Zoals te doen gebruikelijk was het weer een komen en gaan van spelers bij onze regionale clubs. Tot het laatste moment werd er her en der gewikt en gewogen en daardoor kwamen veel clubs op de allerlaatste dag op de proppen met alle mutaties. Gisteren plaatste onze redactie al het complete overzicht. Vandaag kijkt onze redactie even inhoudelijk naar de wijzigingen, waarbij de krenten even uit de pap worden gehaald.

Zaterdag

Hoofdklasse

Bij kersverse hoofdklasser FC Rijnvogels was het dit keer niet heel druk in de transferperiode. Weken terug was de selectie al zo ongeveer rond en de Katwijkers zijn in hun nopjes met het binnen vissen van een aantal gerichte versterkingen. Zo kwam onder meer doelpuntenmaker Jeffrey Beukenholdt van VELO en werden diverse talenten uit de regio opgehaald, zoals Niels van Veen, Rob Zandbergen, Sammy Zandbergen en Martijn Kuyt. Enige ‘probleem’ kan worden dat trainer Hein van Heek alle Zandbergens door elkaar zal gaan halen. Sammy, broer van Joey en Mitchell kwam en ook Rob, dan weer geen broer, verkoos De Kooltuin. Bij de vertrekkers geen frequente basisspelers van het voorbije seizoen.

Eerste klasse

GHC lijkt er flink op vooruit te zijn gegaan. Weliswaar zwaaide doelman Jeffrey Loozen onder meer af naar Noordwijk, maar zijn vervanger Niels van den Burg van UVS lijkt niet bepaald een verzwakking. In Leiden verdwenen geen regelrechte basisspelers, maar kwamen wel onder meer Ozan Demirbas (RCL), Bart van der Weijden (UVS), Roberto Escudero (Voorschoten’97), Shardien Narcisio (CVV Zwervers) en Soufian Boukhidous (Voorschoten’97) over. Te elfder ure werd daar ook nog ex-prof Houssin Bezzai aan toegevoegd, die het voorbije seizoen uitkwam voor de zaterdagtak van Leidsche Boys. ,,We hebben een prima gesprek gehad en meteen duidelijke afspraken gemaakt. Houssin weet waar hij aan toe is en hij komt graag bij ons spelen. We zijn blij met zijn komst en specifieke kwaliteiten”, deelde trainer Dennis Olman zijn mening.

Bij Voorschoten’97 vertrokken vijf spelers, maar daarvan was enkel Joshua Steenvoorden doorgaans basisspeler. Escudero vertrok naar GHC, maar was door een slepende blessure lang uit de roulatie. De ploeg van Marcel de Hoogt en Ronald van Delft zal blij zijn met de komst van twee Haaglandianen, te weten: Virjil Tjin Asjoe en Rachid Bouyazouan. Marcel Quax, de man tussen de palen, kwam over van de zondagtak en zeven jeugdspelers werden liefst toegevoegd aan de selectie. Verder komen ook Yair Sedoel (HMSH), Norvin Mercara (DUNO), Bilal Karasahin (Leidsche Boys) en Stephan de Kluyver (RBB) spelen op Adegeest.

Tweede klasse

RCL gaat er in kwaliteit en kwantiteit op vooruit op papier, maar zal moeten puzzelen voor wat betreft een keeper. De eerste en tweede doelman verlieten De Bloemerd en een vervanger werd nog niet binnen gehengeld. Wel kwam spits Thom Wijnalda weer terug op het oude nest na een avontuur bij topklasser Noordwijk. Van UVS kwam middenvelder Ronald Mink over en ook Maik Groote verruilde een Leidse club (DoCoS) voor het rood en wit uit Leiderdorp. De Racing Club gaat tevens aan de slag met een aantal A-spelers die aanpikken bij de selectie.

Derde klasse

DoCoS wrijft zich in de handen met de overstap van vaste waarden uit de zondagtak die, zoals bekend, werd opgeheven. Daarnaast krijgen drie jeugdspelers de kans en wordt tainer Joop Lankhaar opgevolgd door Nico van der Salm, die het wel zonder Groote, Cenny Scheffer en Marcel Onvlee zal moeten gaan doen.

Bij Kagia was het een drukte van belang. Veel ‘oudjes’ stopten, waaronder goalgetter Rutger Goudriaan. Al met al een aardige aderlating, maar wel kwamen er spelers over en/of terug uit Lisse en staat een groep youngsters te trappelen om hun opwachting te maken in de hoofdmacht.
In Lisserbroek ook een trainerswissel: Jerry Ubink zwaait af en Anton Wijsman keert terug bij de Kagianen.

