donderdag, maart 28, 2024
HomeVan amateur naar profLaatste ‘Van amateur naar prof’: Leidse regiohelden in en buiten Nederland

Laatste ‘Van amateur naar prof’: Leidse regiohelden in en buiten Nederland

-

De competitie is voorbij. De meeste Leidse regiohelden hebben in feite vakantie. Sommigen van hen hebben hier en daar nog wel wat serieuze verplichtingen, zoals het spelen van interlands. In het afgelopen seizoen hebben we ze regelmatig gevolgd. Wij geven u een kort overzicht van hoe het ze verging. Dit keer in twee delen, te beginnen bij de regiogenoten, die over de Nederlandse grenzen voetbalden.

De Noordwijkse doelman Joost Terol dook in januari van het nieuwe jaar ineens op bij FC Antwerp FC, de ploeg van de Nederlandse trainer Jerrel Haisselbank. Terol keepte zes duels bij de Belgische formatie, totdat hij geblesseerd raakte. Sindsdien kwam de doelwachter niet meer in actie.

De uit Alphen a/d Rijn afkomstige John Heitinga beleefde een ongelukkig voetbaljaar. In de eerste helft kwam de verdediger nog uit voor Everton, waar hij nauwelijks speelde. Bij Fulham was dat in de tweede gedeelte van het seizoen anders. Heitinga kon echter niet voorkomen dat de Londenaren degradeerden. Dat was niet de enige teleurstelling voor hem, want ook een selectie voor het WK zat er niet in. Terwijl hij deel uit maakte van het succesvolle team op het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Het is maar de vraag waar de speler, die zijn jeugdopleiding genoot bij ARC, volgend seizoen aan de slag gaat. Wellicht keert hij weer terug naar Nederland?

Voor de winterstop kwam hij nog uit in de Bulgaarse competitie, maar op basis van zijn spel en zijn elf doelpunten verdiende Garry Mendes Rodrigues, voormalig speler van FC Boshuizen, een transfer naar Elche, dat uitkomt op het hoogste niveau in Spanje. De aanvaller van Kaapverdische komaf kwam tien keer binnen de lijnen voor Elche en vond daarin één keer het net. Bovendien speelde Mendes Rodrigues zich ook nog eens veilig met zijn ploeg. Daardoor komt hij ook volgend seizoen uit in de Primera División. Overigens maakte Mendes Rodrigues afgelopen jaar zijn debuut voor het nationale team van de Kaapverdische eilanden.

Katwijker Dirk Kuijt kroonde zich met Fenerbahçe tot kampioen van Turkije. Liefst negen punten was de voorsprong op nummer twee Galatasaray, het team van Wesley Sneijder. Kuijt miste slechts twee wedstrijden in het hele seizoen – van de 34 speelronden. In die duels was hij tien keer trefzeker. Ook zit de ex-aanvaller van Quick Boys nog bij de selectie van het Nederlands elftal.

En dan de regionale spelers die hun kunsten vertoonden in onze vaderlandse eredivisie. Hoe verging het hen?

In de hoogste Nederlandse klasse werd Leidenaar Ricardo van Rhijn overtuigend kampioen met Ajax. De rechtsachter beleefde een goed jaar bij de Amsterdammers, beter dan vorig seizoen. Desalniettemin maakt bondscoach Louis van Gaal in Brazilië geen gebruik van de speler die zijn jeugdopleiding genoot bij DoCoS. Onlangs verlengde Van Rhijn nog zijn contract tot 2018 bij de Nederlands kampioen.

Waar Ajax en Van Rhijn aan het begin van het seizoen tot één van de titelfavorieten behoorden, gold dat niet voor Erik Falkenburg en Go Ahead Eagles. Sterker nog: Go Ahead Eagles was één van de grootste gegadigden om te degraderen. Dat gebeurde niet, want de Deventenaren speelden zich al in vroegtijdig stadium veilig. Falkenburg was aardig op schot. De Leidse middenvelder trof maar liefst negen keer het doel en dat leverde hem een transfer op naar NAC Breda.

Een regionoot die ongetwijfeld ook binnenkort zijn club gaat verlaten, is Ter Aarder Jens Toornsta. De middenvelder van FC Utrecht was de drager van het team, maar het elftal stelde veelal teleur. FC Utrecht eindigde slechts op de tiende plaats en liep daardoor Europees voetbal mis. Wellicht een reden voor Toornstra om de Domstad in de zomer te verlaten. Zijn ploeggenoot Aleksander Bjelica vertrekt tijdelijk naar Sparta Rotterdam. De jonge verdediger uit Katwijk hoopt daar meer aan spelen toe te komen dan afgelopen seizoen. Bij FC Utrecht viel Bjelica vier keer in tijdens de competitie.

Martijn de Zwart beleefde een teleurstellend seizoen. De doelman van ADO Den Haag zat veelal op de bank als reservekeeper. Driemaal was hij de vervanger van eerste keeper Gino Coutinho. Beide keepers verlaten het Kyocera-stadion voor geluk elders.

Randy Wolters VVV_resultaat

In de Jupiler League haalden doelman Wesley de Ruiter (FC Den Bosch) en Randy Wolters (VVV-Venlo, foto)) met hun club de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. De Ruiter had alleen het eerste deel van het seizoen aandeel in het behalen van nacompetitie. Halverwege februari moest hij zijn plaats onder de lat afstaan aan de Belgische keeper Bruno Appels. De Bosschenaren kwamen overigens niet verder dan eerste ronde van de play-offs (uitgeschakeld door Excelsior). Datzelfde verhaal ging ook op voor VVV-Venlo. Wolters scoorde wel in de eerste wedstrijd (1-3 verlies) van de tweekamp met FC Dordrecht, maar het was niet genoeg om zijn ploeg te laten promoveren. De Leidse buitenspeler maakte persoonlijk een prima jaar door. Hij werd zelfs genomineerd voor de “Bronzen stier”, een prijs voor de beste speler van een periode. In totaal maakte Wolters acht doelpunten. Misschien lonkt een transfer naar de Eredivisie?

In de Eredivisie uitkomen is ook een droom van Sven Verlaan. De jongeling, oud-UVS’er, kwam afgelopen seizoen uit voor Jong FC Twente, maar het kwam nog niet tot een debuut bij de Tukkers. Verlaan zat elf keer op de bank. Hopelijk zit er voor hem na de zomer meer speeltijd in. De Katwijkse doelman Cor Varkevisser was afgelopen seizoen een vaste kracht onder de lat bij Telstar. Varkevisser kwam desondanks niet verder dan de vijftiende plaats met de Velsenaren. Dieptepunt was de 8-0 nederlaag tegen Excelsior in april jl.

Stanley Elbers, ex-ADO Den Haag, heeft zijn draai gevonden in de Jupiler League. Vorig seizoen kon Elbers op weinig speeltijd rekenen in Den Haag en daarom koos hij voor een avontuur bij Helmond Sport. Dat beviel hem goed, want de buitenspeler kwam 31 keer binnen de lijnen, waarin hij vier keer doel trof. Met de Brabanders eindigde Elbers op de dertiende plaats, twee plaatsen boven Varkevisser.

Dit was alweer het laatste deel van Amateur naar Prof voor het seizoen 2014/2015. Leidenamateurvoetbal.nl wenst de regiogenoten, die op professioneel niveau actie zijn, alvast een goede vakantie toe!

 

 

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read