. In het eerste duel werd het team van – toen nog Mario Koswal – met 5-0 van de mat gestuurd. Cijfers die er niet om liegen. Afgelopen zondag werd de uitbeurt tegen De Zouaven afgelast en de tegenstander van komende zondag speelde thuis teleurstellend met 1-1 gelijk tegen het laag genoteerde GOES. Dus waarom zou er voor de geel-blauwen van de nieuwe man aan het roer, Stefan Roodakkers,  geen muziek in deze wedstrijd kunnen zitten? Is er nog een sprankje hoop en vooral geloof om de degradatie te ontlopen? Dan zal er van nu af aan gewonnen moeten gaan worden. Het team heeft nog twee inhaalwedstrijden te goed en de kans om het gapende gat met RKAVV, DOSKO en GOES enigszins te dichten. Zondag komt de eerste kans. Weliswaar een moeilijke klus maar ook FC Boshuizen moet in kansen blijven geloven.

UVS-VELO

De vraag is in hoeverre UVS de 4-2 nederlaag in de kraker tegen Alphense Boys heeft verwerkt. Doe wel en ziet niet om maar richt de blik vooruit. Zondag wacht een oude bekende, VELO, dat naar de Kikkerpolder komt. Vorige jaargang konden de Leidenaren er niet van winnen en trokken tot twee keer toe met 2-1 aan het kortste eind. Dit seizoen werd in de eerste ontmoeting in Wateringen een duidelijker nederlaag geslikt, 3-0. Het wordt dus zoetjes aan tijd dat met deze tegenstander sportief wordt afgerekend. Lukt het de mannen van Paul van der Zwaan de punten in eigen huis te houden, dan wordt het stuivertje wisselen op de ranglijst en zit er mogelijk zelf een vierde plek in als Alphense Boys een steek tegen SJC laat vallen. VELO kwam afgelopen weekend bij het zwakke Poortugaal met de hakken over de sloot (0-1) maar zal in Leiden ongetwijfeld meer gemotiveerd aan de aftrap verschijnen. Motivatie die ook zeker bij de gastheren niet zal ontbreken om eindelijk eens van die Wateringers te winnen. Overigens lukte dit ook al niet voor de blauwwitten in het seizoen 2011/2012 (1-4).

Tweede klasse C

VOORSCHOTEN ’97-VUC

De donkere wolken boven het zondagteam van Voorschoten ’97 willen maar niet wegtrekken. Afgelopen zondag werd de lucht nog wat grauwer na een – overigens onverdiende – 2-1 nederlaag bij GONA. Maar het recht zegeviert niet altijd in de voetballerij en daar kunnen de mannen van Mo Bougrine over mee praten. Na een goede wedstrijd met een –als we de woorden van Bougrine mogen geloven – minder goede scheidsrechter stonden de groen-gelen alweer met lege handen. Het zijn dikwijls maar kleine nederlagen, maar zeker in dit geval komt het hard aan. Tijd dat er een streepje licht aan de horizon komt. Is de komende tegenstander VUC het eerste slachtoffer van de Voorschotense dadendrang om weer eens te gaan winnen? Zou lekker zijn, zeker omdat teams als Foreholte, RKDEO, Wilhelmus en GDA nog onder handbereik zijn. Ook staat er nog een inhaalwedstrijd in de boeken dus nog volop mogelijkheden. Eerst middenmoter VUC maar eens klein zien te krijgen. Een succesje is in deze fase uiterst welkom. Overigens ging het op Adegeest al vier keer mis met de cijfers 1-2..