voorbeschouwing bannerEn weer zijn we een stapje dichterbij het slot van een turbulent en veelal spannnd seizoen. Sommige ploegen willen juist nog niet eindigen, want dat is dan eigenlijk goed nieuws. Er kan nog worden gepromoveerd of het vege lijf kan worden gered. Een voorbeschouwing van de returns van speeldagen 17 en 18 mei.

Zaterdagclubs

SPIRIT-RCL

ts-rclDe eerste klap in de nacompetitie was voor RCL een halve daalder waard. Genoeg om er een hele van te maken in de return in Ouderkerk aan de IJssel? Onze redactie kopte in ieder geval met: ,,Gelijkspel met perspectief”. Dankzij een treffer van Farih in de laatste minuut waardoor het 3-3 werd is dat perspectief er. Zeker als Trainer Ben Kottenhagen in zijn formatie die afgelopen zaterdag niet op volle oorlogssterkte was, weer over een aantal vaste waarden kan beschikken. Nick Scheurwater, Frank Hillebrandt en Nick Wijsman keren terug en wellicht blijft het daar niet bij. Wordt deze ‘halve finale’ tot een goed einde gebracht dan zal de Racing in de finale voor lijfsbehoud in de eerste klasse Bolnes of het Waddinxveense Be Fair ontmoeten. Op basis van de eerste ontmoeting met de geel-witten mag het vertrouwen aanwezig worden geacht om deze uitermate belangrijke pot op sportpark Joubert winnend af te ronden. Wel tweevoudig doelpuntenmaker Maarten Tissink elimineren en ook handenbinder Julian Rook tot figurant degraderen, zo luidt het advies.

ROODENBURG- ZESTIENHOVEN

ts-roodenburgEindelijk weet Roodenburg waar het aan toe is voor wat betreft de nacompetitie. De Leidenaren wisten na de laatste speeldag dat de nacompetitie bereikt was vanwege een hoge klassering, maar zonder periodetitel op zak. De KNVB verzon dat die ploeg dan toch recht heeft op een toetje. En waarom ook niet, want de formatie van Patrick Heijmans en Henk Buyn is in de laatste maanden uitstekend op dreef. In de kampioensronde moesten SEV, DWO en Kagia gaan uitmaken wie de beste was (in de reguliere competitie eindigde het trio met hetzelfde puntenaantal) en dat zijn zonder uitzondering ploegen die Roodenburg opvrat in de terugronde. Roodenburg is dus tot wat in staat en dat zal nu verder moeten blijken vanaf zaterdag. DWO werd uiteindelijk kampioen en daardoor werd de ploeg uit Leiden-Noord winnaar van de eerste periode en daardoor gekoppeld aan Zestienhoven. Die ploeg eindigde als derde in 3B, ruim achter Soccer Boys en DCV. Aanvankelijk zou Roodenburg uit spelen en volgende week dinsdag thuis, maar ondertussen is dat schema aangepast. Roodenburg start met een thuiswedstrijd zaterdag, omdat er bij de tegenstrever een groot toernooi plaats vindt. Na volgende week dinsdag is bekend welke ploeg in de finale mag aantreden tegen Kagia dan wel Zevenhoven. Roodenburg heeft een vrijwel fitte selectie, maar mist wel Wesley Lancel vanwege een schorsing.

