De blikvanger van dit weekend, zonder andere clubs tekort te willen doen, is de Leidse krakerrrr tussen Leidsche Boys en FC Rijnland. Beide clubs gaan er prat op ‘de gezelligste van Leiden’ te zijn en komende zondag zal er zonder twijfel lol worden gemaakt. Toch zal er eerst gebald moeten worden, waarbij de belangen voor de Rijnlanders ook nog eens extra groot zijn gezien de stand. Uiteraard staat er meer moois op het programma, dus een overzicht is gewenst.

Zaterdag

Een Leidse derby op zaterdag is die tussen Football Factory en Leidsche Boys. Kort geleden nog de nummer laatst tegen de koploper, maar de mannen van Pieter van Schie speelden zich van de laatste plaats af door een eerste triomf sinds lange tijd, en in elk geval in dit seizoen, op DOSR (1-4). De ploeg die de thuiswedstrijden afwerkt op een fraai nieuw complex bij de Universiteit heeft er enkele spelers bij sinds de winterstop en het lijkt erop dat Football Factory er beduidend op vooruit is gegaan. Leidsche Boys is dus gewaarschuwd. Eerder werd het nog wel 7-2 aan de Vliet. De Boys kwamen niet in actie overigens in speelronde vijftien. UVS is ondertussen medekoploper na een moeizame overwinning,  in de slotfase prikten Ferry Kort tweemaal raak, tegen en op VV Leiden. De ploeg van Charl van Goozen speelden wel een duel meer. Komend weekend lijkt er op papier niet veel aan de hand voor de nummer twee. Warmunda komt op bezoek en dat is de huidige hekkensluiter. In Warmond werd het 0-3. Zoals gezegd had UVS moeite met VV Leiden dat al met al wel de vijfde nederlaag leed en vooralsnog niet verder komt dan de zevende plaats. Bij verlies tegen DOSR gaan de Veners zelfs over Maurice Jansen en de zijnen heen. DOSR is nu negende en draait 1 op 1. Het eerste treffen eindigde in 0-3 voor de roodwitten. Woubrugge is ronduit slecht uit de winterstop gekomen. Van twee laagvliegers werd verloren en dat kwam aan als een Kop van Jut voor de manschappen van Arie van Duijn. Een mogelijke titel lijkt al vroegtijdig uit zicht, maar de nacompetitie is nog wel een optie. Dan zal Woubrugge evenwel snel weer moeten op staan, te beginnen bij Blauw Zwart. De Wassenaarders staan zesde met twintig punten, terwijl Woubrugge 27 punten op de teller heeft staan. Wel speelde de nummer vijf een pot meer. De andere wedstrijden gaan tussen SVOW en VVSB en in Den Haag gaat Hazerswoudse Boys op bezoek bij Haagse Hout. FC Boshuizen heeft een dagje vrijaf.

Zondag

Buitenom de wedstrijden Bernardus versus UDO en Zoetermeer- Kickers’69 staan er nog vier wedstrijden geprogrammeerd. Zoals gezegd treffen twee Leidse clubs elkaar, die in het verleden al heel vaak tegenover elkaar stonden. Op eigen veld ontvangt Leidsche Boys de geelgroenen uit de Leidse Mors, ofwel FC Rijnland. De ploeg van Ronald Mink is nog steeds leider, mede ook omdat zowel zij zelf als Kickers’69 hun wedstrijden afgelast zagen in de afgelopen speelronde. Leidsche Boys is de nummer tien en zo gemeten zou het geen punt mogen zijn voor de bezoekers. Maar ja, dit soort wedstrijden staan op zichzelf, zoals dat heet. Ons kent ons, oude jongens krentenbrood en de bal is rond. Afgaande op het verleden zal FC Rijnland de tweestrijd met voldoende zelfvertrouwen in gaan. Thuis was het 3-1 voor Mink en de zijnen en in de laatste drie edities aan de Vliet werd het respectievelijk 0-4, 0-8 en 2-7. Het jaar daarvoor werd het gelijk (1-1), een uitslag die ook in 2008/2009 kon worden genoteerd. Dat was toen nog in de vijfde klasse. In 2007/2008 wonnen de Boys wel en voor het laatst op eigen veld, de gasten werden met 2-0 verslagen. Voor de rasechte Leidenaar geldt in elk geval: komt tot zien.  Een ander Leids elftal, DoCoS, neemt het thuis op tegen ASC. In Oegstgeest eindigde de botsing in 1-0 voor de roodzwarten. De ploeg van John van Berkel heeft nog vijf wedstrijden voor de boeg op het eigen complex voordat de stekker eruit gaat. Op de ranglijst bedraagt het verschil zes punten in het voordeel van de formatie van Raymond Noordam. GOL Sport speelt net als afgelopen zondag thuis. Tegen FC Zoetermeer ging het fout (1-2) en daardoor lijkt de kadeploeg nu daadwerkelijk kansloos voor het kampioenschap, waarop toch wel enigszins werd ingezet. Wel kan revanche op de volgende tegenstander, Altior, betekenen dat de nacompetitie nog binnen handbereik blijft. In Langeraar zag Taoufik Maatoug zijn equipe met 0-2 winnen. Roodenburg speelt in Leiden thuis tegen Warmunda. Tot nu toe is dat de enige tegenstander van wie eerder werd gewonnen (2-3). De ploeg van Robin van Wieringen heeft de rode lantaarn in het bezit, terwijl Egmond Blinker het moet doen met de achtste plaats tot dusverre.