Oegstgeest_complex_0471Voorbeschouwing 21 (VV Oegstgeest, 3e klasse, zaterdag)- VV Oegstgeest trapt het seizoen zaterdag af met een thuiswedstrijd tegen BSC ’68. De van Kagia overgekomen Jerry Ubink heeft met zijn nieuwe werkgever een duidelijk doel: een significante rol van betekenis spelen, in tegenstelling tot de voorbije jaargang.

Ubink beleefde met de Lisserbroekers een bizar seizoen, waarin het op de slotdag op onverklaarbare wijze de titel verspeelde. In een onderling duel mochten Kagia en SEV daarin uitmaken wie zich tot kampioen kroonde. De thuisploeg dacht op rozen te zitten toen tegen negen Leidschendammers een 2-1 voorsprong werd genomen, maar in de slotfase kwamen de sterk gereduceerde bezoekers toch nog langszij. Door het gelijke spel kwam ook DWO, dat won van Koudekerk, in de eindstand van de reguliere competitie nog op gelijke hoogte. De drie kemphanen moesten vervolgens in een halve competitie bepalen wie er alsnog op de platte kar gehesen mocht worden. Daarin konden de mentaal geknakte Kagianen geen vuist meer maken en moesten ze de titel uiteindelijk aan de ploeg uit Zoetermeer laten. De uitgebluste oranjehemden gingen nog wel de nacompetitie in, maar dat werd een uiterst pijnlijke exercitie. Over twee wedstrijden was Zevenhoven veel te sterk: 9-1.

Ubink wordt er niet graag aan herinnerd. Hoe gelukkig hij inmiddels ook is op De Voscuijl, de open wond heelt langzaam. ,,Het waren twee tropenjaren. Achteraf had ik bij één seizoen moeten houden. De koek was echt op. Op een of andere manier is de klik er nooit echt geweest. Wel met de mensen van de club, begrijp me niet verkeerd. Er lopen hele fijne mensen rond. Maar in het voetbalgedeelde heb ik me er nooit echt thuis gevoeld. Met de drive die ik heb, kom ik hier wat dat betreft een stuk beter tot me recht. Oegstgeest straalt meer voetbal uit’’, zo kijkt de 41-jarige Katwijker, eerder acht jaar werkzaam in de jeugdafdeling van Quick Boys, liever vooruit.

Met Oegstgeest zet Ubink dit seizoen in op een periodetitel. Op basis van de voorbereiding van de zaterdagderdeklasser zijn de vooruitzichten gematigd positief. Tegenover veegpartijen voor de beker tegen laagvliegers als FC Rijnland (10-0) en de zaterdagtak van Leidsche Boys (0-14), stonden flinke oorwassingen tegen Soccer Boys (3-0) en de zondagafdeling van Voorschoten ’97 (5-2, na een 5-0 achterstand). ,,Qua voetbal ziet het er redelijk uit, moet ik zeggen. Maar het ontbreekt in deze jonge groep wel duidelijk aan voetbalslimheid. Gogme, zoals dat met een mooi woord. Op het moment dat het bij de tegenstander compact staat en er weinig ruimte is op het middenveld, moet je geduld opbrengen. Zeker als je met je laatste linie heel hoog en op lijn staat. Maar wij lopen nog te vaak in het mes van de counter. Daar moeten we echt snel van gaan leren. Het is coachbaar, maar moet toch vooral vanuit de spelers zelf komen.’’

In 3A, een interessante afdeling met veel regioploegen, is Oegstgeest op voorhand niet de uitgesproken favoriet. Ubink: ,,Nee, dat zeker niet. Ik zou niet weten op basis waarvan. Ambitie? Maar dat is geen steekhoudend argument. Ik denk dat SEV de te kloppen ploeg is. Roodenburg en Kagia verwacht ik ook wel weer bovenin en ik ben benieuwd naar de kracht van UVS, nu alles daar op de zaterdag is gericht. Zwammerdam verwacht ik ook zeker in het linkerrijtje, Docos gaat een moeilijk tweede seizoen tegemoet en met ploegen als Reeuwijk en Floreant is het altijd even afwachten.’’

Ook voor zijn eigen ploeg, waarvan hij met Kagia vorig seizoen uit won en thuis verloor, ziet hij mogelijkheden. ,,Ik denk dat we er wel op vooruit zijn gegaan. We hebben er drie jongens van buitenaf bij gekregen. Kevin Sip, een keeper van Quick Boys, Tijmen Kruider van Ter Leede en spits Joep van Tulder, die van Koudekerk is overgekomen. Bovendien is Ruben Reus, die ik in de jeugd van Quick Boys nog getraind heb, weer bij de selectie aangesloten. Hij speelde in een vriendenteam. Al met al hebben we een behoorlijk brede selectie, waarbij toch wel zo’n twintig man in aanmerking komt voor het eerste. De concurrentie is dus groot en dat is alleen maar goed. Ja, ik heb er zin in. Laat het maar beginnen.’’

En wat er gebeurde er bij de ploeg van De Voscuyl deze zomer?

Gekomen: Jerry Ubink (trainer, Kagia), Kevin Sip (Oegstgeest), Joep van Tulder (Koudekerk), Thijmen Kruider (Ter Leede), Joeri Kampijon (Warmunda).
Vertrokken: Teun Guijt (Valken ’68), Joost den Hollander (UDO), Stefan Schriek (Docos), Pieter van der Bent (lager team), Niels Zandbergen (lager team), Marino Steenstra Toussaint (UVS).