Koudekerk meldt negen nieuwe spelers, waar tegenover een vertrek staat van zes spelers. Joep van Tulder verkast naar Oegstgeest en Oege Pennin stopt onder meer. Ruben van den Berg van Nieuwkoop, twee spelers van ARC en diverse spelers uit de A-jeugd en/of lagere elftallen zullen echter het team van Alex Redel komen versterken. Inzet zal zijn om de aansluiting te vinden bij de top vier, zo meldde de Leiderdorpse oefenmeester eerder.

In de Kikkerpolder zal LSVV’70 volgend seizoen waarschijnlijk gesterkt voor de dag komen met wat aanwinsten. Een enkeling verlaat de cultclub, maar dat gaat om niet basisspelers. Grootste verlies werd geleden met het afscheid van boegbeeld Wim Mugge (zie ook terugblik op deze website over zijn afscheid). Dit is overigens niets ten nadele van zijn opvolger Freek Jansen, die zat kennis van voetbalzaken in huis heeft. Gaat hij het ook 24 jaar volhouden?

Roodenburg en Abdou Farhane zijn uit elkaar. Niet omdat de centrale verdediger dit graag wilde, maar werkzaamheden op zaterdag noopte hem om te stoppen op zaterdag. Hij gaat nu uitkomen voor FC Boshuizen op zondag. Bij de blauwzwarten stopten ook diverse spelers op het hoogste niveau, maar Sipan Khalid zal de voorhoede komen versterken bij de formatie van Patrick Heijmans en Henk Buyn. Hij komt over van Lugdunum. Ploeggenoot Abdelhak Bouchnafa pakt dezelfde route, terwijl nog negen spelers hebben overgeschreven naar de ploeg uit Leiden- Noord.

UVS gaat enkel nog verder op zaterdag en doet dat onder meer met ‘zondagspelers’ William van Vliet, Bart Jan Neuteboom, Kris Menken, Jordy Klassen, Ergun Guner, Victor Leonora, Zakaria Bardaa en Vincent Overdijk. Kay Oudenaarden zal geen deel meer uitmaken van de blauwwitten volgend seizoen. Hoogstwaarschijnlijk zal de trainersfunctie intern worden ingevuld.

Jerry Ubink komt aan het roer te staan bij Oegstgeest en ziet iets meer spelers komen dan weggaan. Wel zal doelman Teun Guijt node worden gemist. Valken’68 wordt zijn nieuwe club. Van de basiself bleef iedereen op De Voscuyl. Aan Ubink de taak om Oegstgeest meer kleur op de wangen te geven dan in het voorbije seizoen.

Vierde klasse

Lugdunum zorgde voor de meeste veranderingen. Bijna een geheel elftal kwam over van Leidsche Boys, waarbij het gros daarvan al eerder uitkwam voor de kikkers. Henk de Cler wordt de nieuwe trainer en het elftal zal ongetwijfeld worden opgehangen aan broer Tim, die momenteel echter in de lappenmand zit met rugklachten. Ook zijn er nog spelers overgekomen van UVS, GHC en VV Leiden. Het aantal vertrekkers is beduidend minder te noemen. Onder andere Sipan Khalid, Abdelhak Bouchnafa, Nick van der Reijden en Jordy Roeleveld gaan hun heil elders zoeken.

Ook bij een andere Leidse club was het een drukte van importantie. FC Boshuizen zag veel spelers vertrekken, maar via de andere deur kwamen ook tal van spelers juist over. Het gaat daarbij vooral om spelers van GHC.

Bij Football Factory was het wat minder druk dan in de voorbije jaren, maar andermaal kwamen er meer spelers bij dan dat er vanaf zijn gegaan. Pieter van Schie en zijn mannen willen graag een grotere rol van betekenis gaan spelen in de vierde klasse.

Zoals gezegd is er sprake van een ware exodus bij Leidsche Boys. Slechts vijf spelers blijven hun club trouw. Het gros van de spelers draagt volgend seizoen de kleuren van Lugdunum. Toch zal de Vlietploeg ook volgend seizoen weer uitkomen in deze klasse, want er werd met man en macht toch voor gezorgd dat de nieuwe trainer, Johan Peper, aan de slag kan gaan bij de roodwitten.

Het seizoen van VV Leiden kan er wel eens heel anders gaan uitzien in jaargang ’14-’15. De ploeg van Maurice Jansen zag namelijk niet vertrekken, terwijl tien spelers zullen worden toegevoegd aan de selectie. Geen overbodige luxe, want de keuze was in het afgelopen seizoen vaak niet al te groot. Ivo Nolet van Voorschoten is één van de nieuwelingen, terwijl o.a. vier spelers overkomen van Warmunda.