KAGIA- ZEVENHOVEN

ts-kagiaVoor Kagia stond er gisteravond nog een wedstrijd open tegen DWO (zie het geplaatste verslag). Kagia speelde voor de viool van de kat, want enkel de Zoetermeerders of minder aannemelijk SEV zou de titel gaan pakken. DWO liet daar at the end geen twijfel over bestaan en won met 0-7 in Lisserbroek. Op het gehoor af pijnlijk voor Jery Ubink en de zijnen, maar het deed er feitelijk niets meer toe, want DWO was min of meer verzekerd van het kampioenschap na de zege op SEV j.l. zaterdag.
Voor Kagia is het seizoen nog niet afgelopen. Sterker nog, promotie kan nog steeds worden afgedwongen via de nacompetitie. Daarin komt het nu als de derde periodekampioen uit tegen Zevenhoven, nu nog tweedeklasser. In de eerste wedstrijd is Kagia gastheer van de nummer elf uit 2C. Zevenhoven speelde daarin onder meer tegen Valken’68 en TAVV. Van de Valkenburgers werd thuis gewonnen, terwijl de Ter Aarders een punt pakten op verplaatsing. Op eigen veld verloor TAVV met 1-2, Valken’68 was thuis te sterk met 2-0. Bij Kagia komt Jeffrey Nijenhuis niet meer in actie, hij raakte geblesseerd tegen SEV bij het duel in Leidschendam. Voor Rutger Goudriaan en Niels Ganzevles komt de confrontatie te vroeg voor wat betreft een basisplaats, maar zij zullen wel deel uitmaken van de bank. Jelle Clemens is geschorst, maar daar staat tegenover dat Arjan van der Lans, Jelle Boot en Ruud Heuseveldt weer terug zijn. Nieuwe kansen, nieuwe ronden dus voor de oranjehemden. Mocht Zevenhoven over twee wedstrijden worden verslagen dan wacht Zestienhoven of klassegenoot Roodenburg.

SIVEO ’60-LUGDUNUM

ts-lugdunumAls Lugdunum dat de eerste ‘struggle for life’ tegen de mannen uit Zegveld met 0-1 verloor komende zaterdag weer op bijna volle oorlogssterkte is, is de kans op overleven nog volop aanwezig. Na een rommelig seizoen met schorsingen en blessures zal het vege lijf moeten worden gered. Allereerst dienen de groenhemden dan in het groene hart van Holland Siveo ’60 er onder zien te krijgen want anders is afdaling naar de 4e klasse een feit. Als de Kikkers dit kunstje echter kunnen flikken dan ligt het ticket klaar om in de allesbeslissende laatste ronde aan te mogen treden tegen Woubrugge of WDS. Er wordt in de laatste fase van het seizoen een zware wissel op de mannen van Hennie de Klerk getrokken. Weten zij het goede spoor nog juist op tijd te vinden? Het geloof is er zeker nog, maar geen enkel excuus telt nu meer. Terugkomen naar Leiden met de volle buit.

LEIDSCHE BOYS-PERKOUW

ts-leidscheboysPerkouw deelde de eerste ‘knouw’ uit en won afgelopen zaterdag met 3-1 de eerste ontmoeting op weg naar promotie naar de 3e klasse. Een klasse waarin de Boys uit Leiden ook in het nieuwe seizoen graag willen acteren. Deze ongelukkige nederlaag kan worden weg gepoetst als de mannen van Henk de Cler bij de les zijn. Afgelopen zaterdag was dat niet altijd het geval waardoor het toch lastig wordt om de opgelopen schade op De Vliet te repareren en de uitgangspositie op een confrontatie met VVSB of Egelantier Boys veilig te stellen. Zullen de routiniers Tim de Cler en Houssin Bezzai hun team op sleeptouw kunnen nemen om de laatste ronde te bereiken? Het wordt (Per)kouw(en) op een zware kluif. De Leidenaren zijn in elk geval getergd door de in de ogen van De Cler onnodige uitglijder in het eerste treffen.

WDS-WOUBRUGGE

ts-woubruggeDe mannen van trainer Arie van Duijn willen zo graag weer terug naar de derde klasse maar deze sprong mislukte de laatste jaren telkens. De nacompetitie is (alweer) de herkansing voor de Woubruggenaren maar de eerste kans werd gemist omdat het op eigen terrein tegen WDS een blauwtje op liep (0-2). Geen man overboord alhoewel de reddingsvesten uit het ruim moeten worden gehaald als het in de return in Driebruggen weer fout zal gaan. Dan is er geen redden meer aan en zal het niet in de finale tegen Lugdunum of WDS aantreden. Van Duijn zal zijn mannen nog één keer tot het uiterste moeten oppeppen om alles uit de kast te halen en met een goed resultaat nog een mogelijkheid te scheppen om dat gewenste stapje hogerop te maken. Het wordt sowieso een hels karwei liet Van Duijn zich ontvallen. Hij had immers een sterke tegenstander aan het werk gezien. Maatje te groot of zijn de wonderen de wereld nog niet uit?

