voorbeschouwing wekelijks itemDo or die. Erop of eronder. Alles of niets. Kreten die de komende weken vaak zullen worden gebezigd. De laatste beslissingen van het seizoen zullen gaan vallen in tweeluiken of zelfs over een pad van vier wedstrijden. Onze redactie zette een en ander even op een rijtje.

 

RCL-SPIRIT (voor plek in de eerste klasse)

ts-rclHet heeft er al langere tijd ingezeten dat de Racing het degradatiespook zag opdoemen. Het kon echter telkens niet worden verjaagd. De rood-witten gingen op de laatste speeldag nog als ‘veilig’ de speelronde in, maar door de eigen nederlaag tegen Alexandria’66 en de winst van Voorschoten’97 en WV- HEDW rolde er uiteindelijk een twaalfde plaats uit.Weliswaar is rechtstreekse afdaling naar de tweede klasse de Leiderdopers bespaard gebleven, Aalsmeer en BVCB zijn het haasje, en kunnen de mannen van Ben Kottenhagen via de nacompetitie alsnog het verblijf in de eerste klasse verlengen. Maar dan zal er zaterdag op de eigen Bloemerd van Spirit dat een periodetitel van de tweede klasse D op zak heeft, gewonnen moeten worden om een goede uitgangspositie voor de return te verwerven. Overbodig om te stellen dat alles wat er nog in de kast zit eruit gehaald zal moeten worden. De geel-witten uit Ouderkerk aan de IJssel werden in de reguliere competitie tweede achter kampioen Brielle. Dus mag er best wel op een flinke portie tegenstand worden gerekend. Zit er nog wat brandstof in de tank van de rood-witten? Hij zal helemaal, maar dan ook helemaal leeg moeten. Bij Nicky Wijsman, Nick Scheurwater en Frank Hillebrandt zal dat in elk geval niet het geval zijn. Het trio is geschorst voor de eerste nacompetitiewedstrijd. Het meespelen van de geblesseerde Nick Permanand is twijfelachtig.

LUGDUNUM-SIVEO ’60 (voor plek in de derde klasse)

ts-lugdunumWordt het afdalen in de kelder van het zaterdagvoetbal of kunnen de kikkers zich nog met een geslaagde sprong op het droge van de 3e klasse weten te houden? Het is alles of niets in het tweeluik tegen Siveo ’60 uit Zegveld om in de finale uit te kunnen komen tegen mogelijkerwijs Woubrugge. Siveo heeft een sterk seizoen achter de rug en eindigde als tweede. Een team in de winning mood daar waar de manschappen van Hennie de Klerk alle energie nodig hadden om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Het is en blijft een zenuwachtig gedoe in de nacompetitie en de vraag rijst altijd weer welk team de zenuwen het beste in bedwang heeft. De vorm van de dag om een goed resultaat neer te zetten met het oog op de return? Omdat beide teams elkaar niet in het seizoen hebben ontmoet is het moeilijk in te schatten wie de favoriet is. Is het voordeel van eerst op eigen bodem te mogen spelen voor Lugdunum een voordeel? Vraagtekens alom. The answer is vooralsnog ‘blowing in the wind’. Zeker is in elk geval dat de Leidenaren andermaal fiks gehavend aan de start lijken te moeten verschijnen.

WOUBRUGGE-WDS (voor plek in de de derde klasse)

ts-woubruggeTwee periodekampioenen uit de vierde klasse A en B gaan aan de Bateweg in Woubrugge de eerste sprong voor promotie naar de derde klasse wagen. De derde klasse waar het team van trainer Arie van Duijn weer naar hunkert. Het zal dan met WDS uit Waarder/Driebruggen in twee edities moeten afrekenen. Het eerste treffen met de zwart-witten, dat dankzij een vervangende periodetitel mee mag dingen in de strijd om het volgende seizoen in de derde klasse te mogen acteren, is op Woubrugse bodem. Kunnen de Woubruggenaren, eveneens verdienden zij een vervangende prijs, de eerste klap die een daalder waard is, ook uitdelen? Of is het eerste gewin (indien dit ook een feit wordt) kattengespin? Het is zoals elk duel in de nacompetitie erop of er onder. Van Duijn en zijn mannen weten wat hen wacht. De club wil zo graag weer terug naar de derde klasse. Wie trekt het goede lot in de loterij? Voor het moment in elk geval niet topscorer Joris van der Hoorn en Glenn Elsgeest. Zij zijn niet inzetbaar.

Leidsche Boys speelt ook nacompetitie en wordt uiteraard ook gevolgd. Eerst speelt de ploeg van Henk de Cler nog een inhaalwedstrijd thuis tegen SVOW. Het treffen vindt dinsdagavond 13 mei plaats.