Woubrugge gaat het volgend seizoen doen zonder goalie Lars van Halteren, die het gaat proberen bij TAVV. Routinier Chris Molleman gaat voor een lager elftal uitkomen. Twee jeugdspelers komen over en ook een duo van Alphense Boys gaat het beste beentje voor zetten voor trainer Arie van Duijn. Kan eindelijk weer eens de stap worden gezet naar de derde klasse of stokt het weer via de nacompetitie?

Zondag

Eerste klasse

Zoals verwacht mocht worden zal FC Boshuizen het gaan doen met een bijna geheel vernieuwde ploeg. Steef Roodakkers hield Nick van As, Thierry Seaw, Mehmet Güngör en Fortes Lopes wel vast. Laatstgenoemde was wel dichtbij een profcontract bij PEC Zwolle. Verder wordt het team aangevuld met jeugdig talent, enkele ervaren rotten uit het Leidse en spelers uit andere regio’s. ,,Een mooie mix waarmee we een nieuwe start willen maken. Het was een loodzwaar seizoen en het is goed dat Steef nu verder kan met een welwillende groep. Alle narigheid laten we nu achter ons”, sprak woordvoerder Frans Stouten.

Derde klasse

Het verlies van Otmane Mouhyieddine zal groot zijn voor GOL Sport. De spelmaker gaf al vroegtijdig aan te vertrekken naar hoofdklasser Ter Leede. Aldrick Engel en Ismael El Mokkadem zullen eveneens niet meer terug te vinden zijn aan de kade. Negen nieuwe spelers zullen er echter op gebrand zijn om GOL Sport te helpen aan een prima seizoen in de derde klasse na de promotie via de nacompetitie. Opvallend is vooral de naam van Nick van der Reijden, die dit seizoen uitkwam voor Lugdunum.

Bij Meerburg is de grote vraag hoe het vertrek van Jelle Korbee wordt opgevangen. De sterkhouder is gestopt en dus zullen de Zoeterwoudenaren zowel in defensief als in opvallend opzicht een omslag moeten maken. Dat wordt een uitdaging voor de nieuwe trainer, Ron de Roode. Verder keert Mats van der Poel terug bij de witzwarten na een verblijf bij Katwijk en UVS. Drie jeugdleden sluiten daarnaast aan en van SEV komt doelman Patrick Bom over en van Football Factory Ramon Weijers. Naast Korbee geeft ook Marcel Vondeling de brui eraan, maar zijn speltijd bleef beperkt afgelopen seizoen.

Rob van den Wijngaard gaat werken met een zeer jeugdige groep bij SJZ. Terwijl Koen van der Meer, Stefan Sleijser, Mark Versteden en Fred de Koning stopten, wordt het nu tijd dat er jeugd gaat doorbreken bij het team, waar Ronald Rosdorff vertrok (naar Bernardus, red.). Liefst negen ‘jonkies’ sluiten aan. SJZ is vast van plan om het niet te laten aankomen op de nacompetitie voor lijfsbehoud.

Voorschoten’97 blijft in aantal inkomende en uitgaande spelers nagenoeg gelijk ten opzichte van dit seizoen waarin degradatie naar de derde klasse een feit werd. Opvallendste naam bij de nieuwkomers is Mike Nikic die terugkeert van Wilhelmus. Onder meer Bas Conradi, Ivo Nolet, Marcel Quax (naar zaterdagtak) en Nikivor van Rijn hebben trainer Mo Bougine een hand gegeven en zijn niet meer te bewonderen in de hoofdmacht van de zondagtak van de Voorschotenaren.

Vierde klasse

Bij FC Rijnland bleef het erg rustig en trainer Ronald Mink is daar op zich blij mee. ,,Al met al een tegenvallend seizoen en dan moet je altijd maar afwachten of ze blijven. Dat is gelukkig het geval. We hebben er wat spelers bij en gaan kijken of we dit seizoen een beter vervolg kunnen geven in het nieuwe seizoen. Misschien dat we dan ook wat meer aantrekkingskracht krijgen bij de club.”

Kees de Roode is de opvolger van Robin van Wieringen bij Roodenburg en gaat weken met een grotere selectie. Vanuit Leiden-Noord kwam het bericht dat er zes nieuwe spelers bijkomen en dat er geen vertrekkers zijn. De Roode zal er dan ook op gebrand zijn dat de Leidse ploeg niet weer op gaat voor een laatste plaats.

Veel vaste waarden bij Leidsche Boys hebben het besluit genomen om lager te gaan spelen. Een enkeling blijft wel beschikbaar voor de hoofdmacht. Richard de Graaf kan zich wel in de handen wrijven met acht nieuwe spelers. Daarvan komen er drie over van de zaterdagtak van FC Boshuizen. Van de zondagtak van DoCoS werd voorts Marco Spasic overgenomen.