dinsdag, april 23, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof (3): Toornstra scoort eerste doelpunt voor Feyenoord

Van amateur naar prof (3): Toornstra scoort eerste doelpunt voor Feyenoord

-

In deze rubriek volgt de redactie één keer per twee weken onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 3 een overzicht van de periode van 24 september tot en met 9 oktober. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Onder andere Jens Toornstra (Feyenoord) en Stanley Elbers (Helmond Sport) deden van zich spreken.

Ricardo van Rhijn wist opnieuw het net te vinden voor Ajax. In de met 5-2 gewonnen wedstrijd bij NAC Breda maakte de rechtsback zijn tweede doelpunt van het seizoen. Afgelopen zondag werden echter punten verspeeld tegen PEC Zwolle (0-0). Midweeks kwamen Ajax en Van Rhijn in de Champions League niet verder dan 1-1 tegen het Cypriotische APOEL Nicosia. Leidenaar Erik Falkenburg ging twee keer hard onderuit met NAC Breda. Eerst dus in eigen huis tegen Ajax (2-5) en daarna op bezoek bij Heracles Almelo (6-1). Daardoor zakten Falkenburg en de Brabanders naar de vijftiende plaats in de Eredivisie. Jens Toornstra steeg juist op de ranglijst met zijn club Feyenoord naar de tiende plaats na zeges op Go Ahead Eagles (0-4) en FC Groningen (4-0). Tegen Go Ahead maakte Toornstra de 0-2 en daarmee zijn eerste goal in Rotterdamse dienst. Ook in Europees verband boekte de voormalig speler van TAVV en Alphense Boys succes. Tegen Standaard Luik werd gewonnen met 2-1, waardoor de kans op een vervolg in de Europa League weer een stuk groter is.

Jens Toornstra nog in zijn tijd bij Alphense Boys
Jens Toornstra nog in zijn tijd bij Alphense Boys

Segun Owobowale, de zeventienjarige buitenspeler van ADO Den Haag, kwam sinds zijn debuut in augustus niet meer in actie. Vanaf de bank zag de oud-jeugdspeler van Foreholte dat ADO twee keer onderuit ging tegen AZ (2-3) en Vitesse (6-1). De laatste nederlaag betekende voor de ploeg van Henk Fraser alweer de zesde wedstrijd zonder zege. Wellicht moet Fraser de jongeling maar eens in de basis zetten, zodat Owobowale het tij kan keren.

Buiten de grenzen wacht Dirk Kuijt nog altijd op zijn eerste doelpunt dit seizoen voor Fenerbahçe. Minuten maakt hij overigens genoeg. In vijf competitieronden stond hij 432 minuten in het veld. De Katwijker maakte vorige week bekend dat hij stopt bij het Nederlands elftal na tien jaar trouwe dienst. In die periode kwam Kuijt maar liefst tot 104 interlands, waarin hij 24 keer het net wist te vinden. Ook het eerste doelpunt van Garry Mendes Rodrigues laat nog even op zich wachten. Voor Elche scoorde hij dit seizoen nog niet. In de laatste twee duels pakte hij slechts één punt met de Spaanse ploeg tegen UD Almería (2-2). Tegen Celta da Vigo werd met 0-1 verloren.

Na twee speelronden zonder speelminuten stond Johnny Heitinga in de afgelopen twee weken weer twee keer in de basis tegen FC Augsburg (0-1 verlies) en VFB Stuttgart (3-2 winst). Leidenaar Fons Groenendijk ging met Universitatae Cluj onderuit bij stadgenoot CFR Cluj (1-0), maar een week later pakte hij zijn eerste drie punten in Roemeense dienst. Op eigen bodem werd Pandurii Targu Jiu verslagen (2-0). Verder bekerde Groenendijk met zijn ploeg verder na winst op Bihor Oradea via penalty’s.

En dan naar de Jupiler League. Voormalig UVS’er Sven Verlaan zat namens Jong FC Twente opnieuw op de bank tegen Fortuna Sittard (3-0 winst) en Jong Ajax (5-1 verlies). Katwijker Aleksander Bjelica kwam wel gewoon in actie, tegen Almere City (3-0 winst) en Telstar (4-3 verlies). Tegen Telstar maakte Bjelica een slaande beweging, waardoor hij voor vier duels werd geschorst (één duel voorwaardelijk). Bij de ploeg uit Velsen-Noord stond Katwijker Cor Varkevisser op doel. Voor Varkevisser was dat de eerste overwinning in een maand tijd. Collega-doelman Wesley de Ruiter, tevens uit de regio Leiden, kwam tot dusver nog niet in actie voor zijn nieuwe ploeg RKC Waalwijk, dat met vier punten stijf onderaan staat in de Jupiler League.

Bij de aanvallers uit de Leidse regio scoorde alleen Stanley Elbers. De Leidse buitenspeler was weer terug van zijn schorsing en scoorde direct uit een penalty voor Helmond Sport. In die wedstrijd trok Elbers uiteindelijk aan het kortste eind tegen Roda JC (1-2 verlies). Ook een week later werd met 2-1 verloren tegen VVV-Venlo, de ploeg van Randy Wolters, die geen doelpunt wist te maken. Santy Hulst bereikte afgelopen vrijdag een hoogtepunt. Voor het eerst in anderhalf jaar tijd stond de oud-speler van RCL weer in de basis voor De Graafschap. Hopelijk blijft hij fit na zijn zware blessure. Met Hulst in de basis, die in 61e minuut werd gewisseld, wonnen de Superboeren met 2-1 bij FC Den Bosch.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl. Voor de overige verrichtingen in de beker van onze regiogenoten verwijzen wij u door naar de volgende berichtgeving.

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read