Hij heeft er even aan mogen ruiken maar tot een debuut als profvoetballer op eredivisieniveau is het echter niet gekomen. Wel heeft hij een aantal keren bij ADO op de bank gezeten en zich warm gelopen, maar een jongensdroom kwam helaas niet uit. Tom Broekhuizen (21) kreeg geen contractverlenging aangeboden en besloot weer terug te keren naar zijn roots, FC Lisse. De geboren en getogen Lissenaar draagt nu weer het vertrouwde geel-blauw.

Te zenuwachtig

Een teleurstelling voor hem? Tom oogt nuchter en bekent openlijk dat hij het een beetje aan voelde komen. ,,Het is jammer dat het niet is gelukt”. Zeker jammer voor hem want vanaf zijn 10e jaar leek hij voorbestemd om een profcarrière tegemoet te gaan. Als speler van de D1 liep hij stage bij Feyenoord, ADO en Ajax. Laatst genoemde was zijn favoriete club maar daar liep het al snel mis. ,,Ik was veel te zenuwachtig en raakte geen bal”, biecht hij eerlijk op. ,,Bij Feyenoord koos men uiteindelijk voor jongens uit de eigen omgeving zoals Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij. Toen kwam ik bij ADO terecht. Met het ADO-busje werd ik drie tot vier keer per week samen met Sean den Hoed en Thierry Monteney opgehaald. Later kwamen daar ook Kevin van der Zwet en Rowdy van der Putten bij. Ik heb er veel geleerd en ervaring op gedaan”.

Hoogte- en dieptepunten

Tom Broekhuizen resultaatOm als betrekkelijk jong broekie tijdens tripjes naar het buitenland tegen de jeugd van Barcelona, Arsenal, Chelsea en West Ham United te mogen spelen, is natuurlijk een ervaring om nooit te vergeten. Hoogtepunten uit een nog jonge voetbalcarrière. Haaks hierop staan de twee meniscusoperaties die hij heeft moeten ondergaan. ,,Zeventien maanden heb ik niet kunnen voetballen in de periode dat ik A-junior was. Dat is juist een belangrijke fase op weg naar de senioren.” Is hij angstig om weer geblesseerd te raken? ,,Afkloppen”, klinkt het resoluut en hij rammelt met de vuist onder de tafel. ,,Ik ben hier beslist niet bang voor.”

Leerzaam

Een terugblik op zijn tijd bij ADO. Een leerzame periode dus voor de huidige middenvelder van FC Lisse (za.) die 10 jaar lang het ADO shirt droeg en aanvoerder van Jong ADO was. Over leren gesproken: de logistiek medewerker bij Adlon Carlease denkt verder dan alleen aan een voetbalcarrière. Een vervolgstudie HBO en het trainerschap staan op het programma. ,,Volgend jaar ga ik de cursus TC 3 doen. Nu ben ik in dienst van de voetbalschool Soccerkills en geef techniektraining bij de D, E en F jeugd bij Teylingen in Sassenheim. Ook dat is leerzaam.” Toch had hij graag van zijn hobby een beroep willen maken. Het is er (nog) niet van gekomen. ,,Zeg nooit nooit”, glimlacht hij fijntjes. Met andere woorden: wie weet komt het er ooit nog eens van dat hij op eredivisieniveau zijn balletje als middenvelder mag trappen. ,,De Jupilerleague zie ik niet zo zitten, dan voetbal ik toch liever op amateurniveau in de topklasse”, geeft de man die Andres Iniesta bewondert ruiterlijk toe.

FC Lisse

Nu dus terug op sportpark ter Specke. ,,Ik heb het weer reuze naar mijn zin en speel weer met enkele oude bekenden zoals Thierry Monteney en Lars Rauws. Een enkele keer ga ik nog wel eens naar ADO toe want daar heb ik nog contacten.” Voorlopig is hij gefocust op de FC uit zijn woonplaats. ,,Na een goede start verloren we drie wedstrijden op rij maar we gaan ons heus wel handhaven”, is Tom zelfbewust. Zijn er naast het voetballen nog andere belangrijke zaken in zijn nog jonge leven? Jazeker. ,,Natuurlijk mijn vriendin Merel en mijn vrienden waarmee ik ga stappen”, glimlacht hij. De stap naar het profvoetbal is helaas (nog) niet gelukt. ,,Maar zeg nooit nooit.” Onze redactie zal de speler blijven volgen. Welllicht wordt hij ooit toch nog een Ooievaar…