Zondag

UVS-AFC ’34 (voor plek in de hoofdklasse)

ts-uvsHoe mooi kan een afscheid zijn van het zondagvoetbal voor het 100-jarige UVS? Door de nacompetitie te winnen en dit in de boeken bij te laten schrijven is dit een wapenfeit waar op sportief gebied weinig waarde meer aan kan worden gehecht. Toch zullen de mannen van de afscheid nemende trainer Paul van der Zwaan en veel vertrekkende spelers wellicht nog een keer het beste (voetbal)beentje voor willen zetten. Al was het alleen maar om het dubbele afscheid enige luister bij te zetten. Het zou het team en de club sieren. Maar dan moet de hindernis die AFC ’34 uit Alkmaar heet, worden genomen om vervolgens in de finaleronde tegen De Meern of Goes de zaak af te ronden. Een uitdaging die er niet om liegt. Kunnen de blauw-witten deze aan om het eeuwfeest glans te geven? De Alkmaarders zijn overigens oude bekenden, want ook zij kwamen jaren lang uit in de hoofdklasse. De geelblauwen eindigden dit seizoen als tweede in 1A, district West I. Kampioen in die afdeling werd Jos-Watergraafsmeer. UVS eindigde overigens als zesde met 45 punten en speelden zich richting het toetje door een ruime zege op PFC, terwijl concurrent VELO verrassend onderuit ging bij CVV Zwervers.

SJZ-NOC KRALINGEN (voor plek in de derde klasse)

ts-sjzDe mannen van Sint Jan Zoeterwoude kenden een moeilijk seizoen en zijn ook veroordeeld tot de nacompetitie om ook in het nieuwe seizoen op 3e klasse niveau het podium weer te betreden. Het podium waarop het zo ongeveer het hele seizoen op de rand op de rand van de afgrond balanceerde. Kunnen de mannen van scheidend trainer Ronald Rosdorff nog twee keer tot het gaatje gaan om alsnog het sein ‘veilig’ te krijgen? De groen-witten hebben in ieder geval het voordeel om in de barrage op eigen terrein een goede uitgangspositie te verwerven. Is het vertrouwen er? Op eigen vertrouwde bodem werden veruit de meeste punten behaald dus dit moet een gegeven zijn om indachtig deze wetenschap er voor eigen publiek er nog een keer vol tegenaan te gaan. ‘De dood of de gladiolen’ aldus de lijfspreuk van een bekend sportcommentator. Worden het de gladiolen? SJZ speelde voor het laatst in het seizoen 2006/2007 in de vierde klasse.

AMMERSTOL-GOL SPORT (voor plek in de derde klasse)

golsportDankzij het winnen van de eerste periodetitel mogen de discipelen van trainer Taoufik Maatoug aan de bak in de nacompetitie. Tegen een voor hen volslagen onbekende tegenstander, Ammerstol. Een dorpsclub uit het groene hart van Holland dat ook echter graag een trapje hogerop wil. Maatoug en de zijnen willen dat uiteraard ook maar dan zal er toch in een tweeluik met de onbekende opponent moeten worden afgerekend. De GOL Sport mannen spelen eerst uit om op sportpark De Snackert een goede zet te doen voor de return. Gaat het ‘Snackje’ op de Ammerstolse gronden naar meer smaken? De cijfers leren dat Ammerstol een geweldige productieve voorhoede heeft dat maar liefst 100 keer de vijandelijke touwen deed bollen. Daarentegen incasseerden zij ook veel tegentreffers. Gegevens om rekening mee te houden, dus primair achterin de zaak dicht spijkeren. Maar goed. Maatoug zal heus wel een strijdplan opstellen om deze kans om een trapje hoger op te gaan met beide handen aan te grijpen. De Leidse ploeg is de laatste wedstrijden niet bepaald in goede vorm onder het mom dat de focus al vroegtijdig bij de nacompetitie ligt. Op de laatste wedstrijddag werd met niet minder dan met 0-6 verloren van Roodenburg, dat ruimschoots laatste werd in de vierde klasse A.

Binnenkort ook nog meer nacompetitienieuws van Rodoenburg zaterdag en Kagia. Het schema voor die ploegen is nog onduidelijk, omdat Kagia nog in een felle strijd verwikkeld is om de titel via beslissingswedstrijden met SEV en DWO. In Leidschendam starten de Lisserbroekers vanavond met een duel tegen SEV. J.l. zaterdag werd het op de slotdag 2-2 (zie ook het verslag en de nabeschouwing).

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.