Zondagclubs

AFC’34-UVS

ts-uvs‘In Alkmaar begon de victorie’ staat er ergens in de vaderlandse geschiedenisboeken beschreven. Gaat dit ook voor Uit Vriendschaap Saam opgeld doen na de 1-2 thuisnederlaag tegen de blauw-gelen uit de Noord-Hollandse kaasstad? Een ongelukkige nederlaag met een bijsmaakje na een dwaling van de linesman. Kan de Leidse haan voordat hij definitief uit het zondagse hok verdwijnt nog één keer victorie kraaien? En daarmee de mogelijkheid scheppend om in de aller, allerlaatste performance op het zondagpodium tegen Goes of De Meern een waardig afscheid nemen in het jaar waarin de club haar eeuwfeest viert? Het zou zo maar kunnen en eigenlijk is het de blauw-witten ook gegund. ‘Even van AFC ‘34 winnen dus’. Dat moet dan al aanstaande donderdag gebeuren. Zoals al eerder bleek, geven de manschappen van Paul van der Zwaan niet op, dus de verwachting is in elk geval dat het nog geen gelopen koers is voor Uit Vriendschap Saam.

NOC/KRALINGEN-SJZ

ts-sjzSint Jan Zoeterwoude kende een rommelig en ongelukkig seizoen. Rechtstreeks degradatie dreigde maar werd afgewend en om 3e klasser te blijven moeten de mannen van scheidend trainer Ronald Rosdorff (hij gaat naar Bernardus) nog één keer vol aan de bak. Dat deden de groen-witten ook in de eerste wedstrijd tegen de Rotterdammers en toonden veerkracht na een 0-2 en 1-3 achterstand. Met ziel en zaligheid werd uiteindelijk een 4-3 zege binnen gesleept die een goed perspectief op de return biedt. Op basis van de tweede helft van afgelopen zondag lijken de Zoeterwoudse mannen favoriet maar elke wedstrijd staat op zich. Zeker in de nacompetitie waarin al zo vaak verrassende uitslagen werden genoteerd. Het is te hopen dat SJZ zich niet zal laten verrassen. Levert de eerste uitzege van het seizoen alsnog een daverend of ingetogen feest op? In tegenstelling tot eerdere berichten besloot de KNVB de eventuele vervolgduels te schrappen, dus bij deze wedstrijd valt de beslissing in elk geval!

GOL SPORT-AMMERSTOL

golsportNa de oorwassing die het team van trainer Taoufik Maatoug in en tegen Ammerstol uitdeelde lijkt de return een formaliteit. Na de eclatante 6-1 overwinning is de poort naar de 3e klasse meer dan wijd open gegaan, temeer omdat ook in deze klasse de tweeluik direct de finale impliceert. Maatoug en zijn jongens hebben er naar toe geleefd en kunnen komende zondag ongetwijfeld een feestje gaan bouwen. Een feest die sowieso gepland stond omdat de club 25 mei al had uitgeroepen tot een eindejaarsfeest. In Ammerstol zal toch niemand in wonderen geloven nadat zij GOL Sport op doeltreffende wijze aan het werk hebben gezien? Het moet al heel raar lopen als aan de Boshuizerkade de vlag niet kan worden gehesen. Het bereiken van de derde klasse zou voor GOL Sport een primeur zijn. Aan het begin startte de club nog in de zesde klasse, maar via de vijfde en vierde lonkt nu zelfs de derde klasse voor de groenwitten. De vis ligt met zijn bek wijd open.